Belorusija zaprla mejo z Ukrajino, predsednik opozarja na poizkuse puča

Vlada Belorusije je 4.7.2021 najavila popolno zaprtje meje z Ukrajino, ki je več mesecev obtoževala Belorusijo z obtožbami o načrtovanju vojaške agresije. Ukrajina ima skoraj 45 milijonov prebivalcev, vojsko pa ji urijo ZDA in NATO. Belorusija ima 9 milijonov prebivalcev in ne pripada nobenemu vojaškemu bloku. NATO je edini na svetu.

Predsednik Alexander Lukašenko je podal ukaz Komiteju za državno mejo za zaprtje slabih 1000km meje, ki ločuje ti dve bivši Sovjetski republiki, s sledečim pojasnilom: “Osupel sem nad količino orožja, ki se ga tihotapi iz Ukrajine v Belorusijo. To sem omenil že lansko leto. Mnogi mi niso verjeli. Zato sem ukazal mejni straži, da popolnoma zapre mejo z Ukrajino.”

Alexander Lukašenko

Prav tako je povedal, da je Vlada odkrila takoimenovane samo-obrambne formacije (katere je označil za teroristične celice), katere podpirajo Litva, Poljska, ZDA, Ukrajina in Nemčija (njegov vrstni red). Vse razen Ukrajine so NATO članice, Ukrajina pa je od lanskega leta Enhanced Opportunities Partner NATO.

Vodja Belorusije je povedal, da je bil oblikovan kanal na aplikaciji Telegram z imenom Beloruske samo-obrambne formacije, ki ima 2500 naročnikov. Lukašenko je o tem povedal: “To je bila njihova bojna rezerva. Poznamo njihove obraze. Lastnik kanale je gospod de Hoffmann, nemški državljan, ki je bil prej državljan Rusije in Ukrajine. Glavni moderator operacije je g.Dudnikov, ruski državljan.”

Podrobno je navedel, da je skupina za sabotažo, ki jo je vodila N.Matveyeva, nameravala zažgati vozni park gozdarskih vozil in nato po besedah Lukashenka:

“Kaj so nameravali? Zažgati vrsto vozil ponoči, naložiti to na internet in s tem sporočati: poglejte, smo živi, borimo se in zrušili bomo ta režim. Ujeta je bila 8.6.2021. Poizkus je spodletel.”

Lukašenko je prav tako povedal, da je druga skupina saboterjev poizkušala zminirati komunikacijsko poslopje ruske mornarice v mestu Vileika a so bili saboterji aretirani preden so izvedli akcijo. Lukašenko je povedal, da se je o incidentu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Lukašenko je prav tako ukazal Zunanjemu ministrstvu, da pozove veleposlanike vpletenih držav NATO članic, da zahtevajo izročitev osumljenih saboterjev in vstajnikov. Na to temo je povedal: “Vsa dejstva so dokumentirana in dokazali bomo njihovo krivdo. Sploh ne bo potrebno dokazovati. Govorili bodo prostovoljno. In videli boste njihov pravi obraz: obraz Nemcev, Američanov, Poljakov in Litvancev.”

Obtožbe o poizkusu puča je razširil še navzgor po političnem vodstvu Zahoda, dodal je: “Poizkusi okupacije Belorusije v pogojih moderne hibridne vojne se ponovno izvajajo. Slišimo o “novem svetovnem redu” iz ust istih nosilcev “evropskih vrednot”, kot smo to že slišali pred 80 leti. Še vedno vse vajeti vodijo iste elite Zahoda.

Ti dogodki nakazujejo dramatično povišanje napetosti v severovzhodni Evropi kjer samo-razglašeno vzhodno krilo NATO naleti na Beloruske in Ruske meje.

Preden so Bidenovi “opravili” z Ukrajino je bil Irak…in Srbija –>

<– Konec NATO (2.del): Zakaj prihaja vojna v Evropo

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.