Bliža se konec: Svet se počasi/odkrito obrača proč od ameriškega dolarja

Z vse manjšim vplivom USD bi bila podcenjena izjava leta, da živimo v zanimivih časih, ker dejansko vsekakor živimo v zanimivih časih. Kljub mnogim pomislekom, ki jih imate bralci v kontekstu, da zvenimo senzacionalno, ne-ameriško ali pa samo popolnoma cinično, obstaja bolj primerna fraza za opis vsega skupaj:

Živimo v nepoštenih časih.”

V spodnjem prispevku bomo naslovili pogovore okoli “pivota v FED”, pogovore “okoli inflacije” ter počasen globalen zaton USD v kontekstu nove multi-FX normale v kateri se bo zgodovinski bikovski trg za fizično zlato šele sploh začel. Ti pogledi niso osnovani na pristranski strankarski politiki ampak na poštenih ekonomskih temeljih, ki naj bi zaradi nekih čudnih razlogov še vedno imeli težo. Pa se poglobimo…

Nova Normalnost: Odkrita nepoštenost

V enem od prispevkov je goldswitzerland.com navedel niz empirično odkritih laži, ki se nam sedaj prodajajo kot resničnost. Te laži vsebujejo vse od CPI inflacijske lestvice do clevelandske veje FED o +1 mitu realne obrestne mere do uradnih podatkov o nezaposlenosti do sedaj komično revidirane definicije recesije. A najbolj sveža je laž, ki je prišla iz najvišjega mesta – iz mesta predsednika ZDA (katerega protizakonito zaseda vodja globalnega kriminalnega kartela Joe Biden). V začetku meseca avgusta 2022 se je Biden primajal do svojega podesta, kjer je prebral listek, ki mu ga napišejo drugi ljudje in sicer, senilni Biden je prebral (in s tem tudi izgovoril), da v mesecu juliju 2022 v ZDA ni bilo inflacije (0%).

Žalostno je, ko ameriško državno vodstvo ne poseduje dovolj osnovnih ekonomskih, matematičnih ali pa etičnih veščin, a moramo biti pošteni do tega klovna, ki doživlja javno in v bistvu žalostno kognitivno degradacijo, Biden ni prvi predsednik ZDA (republikanec ali pa demokrat), ki zgolj samo laže za preživetje.

Zgodovina laganja

Vsi se spominjamo obljube cigare in večkratnega obiskovalca zloglasnega Epstein otoka in letala Lolita Express za spolno zlorabljanje majhnih deklic in dečkov – Billa Clintona, ko je ameriškemu delavskemu razredu obljubil, da bo vstop Kitajske v WTO (World Trade Organization) dobra stvar za ameriški delavski razred – nekaj sekund po vstopu Kitajske v WTO je več milijonov ameriških delavcev izgubilo službo, saj so se njihova delovna mesta izvozila oziroma “off-shorala” v Azijo.

Ne pozabimo tudi tiste mini vojne v Iraku in tistih nevidnih orožij za množično uničenje.

Prav tako se ne sme pozabiti na zagotovila tako Busha kot Obame (kot tudi njihovih Geithnerjev, Bernankejev in Paulsonov), da so več mlijardni dolarski bail-out (kvazi nacionalizacija) “Too Big To Fail” bank in leta tiskanja inflatornega denarja (wall street socializem) iz zraka “žrtvovanje prostotržnih načel”, ki so potrebna zato, da “rešimo prostotržno gospodarstvo”. V realnosti nismo videli niti ene minute resničnega prostotržnega določanja cen vse od QE1 naprej.

Posledično je seveda bidenova najava, da v juliju 2022 ZDA niso imele inflacije samo še ena jasna in optično in politično pametna laž v dolgi zgodovini laži. Specifično, Biden ni uspel pojasniti, da kljub temu, da je bilo v ZDA MANJ inflacije v juliju 2022 to ne pomeni, da “ni bilo” inflacije. Sicer pa je to vsakemu američanu, ki mora plačati položnice, že jasno.

Pripravljanje odra (zgodbice) za pivot FED

Kar pa upad julijskega CPI doseže pa je, da bodo lahko na osnovi še enega mita iz naslovnic časopisov lahko opravičili neizbežni FED pivot k bolj poceni denarju do konca leta 2022 (oziroma domid-term volitev) ali pa v začetku 2023. V spodnjem seznamu vidimo, kako pisatelji fikcije, zbralci podatkov in izdelovalci politik z kačjimi jeziki v Washington DC, že zbirajo več uradnih “podatkov”, ki bi opravičili pivot FED v smer bolj poceni tiskanja denarja ter posledično še večje devalvacije papirnate FIAT valute USD. Dodatno k poročilu o padajočem CPI v juliju 2022 so v Washington DC odkljukali sledeče pred-pivotne kvadratke, ki bi FED omogočili vrnitev k core poslu za katerega je bil FED dejansko ustanovljen – to je tiskanje devalviranega FIAT denarja iz zraka z namenom reševanja trga ameriških obveznic (US Treasury market) namesto reševanja prihrankov državljanov iz delavskega razreda. Specifično Washington DC poizkuša z propagando “odkljukati” sledeče kvadratke:

– pojemajoča pričakovanja o inflaciji

– upadajoče cene na spletu

– padajoče PPI (producer price index) ☑

– padajoče cene nafte (iz svojih doseženih zgodovinskih vrhov) ☑

Torej je inflacija dosegla vrhunec? So zgornje alineje dokaz, da inflacija ustvari deflacijo na način, da uniči moč potrošnikov ter posledično cenovna povpraševanja? Je delo FED že skoraj zaključeno pri premagovanju inflacije? Kratek odgovor je NE, dolg odgovor v kontekstu trga, valute in gospodarskih pogojev pa se glasi…

…soočili se bomo z še več bolečine

Eden od jasnih znakov, da nas čaka še več bolečine, in s tem več razlogov za FED pivot iz začasnega jastreba do stalnega golobčka, je krčenje kreditiranja, ki se trenutno dogaja v ZDA. Kreditni in obvezniški trg je najbolj pomemben tržni in gospodarski indikator med vsemi indikatorji. V začetku meseca avgusta 2022 je bila objavljena četrtletna anketa FED – Loan Officer Survey v kateri je bilo zabeleženih kar nekaj strašljivih in zgovornih novic – ena od njih je seveda ta, da se kreditni trgi krčijo.

Pomembno je, da se zavedate, da je v zadnjih 30 letih bilo krčenje kredita vedno zadnja stopnja pred začetkom recesije – tudi če se celotno ameriško DC močvirje pretvarja, da ZDA niso v recesiji. Sokolovsko naravnani posamezniki (osebe, ki zagovarjajo ostrejše monetarne pogoje – dvig obrestne mere) bodo seveda trdili, da med inflatornii 1970 leti krčenje bančnega kredita ni preprečilo, da bi Volckerjev FED odstopil od agresivnega dviganja obrestnih mer. A v tem kontekstu je potrebno omeniti, da ZDA v letu 20222 (pri 125% dolg do BDP razmerju) niso v Volcker eri v kateri so ZDA imele 30% dolga v razmerju do BDP. Torej posledično si ZDA sploh ne morejo privoščiti daljše (Volckerjeve) politike dviganja obrestnih mer – razen seveda, če ne verjamete, da je FED pod direktnim vplivom in ukazi teroristov iz Davosa, ki želijo uničiti ZDA. To je seveda popolnoma legitimen pomislek a tega javnost trenutno še ni pripravljena sprejeti…

Preberite tudi: Kako centralna banka krade Vaše življenje

Kljub temu, da je Powella strah, da bi postal novi Arthur F. Burns, ki je pustil inflaciji preveč prostora in kljub neuspelim poizkusom Powella skozi celotno leto 2018, da bi igral suroveža v FEDu in sedaj ponovno, še vedno verjamemo zaradi zgoraj naštetih “odkljukanih zgodbic in kvadratkov”, da FED samo čaka na bolj šibke gospodarske podatke s katerimi bo opravičil golobovski pivot (nižanje obrestnih mer) v še več QE namesto v manj inflacije.

Zakaj?

Ker je edina naloga FEDa, da prepreči potop dolga (IOU’s), ki ga je izdal striček Sam

Edini način, da preprečijo potop US Treasuries (ter posledično preprečijo usodne skoke donosov na obveznice in obrestnih mer) je, da FED natisne ševeč denarja s katerim odkupi drugače precej nepriljubljen dolg strička Sama. In to se lahko doseže samo z več in ne manj QE (kvantativnega sproščanja) v prihodnosti. Seveda je “denar” (FIAT valuta ni resničen denar), ki je ustvarjen s klikom miške neskončno inflatoren in neskončno usoden za kupno moč USD, zato je fizičnemu zlatu usojeno, da bo prerastel vsako FIAT valuto, ki je danes v igri – vključno z svetovno rezervno valuto. A k rasti zlata poleg dis-inflatornih recesijskih sil (ki zahtevajo šibkejši dolar in nižje obrestne mere, da se lahko sploh spopadejo z njimi) se tudi izven ZDA dogaja veliko, kar nakazuje na neizbežno rast zlata.

Male težave v veliki Kitajski?

Investitorji (vsaj tisti resni in ne forex platforma gemblerji ter kripto-mesije in pohlepneži) so najverjetneje opazili, da denar iz Kitajske beži dobesedno v vagonih. Odliv kapitala na Kitajskem dosega nivoje katerim nismo bili priča vse od leta 2015, kar je nato poslalo Yuan (gledno iz vidika kupne moči) v dve etaži nižje od kleti. Ali to pomeni, da bi FX šaljivci sedaj morali shortati kitajski Yuan (CNY) do onemoglosti? Mislim, da ne. Dejansko CNY drži svoje nivoje kljub gromozanskemu odlivu kapitala ven iz Kitajske. A kako je to mogoče?

Kitajska: Odkrito se posmehuje ameriškemu dolarju in neuspelim sankcijam proti Putinu

Odkriti strel v koleno, finančno nepismene in politično arogantne zahodne sankcije proti “putinovi vojni” so pripeljale do največje spremembe igre v globalnem sistemu valut vse od zaprtja zlatega okna s strani Nixona leta 1971. Kljub ogromnemu odlivu kapitala CNY ostaja stabilen ker njihove FX rezerve (nacionalni varčevalni račun denominiran v tujem kapitalu) dejansko rastejo in ne padajo. Kako? Od kje prihaja denar? Odgovor: Od bolj ali manj povsod razen od dolarsko vodenega Zahoda. To pomeni, da sedaj narodi, kot sta Kitajska in Rusija, ki sta se šopirili v zadnjem desetletju, da se bosta de-dolarizirali, počneta natanko to, saj jih je k tem dejanjim spodbudil Zahod, ki je poizkusil iz USD narediti orožje in je v okviru sankcij zamrznil FX rezerve Rusije. Miopične sankcije, trkanje po prsih s strani Zahoda kot, da bi bili neke vrste srbrnohrbta gorila, so Vzhodu dale odličen povod za finančno in monetarno vojno, katero sedaj bojujejo izključno z namenom, da jo zmagajo, saj se je valutna vojna razplamtela.

Preberite tudi: Surovinsko-valutna revolucija se je začela…

Ne sprejemamo ameriških dolarjev, hvala lepa

Specifično države, ki želijo kupiti kitajske izvozne artikle (naprimer surovine) morajo sedaj svoje lokalne valute najprej konvertirati v CNY namesto, kot je bila praksa do sedaj, v SWIFT sistemu zamenjati v USD. Povedano na kratko USD ni več najboljši tip v sobi niti najlepše dekle na plesu. To postaja precej očitno dejstvo, saj naslovnice časopisov potrjujejo, da indijske družbe menjajo ameriške dolarje za azijske valute, Kitajska in Saudska Arabija pa izvajata energetske dogovore izven počasi izumirjajočega petrodolarskega sistema, ruska centralna banka razmišlja o nakupu valut prijateljskih narodov, kot so Turčija, Indija in Kitajska.

To pomeni, da se sedaj surovine, kot je nafta (v USD 30% rast od leta 2018), ko enkrat zapustijo lokacijo, kot je Kitajska ali pa Rusija, lahko kupi z lokalnimi nacionalnimi valutami (indijskimi Rupijami, brazilskimi Riali in turškimi Lirami…) katere se nato konvertira v CNY. Ta postopek doda veliko v kitajske FX rezerve (še posebej, če cene nafte rastejo) in s tem omogoča, da kitajska valuta ostane močna kljub gromozanskemu odlivu kapitala.

Preberite tudi: Ruski geoekonomski Car predstavi nov globalni finančni sistem

Od mono-valute do multi-valute

Na kratko, in kljub poizkusom zahoda, da uporabjo svojo valutno mišico USD preko katere se vzpostavljajo sankcije, narodi kot sta Rusija in Kitajska sedaj vodijo pohod iz eno-valutnega sveta v multi-valutni svet uvoznih plačil. Ker ima Rusija naprimer sedaj zamrznjene svoje FX rezerve s strani Zahoda, lahko vzame svoje dobičke iz naslova prodaje energije in Rublje s katerimi lahko sedaj kupuje valute prijateljskih držav, kot so Kitajska, Indija in Turčija s katerimi lahko zgradi svoje FX rezerve izven USD. S tem se je seveda Zahod ustrelil v nogo, sebe in svetovno rezervno valuto USD. Stari svet se počasi ampak zagotovo obrača ireverzibilno stran od USD nominiranega sistema valut v multi-valutni in multi-FX cenovni model.

Sedaj, ko se bližamo zimi bodo narodi, kot so Velika Britanija, Avstrija, Nemčija, Japonska, ki so slepo vlekli ameriško vrv, čutili hladen ugriz podpiranja napačne politike, ostali narodi pa bodo ostali na toplem in ogrevani z nafto in plinom, ki ga je mogoče kupiti izven starega USD sistema. Energija že hromi Zahod, še posebej EU klovne, bodo narodi kot so Velika Britanija, Avstrija in Nemčija spremenili svoje nazore ali bodo še vedno trmasto vztrajali v zaporu, ki se imenuje USD?

Baseload cena elektrike 1-leto forward Nemčija, Francija

Preberite tudi: Ameriški dolar ni izpolnil petro-dolarskih obveznosti in ruskih bančnih obveznosti

Kakorkoli se bodo že odločili, USD je odkriti luzer in nikoli več se USD ne bo zaupalo saj ni politično nevtralna valuta. Ampak bodisi se strinjate ali pa ne, še vedno najverjetneje sprašujete: Kaj ima to veze z zlatom?

Vse to ima veze z zlatom

Ko se vse več narodov obrača stran od Zahoda in USD in se približuje Vzhodu (naprimer Rusiji) zato, da bi potešili svoje energetske potrebe, kako bodo ti narodi prišli do Rubljev in Yuanov, da bi kupili rusko nafto, plin in druge surovine? Kajti v novem, post-sankcijskem, multi-FX uvoznem modelu opisanem v zgornjem delu današnjega prispevka, Turčija ne more preprosto kupiti ruske nafte z svojiilirami. Najprej mora posel poravnati v Rubljih. Torej ponovno, katero valuto bo uporabila Turčija?

Od Petro-Dolarja do Petro-Zlata

Letni uvoz (avg 2021 – avg 2022) zlata v Turčijo se je povišal za 44% na skoraj 70 ton zlata, z lahkoto bo dosegel nivoje izpred desetletij, ko je bil turški uvoz zlata pri cca. 300 ton letno. Z drugimi besedami povedano – Turčija se odpoveduje ameriškim dolarjem s katerimi kupuje namerno prirejeno (nizko) ceno fizičnega zlata na COMEX/LBMA borzah. Turčija nato to zlato lahko proda ruski centralni banki v zameno za Rublje po “izpogajani ceni”, ki bi bila drugače potrebna za nakup ruske nafte. Glede na to, da fizični trg nafte predstavlja 15 kratnik trga fizičnega zlata, si lahko samo predstavljamo, kako bodo nadaljne zlato-za-nafto transakcije (kot je opisano na primeru Turčije) vplivale na rastočo ceno izredno redkega kapitala/surovine, kot je fizično zlato.

Preberite tudi: #ImateZlatoaliRublje? Ali je Rusija pravkar zlomila hrbet zahoda?

Vidite morje sprememb?

Vidite, kako USD počasi izgublja svoj sijaj? Vidite zakaj fizično zlato pridobiva počasi svoj sijaj? Vidite zakaj so bile ameriško vodene sankcije največji politični in finančni polom vse od trenutka, ko je ameriška podpredsednica Kamala Harris poizkušala na zemljevidu locirati Ukrajino? Vidite zakaj je bilo umetno fiksiranje cene zlata s strani BIS/COMEX/OTC legalizirana prevara s katero so bili prisiljeni obdržati nizko ceno fizičnega zlata po kateri so ga lahko države nakupile?

Retorična vprašanja

Morda vso to zanimanje za zlato namesto za USD pojasnjuje prizadevanja Saudske Arabije, da vse rafinerije svojega zlata premakne na območje znotraj svojih meja? Morda to tudi pojasni zakaj ZDA manj pomembni narodi (Nigerija in Indija) vzpostavljajo borze za fizično zlato in odpirajo dejavnost trgovanja z zlatom? Morda je nova vloga fizičnega zlata razlog zakaj je BIS, ki je največji igralec pri fiksiranju papirnate cene zlata (in tudi legaliziran prevarant), razpletel skoraj 90% svojih swap pozicij za zlato v roku enega leta (iz 502 ton na 56 ton). In morda zlatova trmasta pomembnost pojasni tudi zakaj sta dva največja ameriška manipulatorja z ceno zlata na futures trgih – JP Morgan in Citi – groteskno razširila svojo knjigo zlatih derivatov (saj imata sedaj ti dve entiteti v lasti 90% vsega ameriškega derivatnega zlata – papirnatega zlata) in to sočasno, ko je BIS Basel razpletel njihove SWAP pozicije?

Zakaj?

Preprosto: Zato, da obdržijo škorenj na vratu naravne cene zlata še malce dlje zato, da bodo nakopičili še malo zlata preden bo sistem valut, ki so ga pomagali uničiti, implodiral.

Iskreno in ne senzacionalno: Bikovski trg zlata se sploh še ni začel

Glede na nepoštene čase v katerih živimo, in glede na vse mahinacije opisane zgoraj, nebi bilo nič pretresljivega, da običajne investitorje v zlato opomnimo na to, kar večina investitorjev v zlato že ve: Zlato je najbolj pošteno in zvesto takrat, ko implodirajo nepošteni in nezvesti trgi. Menedžerji hedge skladov in drugi iskreni analitiki kolektivno že predvidevajo ogromne bolečine na trgu. Veliki fantje so sedaj v neto-short poziciji proti US Equity futures.

Bodisi ponovno ocenjen preko nafte ali pa preprosto ponovno ocenjen preko FIAT valut, ki so vse bolj ničvredne, zlato lahko z lahkoto doseže nivoje, katerih si trenutni investitorji ne znajo niti predstavljati. Po debaklu Nixona leta 1971 je cena zlata v samo enem letu zrasla za 400% (1973 – 1974).

Opazujte lisice in ne kokošnjaka

Too Big To Fail banke nimajo nobene morale ne v mislih in ne v dejanjih. O njihovi odkriti prevari se piše že več let. Odkar so klovni, kot je Larry Summers ukinili Glass-Steagall Act in s tem spremenili banke v kazinoje, bankirje pa v špekulante (ki špekulirajo z denarjem imetnikov depozitov), dejanja velikih bank niso ne poštena niti fiduciarna.

Ironija te zgodbe je, da bodo te iste banke kopičile še več fizičnega zlata (po trenutno umetno prirejenih nizkih cenah) v obdobju, ko bo svet, ki so ga te iste banke ustvarile implodiral zaradi sistemskih grehov teh bank. In, če se JP Morgan in Citi pripravljata, se nebi pripravili tudi vi? Konec koncev…bolje biti lisica kot kokoš, kajne?

Lawrence Lepard: “FIAT valute bodo spektakularno propadle” –>

<– Centralne banke so sedaj insolventne

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.