Trump ignoriral opozorila DOJ, obvestil Sessionsa da želi objavo FISA zapisnika

Predsednik Trump je začel pritiskati na DoJ (Department of Justice) in zahtevati javno objavo 4-stranskega “FISA memo”, ki naj bi povzemal široko razširjeno zlorabo nadziranja ljudi s strani FBI, DoJ in administracije Obame, poroča Washington Post.

Želja predsednika Trumpa je bila predana iz rok osebja v Beli Hiši – John Kelly v roke pravosodnemu ministru Jeff Sessionsu, kar je postavilo Belo Hišo ob bok DoJ. Ameriško pravosodno ministrstvo je izjavilo, da bi bilo zelo neobzirno objaviti zaupni zapisnik, ki so ga spisali republikanci v Kongresu, brez predhodnega pregleda zapisnika, ki podrobno opisuje tudi kriminalna dejanja DoJ med in po predsedniških volitvah v 2016. Odločitev o objavi zapisnika sedaj leži v rokah Kongresa.

Nekako je WaPo vedel, da sta Kelly in Sessions dvakrat govorila zadnjo sredo – enkrat v osebi med “srečanjem manjše skupine v popoldanskem sestanku” in nato ponovno ponoči preko telefona.

“Trump je odločen, da se to javno objavi samo zato, ker bo to razsvetlilo zadeve” je dejal starejši uradnik v administraciji, ki je govoril pod pogojem anonimnosti. “Očitno so vse govorice, da bo to prižgalo luč, preizkovalcem bo to pomagalo pri zaključku.”

Zapisnik, ki ga je napisalo osebje za predsedujočega House Intelligeence Committee rep.David Nunes (R-CA), je bil na voljo za ogled vsem članom Congressional House v sredini januarja v varni sobi. Zakonodajalci, ki so videli ta dokument, so pozvali k njegovi objavi za splošno javnost, saj so dejali, da vsebuje razkritja ob katerih “odpade čeljust”, razkritja, kot je obsežna zloraba moči, zelo ilegalno spletkarjenje med administracijo Obame, FBI, DoJ in kampanije Clintonove napram Donaldu Trumpu in njegovi ekipi med in po predsedniških volitvah 2016.

“Prebral sem zapisnik” je tvitnil rep.Steve King (R-IA) in dodal “Da je nastopila bolana realnost. Ne delam si več utvar, da obstaja nedolžna razlaga za informacije, ki jih je javnost videla. Dolgo časa sem trdil, da je to veliko hujše kot Watergate. Bilo je #neverTrump & #alwaysHillary, #releasethememo.”

“Je tako šokantno, da mora ameriški narod to videti” je dejal Jim Jordan R-Oh za Fox News.

“Je težavno. Je šokantno.” je dejal Mark Meadows, zastopnik Severne Caroline. “Del mene si želi, da tega nebi prebral, ker ne želim, da se takšne stvari dogajajo v tej državi, ki jo imenujem dom in jo zelo ljubim.”

obamacigarette

 

Medtem Washington Post poizkuša obrniti Trumpovo željo po objavi zapisnika kot še en primer poizkusa Predsednika, da oblikuje in vpliva na preiskavo, ki je v osnovi izven njegovega nadzora, sklicujoč se na poročila, da je želel odpustiti posebnega preiskovalca Mueller III prejšnje poletje (kar Trump zanika). WaPo prav tako izpostavi Trumpove pritožbe zaradi namestnika pravosodnega ministra Rod Rosensteina, ki ni uspel ustrezno nadzirati preiskave Muellerja, izpostavi tudi domnevne komentarje namenjene bivšemu direktorju FBI – James Comeyu, kjer zahteva lojalnost in želi, da se ne preiskuje svetovalca za domovinsko varnost Michael Flynna, ki je bil odpuščen zaradi zavajanja podpredsednika Mike Pence-a zaradi njegovih stikov z Rusi.
Z drugimi besedami, Trump se je upiral aktivni preiskavi, ki še vedno mora dokazati kakršnokoli spletkarjenje, preizkava, ki je doživela precejšno spremembo svojega namena, saj se je vtaknila v osebne finance ekipe Trump – Washington Post pa obrača to zgodbo tako, da izgleda, kot da se Trump želi ponovno vmešati v preiskavo.

Sedaj predsednik poziva k objavi 4-stranskega FISA zapisnika (FISA je posebno sodišče, ki nadzira samo aktivnosti obveščevalne skupnosti v ZDA), ki bo pripeljal do konca preiskave vmešavanja Rusovn in zelo verjetno pripravil teren za kriminalno preiskavo in pregon tistih, ki so sodelovali pri poizkusu lažne obdolžitve Trumpa.

V tem kontekstu izgleda članek WaPo kot vaja iz “stiskanja biserov” zaradi Trumpovih zahtev po lojalnosti – kot časopis navaja, da nobena stvar, katero je storil Trump ne bo pripeljala do kriminalnih obtožb.

Kot dokaz za oviranja pravice, bi Mueller moral dokazati, da Trump ni samo deloval v smeri iztirjenja preiskave, ampak je to storil z koruptivnim motivom, kot je naprimer poizkus skrivanja svojih zgrešenih dejanj. Pravni strokovnjaki so razdeljeni zaradi vprašanja, ali Ustava dovoljuje, da je predsednik obtožen, medtem ko je na dolžnosti. Posledično temu, lahko Mueller okvirne ugotovitve objavi v pisnem poročilu, namesto da jih pripelje na sodišče preko kriminalne obtožnice. Najbrž bi potem odločitev moral sprejeti Rosenstein ali naj pošlje poročilo Kongresu, ki ima moč, da začne postopke za obtožnico. Ko je bil Trump soočen z goro vprašanj o vsem, od njegove junijske direktive za odpustitev Muellerja do njegovih nedavnih komentarjev glede Rosensteina, je Bela Hiša ostala večinoma tiho. Kot odgovor na več specifičnih poizvedb, je tiskovni predstavnik Bele Hiše Hogan Gidley predal pisno izjavo, ki je naslovila nekatere poizvedbe. -WaPo

“Predsednik je bil jasen v javnosti in zasebno, da pri tej preiskavi želi 100% transparentnost skozi celoten proces” je dejal Gidley v izjavi za javnost. “Sklicujoč se na številne novinarske prispevke, so vrhovni ljudje pri FBI izvajali vedenje oziroma obnašanje, ki jasno kaže na proti-Trumpovsko agendo in pro-Clintonsko agendo. Predsednik je večkrat dejal oziroma ponavljal to več mesecev, da ne obstaja nobeno razmišljanje v smeri ukinitve posebnega preiskovalnega odbora.”

obama-joker

Zato si bodoči voditelji svobodnega sveta zapomnite: Vam ni dovoljeno, da izrazite nezadovoljstvo, ko zvezna agencija očitno sodeluje z bivšo administracijo in kandidatom establišmenta, z namenom, da Vas oropajo na volitvah z uporabo nepreverjenih “dokazov” ruskih uradnikov; prav tako Vam ni dovoljeno dvigniti obrvi, vkolikor imate težavo z kengurujskim-sodiščem, ki je začelo z lovom na čarovnice z namenom forsiranja te zgodbice.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.