Obamin State Department je potrošil 9mio USD na Sorosu za vmešavanje v albansko politiko

State Department Barracka Obame in ameriška agencija za mednarodni razvoj (USAID) so potrošili skoraj 9mio USD na albanski politično-reformistični kampaniji, katero je koordiniral George Soros, sodeč po 32 strani dokumentov State Depratmenta, katere je pridobil Judicial Watch, preko zakona Freedom of Information, s tožbo.

USAID je v sodelovanju z Sorosovo Open Society fundacijo kanalizirala sredstva v kampanijo “Pravica za vse”, ki je bila usmerjena v reformo pravnega sistema socialistične vlade v letu 2016.

“Administracija Obame je porabila najmanj 9mio davkoplačevalskih USD pri spletkarjenju z levičarskim miljarderjem George Sorosom glede podpore socialistični vladi v Albaniji.” je zapisal v izjavi Tom Fitton – predsednik Judicial Watch. “Zapisi prav tako podrobno opisujejo, kako je operacija Soros pomagala ponovno pregledati prijave drugih skupin za davkoplačevalsko financiranje.” je dodal Fitton.

“George Soros je miljarder in nebi smel prejemati pomoči davkoplačevalcev za napredovanje svojih radikalnih levičarskih agend s katerimi spodkopava svobodo tu doma in po tujini.” je dejal Fitton.

Zapisnik iz aprila 2016 razkriva, da je ameriško veleposlaništvo v Tirani “sponzoriralo” anketo OpenSociety Fundacije, da bi določili, če imajo albanci “znanje, podporo in pričakovanja glede sodne reforme”. Anketa je razkrila, da 91% vprašanih verjame v potrebo po sodniški reformi. Pripadajoč zapisnik, ki ga je pridobil Judicial Watch, z datumom februar 2017 potrjuje omenjeni dogovor.

State Department se je branil po publikaciji Judicial Watch, Fox News so sporočili, da agencija ni neposredno zagotavljala posojil Sorosevi OpenSociety fundaciji (OSF) v Albaniji. Namesto tega, kot dokazujejo dokumenti, sta ameriško veleposlaništvo v Tirani in OSF “zagotovila sredstva lokalni organizaciji za izvedno ankete javnega mnenja glede reforme pravosodja.” sodeč po dokumentu iz februarja 2017.

Lansko leto je senator Mike Lee (R-UT) skupaj s petimi drugimi senatorji pozval državnega sekretarja Rex Tillersona naj nemudoma razišče, kako je denar ameriških davkoplačevalcev končal pri s strani Sorosa podprtih, levičarskih političnih skupin v večih vzhodno-evrpskih državah vključno z Makedonijo in Albanijo. Sodeč po pismu, se milijone davkoplačevalskih dolarjev kanalizira preko USAID do Sorosevih Open Society fundacij, z izrecnim ciljem promoviranja progresivne agende.

“Fundacija Open Society – Albania in njihovi strokovnjaki, s financiranjem USAID, so sestavili kontroverzni Strateški dokuent za albansko sodno reformo.” je navedeno v pismu. “Nekateri voditelji verjamejo, da so te reforme v svojem bistvu namenjene, da se predsedniku vlade in levo od sredinski vladi omogoči popoln nadzor sodne veje oblasti.”

Kot navaja Andrew Kerr v Daily Callerju, so vodje albanske opozicije ta načrt pravosodne reforme vodilne trde levice poimenovali “reforma s sponzorstvom Sorosa”.

USAID in Soros

Kot navaja Fox News, je takrat USAID dal skoraj 15mio USD Sorosovi Open Society fundaciji – Makedonija ter ostalim organizacijam v regiji, ki so povezane s Sorosom in to samo v zadnjih 4 letih predsedovanja Obame.

“Spletna stran USAID navaja, da je med 2012 in 2016 USAID namenil skoraj 5mio v davkoplačevalski gotovini FOSM (Foundation Open Society Macedonia) za projekt “Civil Society”, kateri je namenjen opogumljanju makedonskih državljanov, da pokličjo vlado na odgovornost. Spletna stran USAID ima povezavo na www.soros.org.mk, ter navaja da je omenjeni projekt izuril stotine mladih makedoncev v “mladinskem aktivizmu ter uporabi novih medijskih inštrumentov”. State Department je dejal zakonodajalcem da je poleg tega projekta USAID financiral nov Civic Engagement Project kateri vključuje štiri agencije, vključno z FOSM. Ocena stroška je nekje okoli 9.5mio USD. -Fox News- “

Podobni napori na Madžarskem so zgodaj 2017 naleteli na močan odpor predsednika vlade Viktorja Orbana, ki je izrazil zaskrbljenost glede Sorosovega vmešavanja v politične boje znotraj njegove države ter posvaril pred Sorosevim “prekomejnim imperijem.” Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je prejšnji mese za Fox News povedal, da upajo, da bo s spremembo admnistracije v Washingtonu popustil tudi Sorosov pritisk proti madžarski vladi.

Večkrat citiran, kot primer Sorosovega vpliva v času administracijo Obame je email iz 2011, ki ga je objavil Wikileaks, v katerem Soros poziva Hillary Clinton k ukrepanju v Albaniji zaradi nedavnih demonstracij v prestolnici Tirani. Soros je pozival Clintonovo “naj uporabi vso težo mednarodne skupnosti za vršenje pritiska na predsednika vlade Berisho ter vodjo opozicije Edi Ramo”.

“Draga Hillary,

Resna situacija je nastala v Albaniji, ki zahteva nujno pozornost višjih nivojev ameriške vlade. Morda ste bili obveščeni, da so opozicijske demonstracije v Tuirani v petek terjale tri smrtne žrtve in uničevanje lastnine. To so resne skrbi glede nadaljnih nemirov povezanih z proti-demonstracijami v organizaciji vladajoče stranke v sredo ter potem spominski dogodek opozicije čez 2 dni v spomin žrtvam. Obeti tisočih ljudi na ulicah v že tako eksplozivnem političnem okolju ne nakazujejo na vrnitev javnega reda in krhkega demokratičnega procesa v državi.

Menim da je nujno potrebno storiti dve stvari:

1. Z vso težo mednarodne skupnosti je potrebno pritisniti na ministra Berisho ter opozicijskega voditelja Edija Ramo, da ustavita nadaljne javne demonstracije ter da umirita javne najave.

2. Določiti višjega evropskega uradnika kot mediatorja.

Med tem ko sem zaskrbljen zaradi retorike uporabljene na obeh straneh, sem še posebej zaskrbljen zaradi ravnanje predsednika vlade. Obstajajo videoposnetki Državne Garde, ki streljajo na demonstrante s strehe objekta predsednika vlade. Tožilec, ki ga je določila demokratska stranka, je izdal zaporne naloge za posameznike, ki so streljali. Predsednik vlade je prejšnjič obtožil opozicijo, da je namenoma umorila te aktiviste, kot provokaijo. Potem, ko je izšla ta kaseta s posnetkom, so namestniki iz njegove stranke obtožili tožilca, da načrtuje coup d’etat v sodelovanju z opozicijo, obtožbo je danes g.Berisha ponovil. Nihče ni bil do sedaj še aretiran. Razlogi za demonstracije opozicije so v načinu izpeljave parlamentarnih volitev leta 2009. Politično okolje je od takrat močno nazadovalo in se sedaj približujejo nivoju iz leta 1997, ko so podobni razlogi povzročili, da je država potonila v anarhijo in nasilje.
ZDA in EU morata skupaj sodelovati v popolni harmoniji vendar glede na albanske evropske ambicije, mora EU prevzeti vodstvo. Zato predlagam določitev mediatorja kot je Carl Bildt, Martti Ahtisaari ali Miroslav Lajcak, vsi od naštetih imajo močne povezave po balkanu. Moja fundacija Tirani podrobno opazuje situacijo in lahkoponudi neodvisno analizo krize.

Hvala lepa, George Soros”

Nepresenetljivo, v nekaj dneh, so ZDA poslale svojega odposlanika.

soros-albania-world

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.