“Strukturni zlom” – nemška podjetja se zapirajo zaradi rekordnih cen energije

Niso samo evropske talilnice tiste, ki se zapirajo zaradi vse višjih cen energije: Celotno nemško gospodarstvo bo izklopilo svoj vtič. Medtem se sicer peščica makro-turistov veseli, da so rekordne evropske cene za elektriko z dobavo čez 1 leto upadle za 50% na nivoje, ki jih nismo videli že…od prejšnjega tedna…

Cena baseload elektrike 1GWh 1 leto forward – dobava čez 1 leto

…realnost je ta, da je odsotna popolna normalizacija evropskih trgov z električno energijo in ti trgi “ne delujejo več“…

…Evropa se sooča z gospodarskim opustošenjem in depresijo v obsegu proti kateremu bo 2008 izgledal kot sprehod v parku. FT poroča, da nemški proizvajalci ugašajo proizvodnjo v okviru odziva na visoke cene energije, trend katerega nemška vlada opisuje z “alarmantnen”. Nemški gospodarski minister Robert Habeck je povedal, da je nemška industrija v zadnjih mesecih trdo delala na zmanjševanju potrošnje plina, deloma tako, da je prešla na alternativna goriva, kot je nafta, deloma na izboljšanju učinkovitosti industrijskih procesov in deloma tudi tako, da se je zmanjševal iznos. Na zabaven način pa je pojasnil, da so nekatera podjetja “v celoti ustavila proizvodnjo” – razvoj dogodkov za katerega trdi, da je “alarmanten”.

To niso dobre novice,” je povedal, “ker to lahko pomeni, da te industrije niso samo predmet restrukturiranja ampak doživljajo zlom – strukturni zlom, ki se dogaja pod velikim pritiskom.” Habeck je povedal, da rastoče cene vplivajo na vse – od velikih industrijskih podjetij do majhnih trgovskih firm in srednje velikih podjetij, ki sestavljajo nemški srednji sloj oziroma “Mittelstand”. “Kjerkoli je energija pomemben del poslovnega modela podjetja doživljajo čisti strah,” je povedal. In, ker je energija ključni del vsakega poslovnega modela, si lahko samo predstavljamo kaos, strah in svinjarijo, ki pravkar v tem trenutku udarja po največjem evropskem gospodarstvu.

Potrdil je, da je imel Trump prav ves čas, saj je nemški minister povedal, da je poslovni model velikega dela nemške proizvodnje temeljil na obilju plina iz Rusije, ki je bil cenejši kot pa iz drugih regij. Ta konkurenčna prednost “se ne bo več kmalu vrnila, če se bo sploh še kdaj vrnila”, je povedal Habeck. Ne vemo ali se je tega Habeck zavedal ali ne ampak ponovil je to, kar je Zoltan Pozsar povedal preko konca tedna in sicer, da se Evropa sooča Minsky trenutek, ki ga je sprožil prevelik finančni vzvod “in v kontekstu dobaviteljskih verig, vzvod pomeni odvečni operativni vzvod: V Nemčiji je 2 bilijona dolarjev vrednosti odvisnih od 20 milijard dolarjev ruskega plina…to je 100-kratni vzvod – veliko več, kot je imela vzvoda propadla investicijska banka Lehman Brothers.

Nemški surovinski vzvod

Nemec je spregovoril ravno, ko je Rusija eskalirala svoj “stisk” Evrope in zaustavila pretok plina skozi Nordstream 1 plinovod za tri dni zaradi načrtovanega vzdrževanja. Izpad dobave se je zgodil v obdobju visokih dvigov cene plina, ki je posledica zmanjševanja ruske dobave in pritiska na evropske države. Cene so se od prve Gazpromove omejitve dobave skozi NordStream1 pred tremi meseci več kot podvojile. Habeckov komentar pa samo potrjuje opozorila iz meseca maja 2022, ki jih je sporočil Siegfried Russwurm – vodja glavnega nemškega poslovnega lobija BDI. V začetku avgusta 2022 je prav tako sporočil, da veliko podjetij zapira proizvodnjo ker se “stroški in prihodki več ne ujemajo”. Povedal je tudi, da nemška podjetja niso samo pod stresom zaradi višjih cen energije ampak tudi zaradi nedavnih dvigov obrestnih mer v ZDA in upočasnjene rasti na Kitajskem, ki je eden največjih izvoznih trgov Nemčije.

Povedano na kratko: Nemške korporacije se sočajo z popolnim viharjem.

Pesimizem se je odrazil tudi v nedavni anketi Ifo inštituta, ki je pokazala, da je nemško poslovno zaupanje padlo že tretji mesec zapored. Indeks, ki temelji na mesečnih anketah 9000 podjetij je padel na več kot dvoletno dno pri 88.5, julija 2022 je bil pri 88.7 vrednosti. Habeck je govoril po sestanku kabineta v vladnih prostorih v Schloss Meseberg na obrobju Berlina. Finančni minister Christian Lindner je po sestanku povedal, da nemška vlada dela na “ogromnem” paketu ukrepov za blaženje stisnjenih potrošnikov, ki so v nezavidljivem položaju zaradi visoke inflacije in rastočih cen energije. Lindner je povedal, da bi vrednost ukrepov letos bila v “enomestnih milijardnih” številkah in “dvomestnih milijardnih” številkah za 2023. Dva predhodna paketa olajšav in pomoči, ki sta bila vpeljana po ruski invaziji v Ukrajino, sta bila skupaj vredna 30 milijard eurov.

Tako po eni strani ECB pripravlja dvig obrestne mere za 75 bazičnih točk zato, da bo zatrla povpraševanje in s tem ohromila inflacijo, na drugi strani pa Nemčija pripravlja povečanje pomoči z “ogromnim” paketom pomoči in ukrepov za blaženje, da bi zaustavila rastočo inflacijo, ki so jo naredile pretekle monetarne politike ECB. Le kaj bi lahko šlo narobe?

Nemčija opozarja, da bi se lahko zaustavile celotne veje industrije zaradi pomanjkanja plina –>

<– Bidenov sekretar za energijo potihoma sili ameriške rafinerije v zmanjševanje izvoza goriv v Evropo

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.