ACTA je hujši kot SOPA, tukaj so stvari, ki jih morate vedeti

Prevod članka objavljenega na http://www.infowars.com/acta-is-worse-than-sopa-heres-what-you-need-to-know/

Kot borci za internetno svobodo ste pomagali premagati Stop Online Piracy Act ali SOPA s tem da ste podprli 24h izpad strani kot je Wikipedia in s tem, da ste stopili v stik s svojimi zakonodajalci in jim sporočili vaše nestrinjanje. Tako glasen je bil Vaš glas da se je na Vašo stran postavil celo sam predsednik ZDA.

Ampak ne vzamite si veliko časa za počitek, saj zdaj govorimo o skupnem nastopu Washington DC-ja, Hollywooda in globalnih interesov. Filmska industrija, njeni podizvajalci in vse strani, ki imajo interese, so porabili skoraj 150mio$ za lobiranje za neke vrste Internet-centrično “proti-piratsko” zakonodajo, zato bi morali vedeti, kakšne vzvode moči to daje oblastem. In potrudili so se, le da tokrat poizkušajo implementirati nekaj veliko bolj kočljivega: ACTA oziroma Anti Counterfeiting Trade Agreement. “Kljub temu, da predlagan sporazum na prvi pogled daje signal, kot da sporazum ureja zgolj ponarejanje fizičnih izdelkov(npr. zdravila), je bilo javnosti predstavljeno zelo malo informacij o vsebini, s strani vlad, ki so se pogajale za podpis sporazuma. Tako je sedaj jasno, da gre za veliko širši obseg vzvodov moči, predvsem pa definira nove mehanizme, ki so namerjeni proti “Distribuciji interneta in informacijske tehnologije”, piše v oceni ACTA s strani budnih aktivistov pri Electronic Freedom Foundation.

“ACTA ima številna področja, ki so zaskrbljujoča iz vidika potrošnikove zasebnosti in državljanskih/civilnih pravic za inovacije in prosti pretok informacij na Internetu, še posebej je s tem mišljeno legitimno poslovanje in za razvijajoče se dežele možnost izbire politik, ki najbolj ustrezajo trenutnim prioritetam in nivoju ekonomske razvitosti,” piše v oceni Electronic Freedom Foundation. Kot je ponavadi primer pri vprašljivih, pravice-omejujočih zakonih, ACTA-katero je po poročanju Forbes.com ZDA podpisala v letu 2011 in je bila že sankcionirana tudi na Japonskem, Švici in mnogih EU deželah, je bila po večini izpogajana v senci in kot taka ni bila predmet pregleda…do sedaj.
Med tem ko se je Obamova administracija počasi distancirala od SOPA, so agresivno promovirali ACTA(celotno razkritje: proces je bil sprožen že pod Bush-ovo administracijo). Kritiki pravijo, da je doseg veliko večji kot pri SOPA, ki pelje mimo “suverene zakonodaje sodelujočih narodov” in “sili ISP-je po svetu da igrajo vlogo internetne policije”, je poročal Forbes. Ampak ACTA ni omejena samo na internet. Dogovor pravzaprav ureja stvari kot so generična zdravila in otežuje pridobitev patentov za prehrano z implementacijo
globalnega standarda na patentirana semena, kar ogroža lokalno kmetijstvo in samozadostnost na področju proizvodnje hrane po vsem razvitem svetu,” poroča Forbes.
Dobra stvar je, da ni univerzalnega razumevanja oziroma odobravanja ACTA in njenih mehanizmov za kratenje svoboščin. Dežele kot so Brazilija in Indija sta jasno proti, ker se upravičeno bojita, da bi ACTA resno ogrozila njuni ekonomiji. Internetna svoboda pa je pod napadom tudi na drugih področjih. Electronic Freedom Foundation prav tako omenja TPPA – Trans Pacific Partnership Agreement, ki je ločen sporazum, ki bi na novo definiral “globalna pravila dodeljevanja IP-jev”.

26.1.2012 Protest poljskih poslancev proti ACTA

“Vse dežele podpisnice bodo morale spremeniti svojo domačo zakonodajo in politiko tako, da bo ustrezala vsebini dogovora”, je dejal EFF v svoji oceni. “V ZDA bo po vsej verjetnosti to še bolj implementiralo kontroverzne aspekte avtorske zakonodaje. Nedavno objavljen “leak” poglavje IP vsebuje dele, ki gredo preko trenutne zakonodaje v ZDA. To dviga veliko temnih oblakov nad procesiranje državljanov, zasebnost državljanov in svobodno izražanje državljanov.”

SOPA je morda zgodovina, ampak to ne pomeni, da je boj za internetno svobod končan. Vse pravice svobodnega pretoka informacij so pod napadom.

Tirani nikoli ne prenehajo vsiljevati tiranije.

Uncategorized

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.