Nemčija se pred zimskimi redukcijami elektrike pripravlja na krizno dostavo gotovine, bank–rune in “agresivno nezadovoljstvo”

Medtem, ko Evropa pred prihajajočo hladno zimo ustvarja videz optimistične fasade in vsem zagotavlja, da ima več kot dovolj plina v hrambi s katerim lahko nadomesti izpad ruske dobave tudi v “najhladnejšem” scenariju, se izza kulise Evropa potihoma pripravlja na najslabši možni scenarij, ki zajema jezne množice in množične dvige gotovine iz bank, vkolikor bo prebivalstvu onemogočeno dvigovanje gotovine.

Kot poroča Reuters, ki citira štiri vire, so nemške oblasti poseben napor vložile v priprave za krizno dostavo gotovine v primeru izpada elektrike s katero bi ohranile gospodarstvo v teku, saj se nemški narod sooča z možnimi izpadi elektrike zaradi konflikta v Ukrajini. Načrt predvideva, da bo Bundesbanka akumulirala dodatne milijarde s katerimi bo zadostila povišano povpraševanje, načrtujejo tudi “možne limite dviga” je povedal eden od virov. No, če mislite, da so kripto-investitorji jezni, ko ne morejo dostopati do svojih digitalnih žetonov na propadli menjalnici, potem samo počakajte, da vidite kako bo izgledalo, ko bo nemški gotovina nemškega naroda nedostopna.

Predstavniki države in banke ne gledajo samo na poreklo (z drugimi besedami povedano – tiskanje) ampak gledajo tudi na distribucijo, pogovori tečejo o prioritetnem dostopu do goriva za prevoznike gotovine so povedali viri, ki so komentirali priprave, ki so se v zadnjih tednih – po zaprtju ruskega plina – še bolj pospešile. Načrtovanju za to situacijo so se pridružile centralna banka, njen finančni regulator BaFin ter več različnih podjetij iz finančne industrije so povedali reutersovi viri, večina njih je o načrtovanju spregovorila pod pogojem anonimnosti, saj so načrti tajni in v teku.

Čeprav so nemške oblasti javno demantirale verjetnost izpada in bank-runov (množičnih dvigov gotovine iz bank) – seveda iz jasnih razlogov – pa pogovori, ki so v teku kažejo na to kako resno jemljejo to grožnjo in kako se trudijo s pripravami za potencialne hromeče izpade elektrike, ki bi bili posledica visokih stroškov energije ali pa celo sabotaže. Pogovori prav tako potrdijo, da so vse večje posledice ukrajinske vojne za Nemčijo, ki se je desetletja zanašala na poceni rusko energijo, sedaj vidne v dvomestni inflaciji in goržnji izpadov zaradi pomanjkanja goriva in elektrike.

Vsakdo, ki pozna zgodovino (Weimarske Republike) Nemčije ve, da je dostop do gotovine posebna vrsta skrbi za nemce, ki zelo cenijo varnost in anonimnost, ki jo gotovina ponuja saj nemci uporabljajo gotovino bolj kot drugi evropejci, nekateri še vedno celo kopičijo Deutschmarke katere je pred več kot dvemi desetletji zamenjal euro. Sodeč po nedavni študiji, ki jo je opravila Bundesbanka, se približno 60% nemških nakupov plača z gotovino, nemci pa povprečno večinoma iz bankomatov dvignejo več kot 6600 eur letno.

No tu je rdeča nit: parlamentarno poročilo izpred desetih let je opozarjalo na “nemir” in “agresivno eskalacijo” v primeru, da državljani ne bodo mogli dvigniti gotovine v primeru izpada elektrike. Prevod: v primeru, da se dvigovanje gotovine zaustavi lahko nemška družba zelo verjetno razpade. Dejansko smo bili priča begu v gotovino na začetku pandemije marca 2020, ko so nemci dvignili 20 milijard več, kot pa so naredili depozitov. To je bil rekord in situacija se je odvila brez zapletov. A potencialni izpad elektrike pa poraja nova vprašanja o možnih scenarijih in uradni predstavniki države se intenzivno ukvarjajo s to težavo saj se energetska kriza v največjem evropskem gospodarstvu še poglablja, bliža pa se tudi zima.

Vkolikor bi se zgodil izpad elektrike bi bila ena od možnosti za oblasti, da omejijo količino posameznih dvigov gotovine, je povedal eden od reutersovih virov. Ni potrebno posebej omenjati, da bi bila to izredno slaba izbira za Nemčijo in za fiat gotovino na splošno (konec koncev, če je FTX bankrot buška za crypto, kaj potem lahko rečemo za fiat vkolikor ena od najbolj naprednih ekonomij na svetu omeji dostop do gotovine). Bundesbanka procesira denar, ki se giblje skozi nemške trgovine in gospodarstvo, odstranjuje ponarejene bankovce in vzdržuje red pri kroženju denarja. Zaradi ogromnih zalg gotovine je pripravljena na kakršenkoli skok v povpraševanju, je povedal anonimni vir reutersa.

Ena od šibkosti, ki jo je identificiralo načrtovanje se tiče varnostnih podjetij, ki prevažajo denar iz centralne banke do bankomatov in bank. Industrija v kateri delujeta tudi Brinks in Loomis ni v celoti pokrita z zakonom, ki ureja prioritetn dostop do goriva in telekomunikacij med izpadom elektrike, so sporočili iz organizacije BDGW. “Imamo velike luknje,” je povedal Andreas Paulick, direktor BDGW. Oklepna vozila bi morala stati v vrstah na bencinskih črpalkah, kot vsi ostali, je povedal. Organizacija BDGW, ki je predstavnik industrije, je prejšnji teden gostila sestanek z predstavniki centralne banke in zakonodajalcev na katerem so predstavili pomanjkljivosti.

Preventivno se moramo soočiti z realističnim scenarijem izpada elektrike,” je povedal Paulick. “Bilo bi izredno naivno, da o tem nebi govorili sedaj.”

Kako hudo lahko postane? Več kot 40% nemcev se boji izpada elektrike v naslednjih šestih mesecih je pokazala anketa objavljena v Funke Mediengruppe. Glede na to, da je vsaj en izpad zagotovlje v prihodnjih mesecih, bo to pomenilo stampedo do najbližjega bankomata, česar pa lokalna finančna infrastruktura najverjetneje ne bo prenesla. Posledično nemški urad za katastrofe priporoča, da državljani doma hranijo gotovino za takšne krize (to bo zagotovo dvignil zaupanje).

Medtem pa drug reutersov vir trdi, da se nemški finančni regulatorji bojijo, da banke niso v celoti pripravljene na večje izpade elektrike in na to gledajo kot na nov in nenapovedan rizik. Banke večji izpad elektrike smatrajo za “neverjeten” so zapisali pri Deutsche Kreditwirtschaft, ki je krovna organizacija finančnega sektorja. Banke so kljub temu “v stiku z relevantnimi ministrstvi in oblastmi” in načrtujejo za takšen scenarij, še posebej zato, ker se vse za kar banke govorijo, da je “neverjetno”, precej pogosto dogaja. Vir je povedal, da se bo finance smatralo za kritično infrastrukturo vkolikor bodo redukcije elektrike.

Včasih pa je lahko ovira pri načrtovanju tudi politika. V frankfurtu, ki je bančna prestolnica, je eden od mestnih svetnikov predlagal, da izdelajo načrt v primeru izpada elektrike do 17.11.2022. Politik Marcus Fuchs iz desničarske AfD stranke je mestnemu svetu povedal, da bi bilo neodgovorno vkolikor nebi načrtovali za primer izpada elektrike. Druge stranke so predlog zavrnile in Fuchsa in njegovo stranko obtožile, da zganja paniko. Fuchs je kasneje v telefonskem intervuju povedal: “Vkolikor bi našli rešitev za svetovni mir, bi jo zavrnili”. Težava s katero se soočajo nemci prav tako obelodanja odvisnost gospodarstva od tehnologije, transakcije so vse bolj elektronske a večina avtomatov nima niti varnostnega vira energije. Gotovina bi bila edin način uradnega plačila, ki bi še vedno deloval, je povedal Thomas Leiterts, vodja KomRe podjetja, ki se ukvarja s svetovanjem mestnim svetom glede načrtovanja za izpade elektrike in drugih katastrof.

“Kako pa mislite, da se bo plačalo konzerve z ravioliji in sveče?” je povedal Leitert. No tu je še ta cela kripto zadeva a je drugi največji donator ameriške demokratske stranke (FTW – Bankman-Fried) naredil super sranje…in če ni elektrike je težko opravljati transakcije z kripto tulipani.

Ameriški LNG ne more zamenjati ruskega plina, ki ga je Evropa izgubila –>

<– “Strukturni zlom” – nemška podjetja se zapirajo zaradi rekordnih cen energije