Konec NATO…in kaj to pomeni

Ko so bili nacisti končno poraženi in potem, ko je majhen možakar s pedofilskimi brki storil to, kar bi moral storiti nekaj desetletij prej (samomor), se je pojavila nova grožnja: Komunistična širitev v Evropo. Da se se zoperstavili temu, so se ZDA ter takrat 11 drugih zahodnih držav sestale, popili so nekaj starega škotskega Whiskeya, pokadili so nekaj cigaret (takrat so bile še vedno dobre za nas) ter nemudoma ustanovile North Atlantic Treaty Organisation (NATO). Ideja je bila preprosta in elegantna: Varovanje Severne Amerike in evropskih držav pred napadom, primarno pred USSR. Severno-atlantski sporazum navaja:

“Kakršni koli in vsi napadi, ki so uperjeni proti katerikoli državi članici NATO, se smatrajo za napad na vse članice. Vkolikor se napad zgodi, vsaka članica pride na pomoč državi ali državam, ki so napadene, z vsemi razpoložljivimi sredstvi, vključno z uporabo vojaške sile, zato, da reši napadeno članico in vzdržuje stabilnost severno-atlantske regije.”

Kot odziv na formiranje NATO je jezi Ivan s svojim srpom in kladivom stolkel skupaj svoje povezane komunistične narode v Vzhodni Evropi ter 1955 leta ustanovil nasprotno povezavo – Waršavski Pakt. Ta je bil sestavljen iz USSR ter nekaj držav katere, če smo iskreni, so ruskiji uspeli izmakniti umikajočim se nacistom proti koncu druge svetovne vojne. Tako se je začela hladna vojna, ko je skoraj vsak evropski narod padel v enega od teh dveh, nasprotnih taborov. Tisti v NATO in tisti v Waršavskem Paktu.

Mrtvi iz druge svetovne vojne niso še bili dolgo pokopani, ko je NATO začel besno graditi vojaške baze in razne obrambne sisteme, načrtovane za kontriranje Ivanu in njegovi vrsti. Ruskiji pod Waršavskim Paktom, so storili enako. Tako se je začela “Hladna Vojna” in do padca berlinskega zidu leta 1989 svet ni vedel da je USSR popolnoma in absolutno bankrotirana. S padcem berlinskega zidu je svet to spoznal.

Padec berlinskega zidu 1989 Slika: Carol Guzy/The Washington Post/Getty Images

Izginjajoča grožnja in širitev se nadaljuje

Med hladno vojno se je število članic v NATO povečalo a po padcu USSSR je članstvo postalo bolj stvar trenda in etikete, saj so se številne od bivših sovjetskih satelitov pridružile NATO, kar je, vkolikor dojemate, precej ironično. Tu je seznam širitve NATO vse od časov, ko so ustanovni člani položili temelje:

  • Grčija in Turčija (1952)
  • Zahodna Nemčija (1955)
  • Španija (1982)
  • Poljska, Češka Republika, Madžarska (1999)
  • Bulgarija, Estonija, Latvija, Litva, Romunija, Slovaška, Slovenija (2004)
  • Albanija, Hrvaška (2009)
  • Črna Gora (2017)
NATO države članice

Na svojem vrhuncu je USSR vzdrževala preko 300 vojaških baz v Vzhodni Evropi. TO je bila nedvoumna grožnja. A po zlomu USSR je 280 milijonov čudnih ljudi, ki so USSR poimenovali dom, razpadlo na 15 republik, ostala nam je pa Rusija s samo 145 milijoni Ivanov. Samo del je ostal in to je seveda bistveno manjša grožnja, tudi če nebi bankrotirali…ampak so. Pravzaprav je ruska vojska, kar jo je ostalo, bila samo še delček bivše vojske. Danes Putinova Rusija ni tako osiromašena ampak še vedno ni ta grozeč medved, zaradi katerega je bil NATO načrtovan, da mu kontrira. S sovjetsko grožnjo močno izničeno izgleda NATO kot organizacija zgrajena za neke drugačne čase. In tega se zavedajo vsi. Zato so ZDA manj navdušene glede NATO zato se bodo umaknili iz evropskih tal v bližnji prihodnosti. Ivan in njegov srp in kladivno ne bosta vdrla v bližnji prihodnosti in to vsi vedo.

ZDA se kalibrirajo na novo grožnjo

Najbrž se spomnite administracije Obame in “pivota v Azijo”, kar se je razglašalo kot “krepitev gospodarskih vezi” ter ostala podobna politična govorica. V realnosti so se ZDA dolgo časa osredotočale na dve regiji:

  1. Nasprotovanje Ivanu in njegovemu srpu in kladivu preko zaveznikov v Evropi
  2. Izbranim razbojnikom, ki sekajo glave na Bližnjem Vzhodu

ZDA so spoznale, da drugačna in veliko večja grožnja v vse večjem obsegu izvaja gospodarski, politični in vojaški vpiv po svetu. Ta nova grožnja prihaja v obliki Kitajske. Pod administracijo Obame je bila strategija krepitev vezi z azijskimi državami brez Kitajske. TPP (Trans-Pacific-Partnership) je bil te strategije. Trumpova administracija je zavzela drugačen pristop, saj rajši udarijo Kitajsko gospodarsko, zato da ošibijo njen vpliv, kot pa da snubijo sosednje države. To konec koncev niti ni pomembno. Kar pa je v luči Evrope pomembno je tole:

ZDA se zavedajo, da rastoča grožnja prihaja iz Kitajske, zato bomo priča manjšanju izdatkov ZDA v okviru NATO, priča bomo razgradnji večjega števila ameriških vojaških baz v Evropi in zaprtje le-teh.

Evropejcem ta nova realnost ni kaj preveč všeč, saj so precej preferirali, da imajo ameriško vojsko, ki drži jeznega Ivana na povodcu, brez, da bi evropejci sami nosili večino stroškov teh operacij. Res je, da se evropejci občasno naveličajo prisotnosti fantov pod stresom, ki govorijo o svojih rojstnih mestih in imajo imena, kot so Joe, Bob, Billy ter govorijo stvari, kot so “roger” in “negative”. Za špičaste čeveljčke v Bruslju je bil to lep podvig, a se končuje. Poglejte si analizo trošenja državčlanic NATO za obrambo/vojsko ter kakšen delež BDP to predstavlja v 2017.

Trošenje držav članic NATO za obrambo/vojsko in % BDP, ki ga to trošenje v letu 2017 predstavlja.

Povedano preprosto, ZDA financirajo okoli 70% NATO, kar nanese okoli 501 milijardo dolarjev ali dve tretjini celotnega trošenja v okviru državnih proračunov. Dolga leta so ZDA bile srečne, da so lahko plačevale račun oziroma dokler je njihovo glavno grožnjo predstavljal jezni Ivan, a temu preprosto ni več tako. Dandanes jezni Ivan ni niti približno več tako močan, kot je bil nekoč, a Rusija je podložnik velike sile, o kateri ZDA primarno razmišljajo. Zato je administracija Trumpa osredotočena na gospodarsko kaznovanje Kitajske, hkrati pa zbira svojo obrambo in zavezništva v Aziji, zato da se zoperstavlja rastoči ekpanziji Kitajske in njenih interesov.

Dolgo časa nazaj sem rekel, da ima NATO težave: Številka ena, odveč je, ker je bil načrtovan pred mnogimi, mnogimi leti.

-Donald J. Trump-

www.infowars.si

Za več geo-političnih in finančnih analiz obiščite:

www.infowars.si

Trump najavil veliko ofenzivo proti poizkusu državnega udara globoke države –>

<– Rusija razmišlja o opustitvi dolarja in eura za naftno trgovino z Iranom in Turčijo

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.