Poljska potrdila, da bo Rusija 27.4.2022 zaustavila vso dobavo plina vkolikor plačilo ne bo poravnano v rubljih

International Energy Agency (IEA) je podala izjavo o solidarnosti z Poljsko, saj bo Rusija v sredo zaustavila vse dobave zemeljskega plina v državo zaradi zavrnitve plačila v rubljih, kot je to predhodno zahteval predsednik Putin od “neprijateljskih držav”, ki so v kontekstu Ukrajine zavzele anti-Kremeljsko pozicijo.

“Gazpromova poteza, da popolnoma odklopi dobave plina Poljski, je še eden od znakov ruske politizacije obstoječih dogovorov in bo samo še pospešila evropska prizadevanja, da se odmaknejo od ruskih energetskih dobav,

izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Tako je z izjavo potrdil tudi izjave poljske podnebne ministrice Anna Moskwa, ki nadzira koordinacijo energetskih potreb Poljske in odziv na spremenjene pogoje in je povedala, da je Poljska dobro pripravljena na takšen scenarij, kjer Rusija prekine dobave. Povedala je, da “ima Poljska potrebne rezerve plina in vire za dobavo, ki ščitijo našo varnost – efektivno smo od Rusije neodvisni že več let. Naša skladišča so 76% zasedena. Pomanjkanja zemeljskega plina v poljskih domovih ne bo“.

Medtem je tudi že Gazprom potrdil, da bodo dobave po plinovodu Yamal-Evropa zaustavljene in nato še tole:

Gazprom bo zaustavil dobave plina preko Bulgarije 27.4.2022.

Po poročanju največjega poljskega portala za novice Onet, da so plinske dobave Poljski zaustavljene je Gazprom zanikal, da so na tej točki zaustavili dobave a hkrati sporočil, da se bo to zgodilo 27.4.2022. A v tem trenutku plin iz Rusije ne teče več preko Yamal plinovoda, s tem je popolnoma prekinjena tudi dostava v Nemčijo…

Po začetnem poročanju v medijih, ki so cene evropskega plina poslale v nebo, je Poljska potrdila, da je prekinitev dobave takojšnja vkolikor se ne strinjajo z plačilom v rubljih. Bloomberg poroča, da “Glavni distributer Poljske za plin PGNiG sporoča, da je bil s strani Gazprom obveščen, da se bo prekinitev dobave zemeljskega plina začela v sredo 27.4.2022 ob 08:00 CET“. Dodatno je PGNiG sporočil, da bodo zahtevali poplačilo škode zaradi kršitve pogodbe. Novico so sporočili po kriznem sestanku, ki ga je imelo poljsko podnebno ministrstvo. Izgleda, da bo potrebno sprejeti nekaj končnih odločitev v luči ultimata iz Moskve. Nabor svežih novic…

Največji novičarski portal Poljske Onet poroča, da ima državno podjetje PGNiG izredni krizni sestanek, saj je Poljska ena od držav, ki so zavrnile plačevanje v rubljih.

Medtem pa…

Reuters News Wire poroča, da je Rusija zaustavila dobave zemeljskega plina Poljski po večkratnih ponavljajočih se opozorilih predsednika Putina in zaradi zavrnitve Varšave glede plačila v rubljih:

Rusija je zaustavila dobave plina Poljski v okviru Yamal pogodbe poroča Onet.pl, ki citira neimenovane vire iz poljske vlade.

Na novico so se takoj odzvali trgi, evropske cene plina so zaradi te novice v trenutku poskočile za 17%…

Dodatno Bloomberg poroča, da pri Onet.pl trdijo, da je novico potrdil tudi vodilni državni distributer zemeljskega plina PGNiG. Poljsko podnebno ministrstvo je sklicalo krizni sestanek na katerem diskutirajo situacijo.

Rusija je suspendirala dobave plina Poljski v okviru Yamal pogodbe, je Onet.pl neuradno izvedel. Krizna ekipa se je zbrala na Ministrstvu za podnebje. S strani Rusije ni nobene izjave o tem ali gre za izpolnitev ultimata s katerim je Vladimir Putin večkrat zagrozil. Uradne izjave glede nastale situacije se pričakuje, da bodo podane popoldne.

Približno pred enim mesecem je Poljska začela z zniževanjem vsega ruskega uvoza naftnih izdelkov s ciljem, da do konca leta popolnoma prekine uvoz,druge evropske države so začele svoje državljane opozarjati na nujo, da varčujejo pri porabi zemeljskega plina zaradi potencialnih močnih izpadov dobave.

Razlog za zaustavitev dobav ruskega plina lahko najdemo tudi v ponedeljkovih izjavah, ki jih je podal poljski predsednik vlade Mateuzs Morawiecki, ki je potrdil, da je njegova država poslala v Ukrajino tanke:

“Da,” je odgovoril Morawiecki, ko je bil povprašan ali je oziroma ali bo Poljska poslala tanke v Ukrajino. Zavrnil je razkritje podrobnosti vključno s številom tankov. Izjava je prišla potem, ko je v mesecu marcu Varšava nameravala poslati Mig-29 letala v Nemčijo v ameriško vojaško oporišče Rammstein z namenom, da se dostavijo v Kijev – to pa je Pentagon zavrnil češ, da je preuranjeno in visoko tvegano. Poljska na svojih tleh prav tako gosti ameriške vojake, ki so v zadnjem času vse bolj zaposleni z urjenjem ukrajinskih sil pri uporabi naprednega orožja, kot so droni. Vkolikor bodo v naslednjih urah novice o zaustavitvi plina poljski potrjene je to znak, da je Moskva zaključila z potrpljenjem.

#ImateZlatoaliRublje? Ali je Rusija pravkar zlomila hrbet zahoda? –>

<– Escobar: Kako bo Rusija udarila nazaj zaradi ZDA/EU deklaracije vojne

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.