Juncker svari: “EU ne more preživeti brez Italije”

Z ignoriranjem opozoril Evropske komisije, ECB in EU parlamenta (kot praktično vseh drugih nadnacionalnih organizacij v Evropi) je populistično vodena italjanska Vlada uspela posredovati svoj osnutek proračuna pred polnočjo – izid, kateremu so najbolj ploskali trgovci BTP (trgovci z italijanskimi državnimi obveznicami), ki so ponovno dokupili italjanke obveznice in s tem ponovno zajezili širjenje divjanja donosa ob dospelosti (ki je v zadnjih mesecih ponorel) na nemške državne obveznice. A namesto, da bi to predstavljalo deeskalacijo napetosti med Italijo in Brusljem, se igra fiskalnega piščanca v katero sta vpleteni obe strani, seli v svojo najbolj občutljvo fazo. Bruselj ima dva tedna da pregleda predlog proračuna preden lahko sprejme načrt ali pa ga pošlje nazaj v Rim z zahtevami po popravkih. In kdor je vsaj od daleč opazil nespoštovanje usmeritev EU glede načrtovanja proračunov v zadnjih mesecih sedaj razume, da Bruselj ne bo samo sedel in sprejel proračuna kot takšnega.

Pravzaprav je komisar EU Jean-Claude Juncker, tokrat brez težav z išijasom, italjanskim novinarjem, ki poročajo za ANSA in FT, v torek zjutraj, med vrsticami sporočil, da bi bila potrditev proračuna mamljiva vaba za široko razširjen upor proti EU. Juncker je prav tako napadel Italijo za opustitev fiskalnih obvez, ki jih je sprejela, ko se je pridružila EU. Čeprav so to občasno zanikali, italjani niso skrivali namena, da želijo proračun z deficitom v velikosti 2.4% BDP. Celo Giovanni Tria, gospodarski minister Italije, je branil osnutek proračuna. Izjavil je, da “bi bil smatran za normalnega v vseh zahodnih demokracijah, niti slučajno ni eksploziven”. Ne glede na dejstvo, da ni absolutno nobene politične volje v italjanski Vladi, da bi spremenila stališče glede svojega proračuna, kljub grožnjam ECB, da bo sprožila bančno krizo po vzoru Grčije, če se Italjani ne bodo podredili EU pravilom.

“Obstaja razlika med tem, kar se je obljubilo in kar se danes predstavlja,” je izjavil J.C. Juncker. “Imeli bomo iskren pogovor z našimi italjanskimi prijatelji, ki vedo, da je nivo javnega dolga previsok in da osnutek proračuna ne spoštuje proporočil ministrov eurocone.” “Če sprejmemo spodrsljaj, nas bodo nekatere evropske države zasule z žalitvami in salvami neodobravanja z obtožbo, da smo preveč feksibilni z Italijo,” je dejal Juncker italjanskim medijem.

V tem času pa je namestnik predsednika Vlade Matteo Salvini, eden od dveh vodij strank, ki efektivno vodita državo, izjavil na novinarski konferenci, da ta proračun “ne zagotavlja čudežev, ne množi rib in kruha, a odpira možnosti za delo stotisočim mladim”. To je izjavil s podporo predsednika Vlade Guiseppe Conte, Di Maia in finančnega ministra Giovanni Tria. “Po 137 dneh vladanja smo mislim da lahko zadovoljni s tem, kar smo storili.” Nanašujoč se na utrjevanje grenkobe med EU birokrati in populističnimi vodji Italije, ki so tudi grozili, da bodo tožili Junckerja zaradi gobezdanja in s tem vplivanja na donose ob dospelosti italjanskih državnih obveznic, je EU komisar izjavil, da so špekulacije, da je nekako “proti italjanom” “smeti”.

Napadajo me, žalijo me a ne sprašujejo vprašanj. Prenehajmo govoriti, da sem proti Italiji. To so smeti, to je laž,” je izjavil nacistični dedič Junkers industrijskega imperija Tretjega Rajha, J.C. Juncker.

Preberite tudi: Načrt za evropsko ekonomsko Vlado je nacistični konstrukt

Italjanski predsednik Vlade Guiseppe Conte bo v četrtek nagovoril voditelje EU na vrhu v Bruslju, kljub strahovom, da bi lahko ugrabil dnevni red vrha, na katerem voditelji upajo, da se bodo osredotočili na končni osnutek dogovora o Brexitu. A kljub temu, da so nekateri voditelji EU zagovarjali, da EU Italiji pogleda skozi prste, se Juncker boji, da bo to sprožilo EU “obračun”. Juncker vztraja, da mora EU poslovati po svojih pravilih, Conte in Tria bosta nagovorila italjanske zakonodajalce v torek popoldne po rimskem času.

Uradniki EU so zaskrbljeni, da bi lahko mini vrh eurocone postal žarišče med Rimom in sokolskimi EU Vladami, kot naprimer Nizozemska, ki zahteva, da se g.Conte drži rimskih zavez glede proračuna. Višji uradnik EU je posvaril pred obračunom v EU. “Obstajajo jasni protokoli ocenjevanja državnih proračunov”, je izjavil uradnik, ki je pozival k “medsebojnemu spoštovanju” glede vseh državnih načrtov trošenja. “Ni vloga drugih držav članic, da ocenjujejo proračune. Žoga je na igrišču Komisije.” G.Juncker je vztrajal, da bo ocena podana brez kakršnihkoli “predsodkov” proti italjanski evroskeptični koalicijski Vladi, ki jo sestavljata desničarska La Lega in proti-elitne stranke Pet Zvezdic. “Evropa deluje po v naprej postavljenih pravilih. Nove Vlade morajo spoštovati besede tistih, ki so bili pred njimi v Vladi.” je izjavil.

Ko se špekulacije o “ITALeave” krepijo, se tudi obračun glede proračuna nadaljuje. Een od novinarjev je Junckerja vprašal, če misli, da lahko Evropska Unija preživi izhod Italije iz EU. Citiral je podatke javne ankete, ki je pokazala, da večina italjanov želi ostati v EU, Juncker pa je vztrajal, da EU ne more preživeti odhoda njenega tretjega največjega gospodarstva in da Italija nebi preživela izhoda iz EU.

Evropa potrebuje Italijo in Italija potrebuje Evropo,” je dejal Juncker in odgovoril z “Ne”, ko je bil povprašan, če lahko Evropa preživi odhod Italije.

Ali bo to na kakršenkoli način spremenilo evaluacijo italjanskega proračuna? Najbrž ne, a predstavljamo si lahko, da bodo trgi “razočarani”, ko bo Bruselj poslal osnutek nazaj popolnoma prekrit z rdečo tinto.

<– Italija obljubila veto proračuna EU zaradi migrantskega spora

GEFIRA: italjanski narod mora razumeti, da je njihova država v vojni –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.