Italija obljubila Veto proračuna EU zaradi migrantskega spora

Evropski dogovor o migrantih, ki je bil z veliko blišča najavljen konec junija, je sedaj zgodovina.

Vsaj to je italjanska interpretacija, ki je v nedeljo najavila, da bo začela nasprotovati prihodnjemu budžetu EU, potem ko je namestnik predsednika Vlade Luigi Di Maio obtožil evropske države članice, da jim je spodletelo pri izpolnjevanju zavez danih v dogovoru, doseženem junija 2018 glede redistribucije poplave migrantov.

V videosporočilu na njegovi Facebook strani, je Di Maio dejal, “pogledali bomo vse ukrepe v diskusijah o evropskem proračunu in bomo blokirali vse, kar ne deluje za nas,” opozarja da “druge države počnejo tisto, kar je za njih prikladno,” kar se nanaša na zavračanje sprejemanja migrantov, ki pridejo po morju v Italijo, s strani drugih držav.

Luigi-di-Maio

Luigi Di Maio

Italjanski predstavniki so večkrat že “trčili” z EU zaradi migracij, nazadnje sredi avgusta 2018 zaradi prihodnosti 177 migrantov na plovilu obalne straže, ladja Diciotti, ki je zasidrana v pristanišču Catania na Siciliji, ki je raztovorila migrante samo preko konca tedna, potem ko je Albanija ponudila mesto za 20 migrantov in Irska za 20-25, medtem ko bi bil preostanek nameščen v italjanski katoliški cerkvi po “ničelnih stroških” za italjanskega davkoplačevalca.

Italjanski predsednik Vlade Giuseppe Conte je naredil dobro, ko je v soboto izjavil, da narod ne more slediti pravilom proračuna EU, dokler to nesoglasje (glede migrantov) ni rešeno, navaja Bloomberg. Migracije so “samo ena od bitk”, katero je Vlada v Rimu pripravljena bojevati z EU, je sporočil v videoposnetku.

V ponedeljskovem intervjuju z La Stampa, je Di Maio dvignil prah, ko je posvaril, da je Italija pripravljena “izreči veto na proračun in kakršnekoli dosjeje, kjer je to mogoče, saj so naračunali, da je med 2020 in 2027 pod vprašajem 1.14 trilijarde EUR.”

Podpredsednik Vlade in notranji minister Matteo Salvini – ki je bil prvi, ki je napadel EU že junija med še enim posiljevanjem z migrantsko ladjo – je za Ill Messaggero dejal, da ne obstajajo nobene namere o zapustitvi EU. “Smo zraven, a želimo ponovno predebatirati strošek, ki ga imamo, da smo tam, glede na to da so storitve EU vedno bolj omejene.”

Pogovori o novi dolgoročni finančni perspektivi bloka za obdobje 2021 in 2027 so še vedno v zgodnji fazi in Italija nebi bila edina država, ki bi nasprotovala predlogom Evropske Komisije. Nesoglasja o takoimenovanem večletnem finančnem okviru na tej stopnji nebi imele implikacij.

Kar pa se tiče budžeta za naslednje leto, Bloomberg navaja, da ga Italija sama ne more blokirati, saj se odločitve sprejema z absolutno večino 28 držav članic EU. Če Italija zadrži svoja mesečna plačila za izvajanje letošnjega proračuna, bi to predstavljalo kršitev zakonov bloka in bi pripeljalo do pravnih ukrepanj Evropske Komisije.

Medtem pa so predstavniki EU držav članic, ki niso uspele doseči dogovora na sestanku 24.8.2018 v Bruslju pozvale k pogovorom o skupnem pristopu k migracijam. Sestanek v Bruslju je bil samo “prvi korak” in predstavniki so se pogovarjali o mehanizmu za izkrcujoče se migrante in hitri rešitvi za Diciotti, je v intervjuju za La Repubblica v nedeljo dejal Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos. “Italjanski politiki morajo končati igro obtoževanja.”

Obvezno poglejte video: Podpredsednik EU priznal obstoj načrta za genocid nad belci v Evropi

“Napadanje EU pomeni, da sam sebe ustreliš v nogor,” je dodal Avramopoulos, očitno nesposoben dojeti, da je Italija zagovoljna, da je prav to storila, posebej še ob naraščujoči podpori iz “jedrne” Evrope. Avstrijski Kanzler Sebastian Kurz je pozval k spremembi evropske politike “neomejene gostoljubnosti”, ki je povečala število prihajajočih migrantov, je dejal v intervjuju za Ill Messaggero.

Ponavljajoč besede Trumpa, je avstrijec dejal, da ima Evropa dolžnost, da pomaga mgrantom, a tisti, ki pridejo ilegalno, bi morali biti poslani nazaj v svoje rodne države, je dejal.

Po italjanskih grožnjah je EUR rahlo padel v zgodnjem trgovanju, medtem ko so donosi na italjanske 10 letne obvezice na začetku padli, a se je slika med trgovanjem obrnila in donosi so se povzpeli do 3.16%.

italjanska-10-letna-donos

Zahtevana donosnost 10-letne italjanske obveznice 23.8.2018 – 27.8.2018

<– Italija: Množične deportacije migrantov se lahko kmalu začnejo, saj so populisti dosegli dogovor o oblikovanju nove Vlade       Nemčija razmišlja o bailoutu Turčije, da bi preprečila “vsesplošno gospodarsko krizo” –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.