Salvini poziva k ukinitvi italjanske centralne banke, “zapor za prevarante”

V petek, v trenutku vpogleda v prihodnost, je Bank of America pravilno opozorila, da je največja grožnja EPS oziroma trgom v naslednjih 3 letih “pospeševanje globalnega populizma preko obdavčevanja, regulacije & Vladnih intervencij“. Samo dan kasneje se je to opozorilo finančnemu establišmentu močno manifestiralo na “ground zero” evropskega upora populistov – Italiji, kjer je koalicijska Vlada namignila, kam se globalni populistični val usmerja, ko je napadla vodstvo centralne banke in regulatorja borze ter s tem eskalirala napade na osebe iz establišmenta pred volitvami v evropski parlament v mesecu Maju.

Matteo Salvini, vodja anti-imigracijske stranke Liga, je izjavil, da bi bilo potrebno italjansko centralno banko in Consob – italjanski regulator borze, “reducirati na nulo, več kot zamenjati eno ali dve osebi – reducirati na nič” oziroma z drugimi besedami ukiniti ter da bi bilo “prevarante”, ki so povzročili izube italjanskim varčevalcem, potebno “zapreti v zapor za zelo dolgo časa”.

Preberite tudi: Tisoč milijard EUR močna časovna bomba v bankah znotraj eurocone

Kot FT navaja, ta zadnji napad na italjanski finančni establišment prihaja v trenutku, ko sta si obe stranki vedno bolj nasprotujoči zaradi špekulacij, da bi Salvini izvedel volitve, da bi postal samostojni voditelj Italije ter zaradi priprav na evropske parlamentarne volitve v maju – dvoboj, ki se ga dojema kot termometer za nacionalne volitve. Medtem sta oba voditelja okrepila napade na tarče, kot so EU in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Da se nesoglasja med tema dvema koalicijskima partnerkama vedno pogosteje pojavljajo, potrjuje tudi javno prerekanje zaradi prihodnosti alpske železnice in migracij, medtem pa sta oba voditelja vedno ostrejša z napadi na Francijo, kulminacija teh napadov pa je sprejem voditeljev anti-Macron gibanja rumenih telovnikov, kar je povzročilo diplomatsko krizo, zaradi katere je Pariz odpoklical svojega veleposlanika v Rimu.

DiMaio in Salvini – grobarja mednarodnih bankirskih kartelov

Zadnji verbalni napad italjanske centalne banke je prišel potem, ko so bankirji izdali bolj pesimistično napoved rasti za to leto v primerjavi s številkami, ki so podstat budžeta italjansk Vlade. Kot smo že prejšni mesec poročali, je Italija zašla v tehnično recesijo v drugi polovici 2018, za 2019 pa je italjanska centalna banka oklestila napoved na 0.6% v primerjavi z 1% rasti, ki jo napoveduje Vlada. Sočasno je Evropska Komisija oklestila napoved rasti BDP Italije iz 1.2% na že kriznih 0.2% za celotno leto 2019. S tem namigujejo, da bo napoved deficita Italije ne samo zgrešena ampak se lahko ponovno, kot tema, prerine v ospredje ponovnih napetosti med Rimom in Brusljem v prihodnjih mesecih.

Medtem vodja ECB Mario Draghi, italjan in bivši bivši guverner centralne banke Italije, opozarja, da je neodvisnost centralnih bank ogrožena zaradi populističnih Vla, ni pa direktno omenil Italije. Vkolikor bo Salvini utrdil svoje de facto vodenje Italije na prihajajočih volitvah, bo to še posebej zagrenilo življenje lokalne centralne banke.

Dodatno Di Maio in drugi ministri gibanja 5 zvezdic trdijo, da želijo blokirati Luigi Federico Signorinija – namestnika generalnega direktorja italjanske centralne banke, pri obnovi svojega mandata, trdijo pri La Repubblica. Isti časopis poroča, da je o tej temi italjanski kabinet razklan.

Kot smo že poročali, je pri tem zadnjem anti-esatblišment stelu povprek, Vlada pred nekaj dnevi imenovala Paolo Salvona, ekonomista veterana in uglednega euroskeptika, ki je prej že služil, kot minister za evropske zadeve, kot novega predsednika Consob. Salvona je lansko leto blokiral, kot prvo izbiro koalicije za ministra za gospodarstvo, italjanski predsednik Sergio Mattarella, po močnem pritisku iz Bruslja in po uporu na italjanskem trgu obveznic.

<– Eksodus iz spirale pogube: tujci vnovčili rekordne količine italjanskih obveznic/

Juncker svari: EU ne more preživeti brez Italije –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.