Japonska na robu sistemskega kolapsa z “dramatičnimi, nepredvidljivimi ne-linearnostmi” na finančnih trgih opozarja Deutsche Bank

Yen se sesuva in s tem se v središče žarometov pozicionira katastrofalen konec MMT (modern money theory) eksperimenta. Bloomberg je zapisal precej “oblačno” oceno v članku “Japonska začela pokati, yen upadel z delnicami in obveznicami” v katerem omenijo, da kljub sesutju yena na 24-letno dno (razlog je v tem, da ni mogoče, da ohraniš donos na 10-letno obveznico pri 0.25% in se hkrati izogneš sesutju valute v okoliščinah vroče inflacije). Delnice “iz Tokia” so upadle največ po marcu 2022. A zgodil se je še en razvoj dogodkov, ki nakazuje na to, da so šteti dnevi FIAT valut in MMT: Ker so zahtevani donosi na japonske obveznice poleteli med oblake je Bank of Japan kupila vladne obveznice v znesku več kot 1.5 bilijona yenov zato, da s tem poizkusi zavarovati željene donose obveznic, saj je 10 letna japonska državna obveznica zrasla nad 0.25% donosa s tem pa se je krivilja donosa premaknila v zgornji konec koridorja nadzora krivulje donosa Bank of Japan.

George Saravelos iz Deutsche Bank je v članku z naslovom “The printer is on overdrive (Tiskalniki pregorevajo)” šokiran preračunal, da vkolikor se trenutni tempo odkupovanja nadaljuje, bo Bank of Japan v juniju 2022 odkupila okoli 10 bilijonov yenov. Vkolikor postavimo to veliko številko v kontekst – to je približno toliko, v razmerju do bruto družbenega proizvoda kot, da bi FED izvajal več kot 300 milijard USD kvantitativnega sproščanja (QE) MESEČNO!

To so resnično ekstremni nivoji tiskanja denarja glede na to, da popolnoma vse druge centralne banke v SWIFT sistemu zaostrujejo monetarno politiko. To je tudi eden od razlogov zakaj je yen v konstantnem medvedjem trendu. Intervencije v valuto v teh okoliščinah preprosto niso kredibilne glede na to, da je Bank of Japan sama tista, ki predstavlja vzrok šibkosti yena. Saravelos zapiše, da je zaskrbljen, ker “sta valuta in japonski finančni trgi v procesu izgube kakršnegakoli temelja v fundamentalnih valuacijah.

Bolj kot globalna inflacija raste več Bank of Japan natisne. A bolj kot se sproščanje pospešuje, večja je potreba po močnem zaviranju, ko se enkrat približujemo inflacijski pečini ter bolj nevarno postane takšno početje. Posledično bomo sodeč po besedah stratega Deutsche Bank kmalu vstopili v fazo, kjer se bodo začele dramatične nepredvidljive ne-linearnosti na japonskih finančnih trgih. Strateg DB prav tako omeni, da “postane trgu jasno, da je klirinški nivo donosov na japonske državne obveznice nad ciljem BoJ pri 25 bazičnih točkah, kakšen je potem razlog, da v portfelju sploh še držimo obveznice?”

Tu pa se poraja nekaj eksplozivnih vprašanj:

  • Ali je Bank of Japan pripravljena absorbirati celotne emisije japonskih vladnih obveznic?
  • Kje je poštena vrednost yena v tem scenariju in kaj se zgodi, če se Bank of Japan premisli?
  • Bank of Japan želi ustvariti inflacijo, a kako bo to povzročila z sproženjem kompletnega sistemskega kolapsa?
  • Kaj se zgodi, če in ko bo yen poletel preko fiat pečine in bodo domači lastniki v yenih denominiranih prihrankov pobegnili bodisi v ameriške dolarje ali pa kaj drugega?

Odgovore na ta vprašanja bomo kmalu izvedeli.

Konec denarja –>

<– Težava z novodobno monetarno teorijo MMT

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.