Rickards: Kitajska dolžniška bomba je pripravljena na detonacijo

Veliko upočasnjenje kitajske rasti se dogaja v fazah že zadnje dve leti. Razlog je preprost. Večina Kitajske “rasti” (približno 25% celotne rasti skozi leta) sestavljajo zapravljene infrastrukturne investicije v mesta duhov in transportno infrastrukturo, ki sliši na vzdevek beli slon.

Te investicije so se financirale z dolgom, ki ga sedaj ni mogoče poplačati. To je bilo vredu za ustvarjanje kratkoročnih služb in ustvarjanje posla za prodajalce cementa, stekla in železa, a ta model ni bil vzdržen, saj se bodisi infrastrukture ni sploh uporabljalo ali pa ni ustvarila zadostnega denarnega toka.

Kitajska prihodnost in uspeh temelji na tehnologiji z visoko dodano vrednostjo in povečano potrošnjo. A obrat k intelektualni lastnini in potrošniku pomeni upočasnjevanje na področju infrastrukture, ki bo upočasnila gospodarstvo.

V bistvu to pomeni, da se slab dolg izpostavi za to kar je, kar pa bo pripeljalo do finančne in likvidnostne krize. Kitajska je s tem začela preteklo leto a se je hitro obrnila, ko se je gospodarstvo začelo upočasnjevati. Sedaj pa se je gospodarstvo ustavilo tako močno, da so se začeli rušiti trgi.

Ampak ali nima Kitajska preko $1 trilijarde rezerv za vzpodbujanje njenega finančnega sistema?

Na papirju je to res. V resnici pa je Kitajska v kroničnem pomanjkanju ameriških dolarjev. Kitajci lahko imajo $1.4 trilijarde ameriških obveznic izdanih v Zakladnici (Treasury) v svoji rezervni poziciji, a ta sredstva potrebujejo za morebitni bail-out svojega finančnega sistema ali pa za obrambo Yuana.

Medtem pa kitajski bančni sektor, ki je v mnogih pogledih podaljšek države, dolguje $318 milijard dolarsko denominiranih depozitov vrednostnih papirjev.

Iz bančne perspektive, sposojanje v dolarjih bo okrnilo količino dolarjev, ker potrebuješ dolarska sredstva za pokritje teh obveznosti, če bodo izvorni posojilodajalci zahtevali svoj denar nazaj. Večinoma kitajske banke teh sredstev nimajo, ker so pretvarjali ameriške dolarje v Yuane, zato da so napihovali vrednosti lokalnih nepremičninskih Ponzi shem in vrednosti lokalnih korporacij.

Za bail-out korporativnega, osebnega in nepremičninskega sektorja tako ni ostalo skoraj nič več sredstev.

To je vse del globalnega “pomanjkanja dolarjev”, ki ga lahko pripišemo zategovanju FED-a v obeh oblikah – višje obrestne mere a tudi redukcija v monetarni bazi.

Pomanjkanje dolarjev se zdi neverjetno v svetu, kjer je FED natisnil $4.4 triljarde USD. Medtem ko je FED tiskal, si je svet sposodil preko $70 trilijard (še dodatno nad obstoječimi preteklimi posojili), tako da je pomanjkanje USD resnično. Matematiki ne more ubežati nihče.

Tako je kitajska dolžniška bomba, ki se je ustvarjala dolgo časa, končno pripravljena na detonacijo. Gospodarstvo se upočasnjuje, dolg je podivjal in trgovinska vojna z Trumpom je ohromila kitajski izvoz, ki se ga potrebuje za služenje ameriških dolarjev s katerimi se poplača dolgove.

Stečaji so se začeli kopičiti. Več večjih korporacij in regionalnih Vlad je nedavno že bankrotiralo. Kitajski posojilodajalci so zagnali paniko že pri ohlajanju gospodarstva in so ponovno vzpostavili kapitalski tok z nižjimi obrestnimi merami, višjim bančnim vzvodom in več državno dirigiranega vlaganja v infrastrukturo, financiranega z še več dolga.

Seveda je ta rešitev strogo začasna. Vse kar bodo ta dejanja storila je, da so prestavila dan resnice nekam v prihodnost ter da bo dolžniška kriza še hujša, ko bo prišla.

Z vsakim dnem, ki mine, je kitajski finančni kolaps bližje. Ostali svet se posledicam ne bo izognil. Ko bo kriza udarila s polno močjo, najverjetneje v 2019, ostalemu svetu ne bo prizanešeno.

<– Prevzem novega svetovnega reda je zelo resničen in začel se bo z Nemčijo in Kitajsko      Kitajska zahteva mednarodni nadzor ameriškega dolarja predlaga da ga zamenja enotna globalna valuta –>


Uncategorized

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.