Globalizacija – najbolj starodavna in vedno nedelujoča utopija

Danes mnogi smatrajo doktrino America First za zahrbtno ameriškim zaveznikom. Pravzaprav je resnica ravno nasprotna in tu imate opisane razloge.

Globalizacija – nov izraz za starodavno idejo

Spomnim se govorca, ki je prišel v našo šolo v takrat še komunistični Jugoslaviji. Govoril je, da je internacionalizacija – koncept, ki zasleduje združitev vseh narodov – neizbežna. V sredini 1980ih let je postalo jasno, da bo edini rezultat internacionalizma neuspeh. Približno v istem obdobju je Theodore Levitt, ki je pisal Harvard Business Review, pripeljal v uporabo drug izraz – “globalizacija“. Za nas centralno/vzhodne evropejce je podobnot z internacionalizmom, in še vedno je, precej alarmantna.

Kljub nekaterim razlikam v definiciji pa izrazi imperializem, internacionalizem in globalizem delijo eno skupno lastnost – vsi zasledujejo ustvarjanje homogenega človeštva z uničenjem teritorialne fragmentacije in izbrisom državnih mej.

Danes zagovorniki globalizacije govorijo, da je to nov in nezaustavljiv trend. Zgodovina pa nam sporoča, da je zasledovanje cilja homogenega človeštva morda najbolj starodavna, univerzalna in podzavestna utopija, katero so ljudje kadarkoli želeli realizirati. Do sedaj se je vsak podoben poizkus katastrofalno izjalovil. Spomniti se je potrebno na Babilonski imperij Nebuchadnezzar II, Grčije pod Aleksandrom Makedonskim, islamske kalifate, Napoleonovo Francijo ali pa USSR (bivša sovjetska zveza). Danes svetovni oder še vedno dominirajo narodne države. Zakaj? Zakaj se začetni uspeh globalizacie vedno konča z vrnitvijo na fragmentiran svet?

Fragmentirano človeštvo – judovsko-krščanski koncept

Koncept fragmentiranega človeštva je globoko zakoreninjen v zahodnem pogledu na svet. Biblijska zgodba o babilonskem stolpu, ki je prisotna tako v judovstvu kot krščanstvu, ni pa prisotna v budizmu, hinduizmu in islamu, opisuje, kako je Bog razdelil monolitično človeštvo v različne lingvistične skupine in jih razporedil po celem svetu. Dejansko je, z pojavom jezika in geografske ločenosti, človeštvo pridobilo bistvene inštrumente za gradnje skupin, kar je kasneje pripeljalo do vzpona narodov. Temeljno bistvo je v tem, v kontrastu z drugimi večjimi vrednostnimi sistemi, da judovstvo in krščanstvo vidita fragmentirano človeštvo kot del Božjega načrta.

Prednosti fragmentacije

Glavna prednost fragmentiranega sveta je v tem, da nudi tekmovalno okolje za gospodarske, družbene in pravne sisteme – ki so gonilna sila človeškega napredka. Ko obstaja tekmovalnost, še posebej v skupni domeni, ki dovoljuje izmenjavo dobrin, znanja in veščin, so rezultati lahko osupljivi. Naprimer Antična Grčija, Renesančna Italija, pred-Bismarckova Nemčija…Temeljna zavrnitev homogenega človeštva je najbrž eden od razlogov zakaj so židje in kristjani proizvedli najbolj tekmovalno in obilja polno obdobje človeške civilizacije. Kot je zapisal nemški sociolog Max Weber v “Splošni gospodarski zgodovini“: “Ta tekmovalen napor (med evropskimi narodnim državami) je ustvaril največje priložnosti za moderen zahodnjaški kapitalizem.
Še ena prednost fragmentacije je, da omejuje neenakost. Določen nivo neenakosti pripelje do gospodarske rasti a prekomerne razlike lahko pripeljejo do družbenih nemirov in revolucij. Priceov zakon, ki predvideva distribucijo bogastva v družbi pravi, da ima kvadratni koren prebivalstva lasti 50% vsega iznosa, ki ga proizvede. Z drugim besedami, neenakost je direktna funkcija velikosti prebivalstva. Več, kot je ljudi v skupnosti, večje so medosebne razlike znotraj te skupnosti.

Fragmentacija sveta lahko tudi preprečuje konflikte z ustvarjanjem bolj stabilnega globalnega političnega okolja. Dober primer je vpliv ozemeljske enotnosti in fragmentacije v evropski politiki.

Nemški zgodovinar Ludwig Dehio v delu “Gleichgewicht oder Hegemonie (ravnotežje ali hegemonija)” opiše 5 hegemonskih dogodkov, ki so gradili oblast v zadnjih petih stoletjih v Evropi – španski Filip II, Francija Louis XIV, Napoleonov imperij, Nemčija Wilhelm II in tretji rajh Adolfa Hitlerja. Ti dogodki so direktna posledica politične nestabilnosti, ki jo je zanetilo odstranjevanje mej in združevanje. Najbolj ključno bistvo tu je, da dolgoročno gledano, fragmentacija po državnih mejah dejansko promovira gospodarski napredek in politično stabilnost, globalizacija pa se zaključi z uničenjem socialno-ekonomskega razvoja, naraščujočo neenakostjo, na koncu pa izzove konflikte velikega obsega.

America First – odvzem zmage iz čeljusti globalizacije

Trenutno izgleda, da globalne elite uporabljajo resurse ZDA in EU za vzpostavljanje globalizacije skozi promocijo liberalno-levih vrednot. America First doktrina je jasen znak, da je predsednik Donald J. Trump zavrnil globalizem in pripeljal nazaj gospodarski nacionalizem. Ta politika ne samo, da dela ZDA močnejšo, ampak svojim zaveznikom pošilja jasno sporočilo: “Globalistična agenda je mrtva. Začnite se brigati za svoje lastne države.”
Posledično so ameriške zaveznice – soočene s to novo realnostjo – prisiljene sprejeti, da morajo njihove države in državljani biti prvi – to jih bo naredilo bolj samozadostne, manj globalizirane in na koncu močnejše. Dokaz uspeha takšne politike je nedavno, nikoli prej opaženo, povišanje trošenja za vojsko v skoraj vseh evropskih NATO članicah.

Zaključek

Nedavni politični dogodki – Brexit glasovanje 2016, zadnje ameriške volitve, ponovna izvolitev Zakon in pravičnost stranke na Poljskem, absolutna zmaga Boris Johnsona v Veliki Britaniji – nam sporočajo, da so ti zadnji poizkusi globalizacije spodleteli.

Če nas je zgodovina glede globalizacije kaj naučila je, da ko se enkrat globalizacija začne rušiti oziroma umikati, se je ne da več vzpostaviti – razvoj, ki je precej tragičen za “progresivne” politične komisarje, za običajne ljudi, pa je to zelo dobro in ugodno.

Video: Ali Evropa razpada ali globalisti izgubljajo oblast –>

<– Brandon Smith: Globalne elite niso človeške

One thought on “Globalizacija – najbolj starodavna in vedno nedelujoča utopija

  1. Pingback: Koronavirus iz Wuhana-Kitajska-globalna pandemija-News Feed Slovenija od 1.3.2020 00:00 CET dalje | Alternative media blog

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.