Finančni minister Nemčije opozarja: Nemčiji zmanjkuje denarja in stopnje zadolženosti so eksplodirale

Nemški finančni minister Christian Lindner opozarja svojo lastno vlado, da državne finance hitro postajajo neobvladljive ter, da mora vlada spremeniti smer in začeti z implementacijo varčevalnih ukrepov. Za nesoglasje glede nemškega državnega trošenja se pričakuje, da se bo samo še zaostrilo, primankljaji v budžetu pa že povzročajo odprta trenja med trenutno trivrstno levo-liberalno koalicijo, ki vodi Nemčijo.

Z začetkom pogajanj za proračun 2025 je veliko na kocki. Situacija se je še dodatno zaostrila po presoji vrhovnega sodišča, da vlada ne more alocirati 60 milijard eur, ki so v proračunu predvidene za koronavirus “krizo” in jih plasirati v druge programe proračuna. Sodišče je zapisalo, da je takšna poteza protiustavna. Od te presoje sodišča pa je v nemški vladi totalna panika in sedaj mrzlično režejo druge proračunske postavke, med drugim tudi sredstva namenjena kmetovalcem. Ti rezi so že povzročili množične proteste, ki so pokazali kako delikatna je pravzaprav situacija za nemško vlado.

Nemški finančni minister Christian Lindner med obiskom sestanka kabineta nemške vlade v pisarni v Berlinu.

Lindner se obupno trudi ustvariti nekaj distance do njegovih koalicijskih partnerjev ter s tem poizkuša rešiti njegovo stranko pred volilno katastrofo, saj so rezultati anket pokazali močan upad zaupanja in volivcev. Finančni minister je povedal, da je finančna slika Nemčije slaba ter, da bo izpad proračuna samo še naraščal v prihodnjih letih vkolikor se ne bo pritisnilo na zavoro pri državnem trošenju.

“V nezaželjenem scenariju povišani finančni deficiti povzročijo rast zadolževanja v razmerju do ekonomskega iznosa dolgoročno na približno 345%” je zapisano v Sustainability Report, ki ga je objavil njegov urad. “V zaželjenem scenariju bo stopnja zadolženosti narasla na približno 140% BDP do leta 2070.”

V okviru zakonodaje EU se je Nemčija z stopnjo zadolženosti omejila na 60% BDP kar pa sedaj zahteva dramatično varčevanje. Velik faktor je hitro starajoče se nemško prebivalstvo na obzorju pa je dolžniška bomba saj vse več državljanov odhaja v penzijo hkrati pa se zmanjšujejo davčni prihodki, stroški socialnega sistema pa vse bolj naraščajo – deloma tudi zaradi vse večjega deleža imigrantov.

Lindnerjevi partnerji – Zeleni podnebni komunisti in socialisti Socialni demokrati SPD – so do rezov v trošenje zadržani saj bo to ogrozilo njihove možnosti za ponovno izvolitev. Pravzaprav minister za delo Hubertus Heil želi nov dogovor za pokojnine s katerim bi še močno povečali državni dolg. Začuda finančni minister Lindner podpira ta dogovor. SPD poziva k odpravi zavore pri zadolževanju zato, da bi zagotovili sredstva za velike investicijske projekte a celotna volilna kampanija FDP je temeljila na ohranitvi te zavore. Odstrani se jo lahko samo vkolikor koalicijska vlada to izglasuje in FDP je sporočil, da ne bo glasoval za odstranitev zavore zadolževanja.

“Bodimo jasni: rasti ne moreš kupiti z novim dolgom,” je za švicarski NZZ povedal Christian Durr. “Namesto tega moramo začeti z strukturnimi reformami, da bomo naslovili neuspehe ekonomskih politik deželnih vlad, ki so pod vodstvom Union.” “Proračunski pogovori bodo precej bolj napeti kot pa za proračun 2024, morda bodo celo najtežji v vseh mojih mandatih kot parlamentarec,” je povedal vodja SPD Lars Klingbeil.

Bankirji sovražijo običajne ljudi in kmete

Centralne banke so sedaj insolventne –>

<– Zaton in propad Evropske Unije