Sesutje borznih trgov: DOW Jones padel skoraj 2500 točk, FAANG delnice izgubile bilijon dolarjev vrednosti

Na koncu bo Dow Jones šel še krepko nižje kot 23.000, kar bo zatreslo jedro Wall Streeta.

Za teden ob Dnevu zahvalnosti (Thanks giving week) ni bil predvideno, da bo takšen.

Ponavadi so stvari dokaj počasne v dneh, ki vodijo do Dneva zahvalnosti, saj so se ponavadi investitorji pripravljali na pojedine s puranom in nadevom, ko se zberejo z družinami in prijatelji. A to leto se borzni trgi sesuvajo in Wall Street je v paniki. V torek je Dow Jones Industrial Average končal pri 24.465,64, kar je skoraj 2.500,00 točk nižje od najvišjih vrhov vseh časov, ki so bili doseženi na začetku oktobra 2018. Kar pa se dogaja z delnicami teholoških velikanov pa je še bolj dramatično. Vsaka posamezna delnica iz nabora FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) je padla za več kot 20%, skupaj pa so izgubile skoraj trilijardo dolarjev v vrednosti. Česa podobnega nismo videli že od finančne krize v letu 2008 in na tej točki so vsi dobički WallStreeta iz leta 2018 popolnoma izničeni. Strah je zelo močan motivator, in trenutno veliko investitorjev mrzlično išče izhod iz trga, ker se bojijo izgube papirnatih dobičkov. En analitik je zadevo opisal kot “stampedo proti izhodom”.

“Avtoceste bodo polne ta večer, ko bo mrzlica Zahvalnega dne na vrhuncu, ampak to jutro investitorji izvajajo stampedo proti izhodom,” Paul Hickey, soustanovitelj Bespoke Investment Group, sporočilo strankam v torek.”

A za mnoge tehnološke investitorje je resnica ta, da je govedo že zapustilo hlev. Poglejte si številke objavljene na CNBC, koliko tržne kapitalizacije je “velikih pet” izgubilo do sedaj:

Facebook: 253 milijard USD
Amazon: 280 milijard USD
Apple: 253 milijard USD
Netflix: 67 milijard USD
Alphabet: 164 miljard USD

Ko te številke seštejemo dobimo vrtoglavih 1.02 milijarde (!!!) USD. Če bi bili živi, ko se je rodil Jezus (pravijo da leta 0, torej 2018 let nazaj), in bi od takrat zapravili vsak dan 1 miljon dolarjev, do danes še vedno nebi zapravili niti blizu 1 milijarde USD. Biljon dolarjev je težko razumljiva količina denarja, in ti, ki so oklevali s prodajo na vrhuncu tržne manije, nikoli več ne bodo dobili nazaj svojega denarja. In mnogi verjamejo, da so se izgube v tehnološkem sektorju šele začele, saj je več teh podjetij vstopilo v območje “smrtnega križa”, kar pomeni potencial za ogromno odprodajo. “smrtni križ” ali “death cross” je vzorec na grafu, ko kratkoročno povprečno gibanje vrednosti delnice prečka ali prekriža izpod krivulje dolgoročnega povprečnega gibanja cene delnice.

“To bi bil lahko zadnji žebelj v krsto za trgovanje z FANG.”

Tri od teh podjetij so že vstopile v območja “smrtnih križev”, saj so delnice Facebooka, Netflixa in Googlovega starša Alphabeta s svojimi 50-dnevnimi povprečji gibanj cen delnice padle pod njihove 200-dnevne povprečne tečaje.

Videli bomo, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, ampak trenutno zadeve ne izgledajo niti slučajno dobro.

Apple naj bi bil najmočnejša in najbolj dobičkonosna od FANG podjetij, a upočasnjena prodaja je naenkrat spremenila vse. Pravzaprav je Goldman Sachs pravkar znižal njihovo ciljno ceno za to delnico…

Goldman Sachs je oklestil cenovno tarčo za Apple v torek. Podjetje je v sporočilu zapisalo, da obstaja “slabo povpraševanje po Appleovih proizvodih na Kitajskem in drugih razvijajočih se trgih,” hkrati pa je bil sprejem iPhone XR verzije pravo razočaranje.

Ko se trgovinska vojna zaostruje, mnogi na Kitajskem pozivajo k bojkotu ameriških proizvodov. Je to morda eden od razlogov zakaj je prodaja Apple telefonov doživela upočasnitev? Trgovinska vojna se prav tako omenja kot eden od razlogov, zakaj se delniški trgi kot celota sesuvajo. Sledeče prihaja iz CNN…

“Izgube so posledica mešanice zaskrbljenosti o vsem. Od višjih obrestnih mer, padajočih cen goriva do trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Ampak vseobsegajoče dejstvo pa je, da se investitorji pripravljajo na konec fenomenalne rasti dobička in gospodarstva, ki je zaznamovalo preteklo leto. Analitiki pričakujejo upočasnjevanje v 2019, ki ga bodo poganjale carine, bledeči učinki nižanja davkov in višji stroški izposojanja, ki jih je povzročila Federal Reserve. “Preprosto povedano, delnice so že začele vgrajevati v ceno riziko gospodarskega ohlajanja, ” je dejal David Kostin, vodja strategij za področje US equity pri Goldman Sachsu, svojim strankam v torek.”

Ljudje kupujejo delnice zato, ker verjamejo v prihodnost. Če investitorji verjamejo, da bodo dobili nazaj več denarja, kot ga prvotno vložijo, bodo delnice kupili. Če pa temu ni tako, delnic ne bodo kupili. Dolgo časa je bil prisoten neverjeten optimizem glede prihodnosti na WallStreetu, a sedaj je izginil. Brez neusmiljenega optimizma je neizogibno, da se bodo razmerja med delnicami vrnila v okvire svojih dolgoročnih povprečij in razmerje med S&P500 prodajo in ceno nam sporoča, da imajo delnice še zelo velik padec pred seboj. A ameriški sistem takšnega padca ne bo zmožen absorbirati. Danes je na WallStreetu več vzvoda kot kadarkoli v zgodovini in velik padec vrednosti delnic bo pripeljal do sesutja, kot ga američani še niso doživeli. Če bo Dow Jones padel pod 20.000,00 bo panika na WallStreetu nepopisna in kreditni tokovi bodo popolnoma ugasnili. Posledično temu bo gospodarska aktivnost padla s takšno silo, da bo leto 2008 izgledalo kot nedeljski piknik.

Ameriško gospodarstvo je danes odvisno od WallStreeta bolj, kot kadaroli prej in absolutno ključno je, da imajo zdrav finančni sistem. Sedaj ko se jim je finančni sistem začel drobiti, je veliko ljudi postalo zelo zaskrbljenih. Ampak sodeč po Larry Kudlowu, se nimamo ničesar za bati…

“Korekcije pridejo in grejo,” je dejal novinarjem v Beli Hiši, trdi,da je gospodarstvo nasplošno robustno. “Berem neke čudne zadeve o tem, kako bomo imeli recesijo,” je dejal Kudlow. “Bedarija.” “Recesija je tako daleč v prihodnosti, da je jaz ne vidim,” je izjavil med intervjujem za Fox Business.

Bilo bi čudovito, če bi se izkazalo, da ima Kudlow prav. Ampak o tem, kaj se lahko zgodi, če pustimo, da drugi razmišljajo namesto nas, smo že govorili. Kar se dogaja na WallStreetu mora biti očitno jasno vsem, in nobena količina optimističnega “nabijanja” tega ne bo spremenila. Resnica je celo ta, da celo mainstream mediji počasi začnenjajo pritrjevati resničnosti tega, s čimer smo soočeni sedaj. CNBC je nedavno izvedla anketo direktorjev v podjetjih, ki se ukvarjajo z globalnim financiranjem. Odkrili so, da več kot polovica verjame, da bo DowJones padel pod 23.000,00…

<– Berite med vrsticami: globalni voditelji nam natančno sporočajo kaj prihaja

Friedman o inflaciji Hanke o hiperinflaciji –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.