Eksodus iz “spirale pogube”: Tujci vnovčili rekordne količine italjanskih obveznic

En mesec nazaj so mediji poročali, da so po političnem ognjemetu v maju, v katerem smo bili priča največjim skokom zahtevane donosnosti italjanskih obveznic, podatki ECB pokazali rekordno kupovanje BPT (vladne obveznice) s strani italjanskih bank, kar je naneslo 2.48 milijard EUR (graf spodaj), večji tok kapitala v Vladne obveznice kot karkoli videnega med evropsko državno dolžniško krizo leta 2012.

italjanske-banke-kupovanje-obveznic

Mesečna gibanja kupovanja italjanskega dolga s strani italjanskih bank

In ker so kupovale lokalne banke (da bi se izognili padcu trgov z zavoro ECB), je to pomenilo, da tuji lastniki italjanskih obveznice le-te vnovčujejo v rekordnem številu v istem času, s tem je evropska “spirala pogube” prihrumela nazaj.

Vsaj tako smo mislili dokler nismo videli junijskih številk.

Ker samo en mesec kasneje vidimo, da se eksodus tujih investitorjev iz italjanskega tržišča obveznic samo pospeševal, z neto odprodajo obveznic italjanske Vlade, ki se je povzpela na rekordno ravan že drugi mesec zapored. Specifično, lastništvo italjanskega dolga s stran tujih investitorjev se je zamanjšalo za 38 milijard EUR v juniju, sodeč po podatkih ECB, s tem je bila presežena vrednost prejšnega meseca v višini 34 milijrad EUR, kar je bil že sam po sebi rekord, kot potrjuje FT.

neto-tuji-investitorji-italija-dolg

Neto kupovanje italjanskega dolga s strani tujih kupcev

V tem času so zahtevane donosnosti ob dospetju italjanskih obveznic ostale na visokih nivojih, z 10-letno obveznico pri nivojih doseženih v maju, ko sta dve populistični in evroskeptični politični stranki formirali koalicijsko Vlado. Nesrečno, odprodaja italjanskih 10 letnih obveznic se je še pospešila v zadnjih mesecih, z 10Y pri nivojih iz meseca maja 2018.

donos-na-10letno-obveznico-ita

Zahtevan donos ob dospetju 10-letne italjanske obveznice

Ko je komentiral junijski padec, je David Owen, vodilni evropski ekonomist pri Jeffries izjavil, da “sumili smo, da se bo neto odprodaja italjanskih obveznic nadaljevala v junij, a junijska številka je bila še vedno veliko višja, kot smo pričakovali.”

Kdo je kupil to rekordno količino obveznic, ki so bile prodane junija? Ista organizacija, ki je to storila že v maju: italjanske banke. Kot FT navaja:

“Italjanske banke so, v velikem delu, na drugi strani posla: v drugem četrtletju 2018 so domače finančne inštitucije povečale svoje neto naložbe Vladnega dolga za več kot 40 milijard EUR, največja količina od vrhunca dolžniške krize eurocone.”

neto-nakupi-ita-obveznic-ita-banke

Neto nakupi dolga Vlade Italije s strani italjanskh bank

Bolj za las, kot razkriva sledeči prepis Citi banke, je Italija doživela rekorden odliv kapitala v višini 76 milijard EUR v dveh mesecih maj in junij 2018, večji kot prejšnji dvo-mesečni rekordni odliv v višini 51 milijard EUR, ki je udaril junij-julij 2011 in 56 milijard EUR iz februar-marec 2012. Ti odlivi so prikazani na grafih spodaj.

#Italija je videla rekorden odliv kapitala v višini 76 milijard EUR v maj-junij 2018, večji kot 51 miljardni EUR odliv junij-julij 2011 in 56 milijardni eur odliv iz februar-marec 2012, je Citi izračunala. Tujci so odprodali 33 milijard EUR dolga italjanske Vlade & 9.4 milijarde EUR sredstev zasebnega sektorja v juniju. Dodaja se 33 milijardam EUR odprodanih v maju. pic.twitter.com/lLIjBzvk9C

— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) August 23, 2018

Kaj se bo zgodilo naslednje in ali se bo panična odprodaja nadaljevala?

Sodeč po FT, so investitorji trenutno najbolj osredotočeni na fiskalne obete tretje največje ekonomije v euroconi, in prvi proračun koalicije, osnutek katerega se pričakuje, da bo objavljen sredi oktobra. Zaveza nove Vlade, da bo povečala javno trošenje bi lahko ogrozila italjanske fiskalne cilje.

“Italjanski ekonomski temelji so celo OK,” je izjavil Nick Gartside, vodja investicij mednarodnega stalnega prihodka pri JPMorgan Asset Managment. “Žarišča v proračuno je nekaj, na kar se bodo trgi osredotočali, ko se bodo stvari malce umirile. Velik del volatilnosti je sedaj vštet v ceno.”

Ločeno je vodja investicij mednarodnega stalnega prihodka pri Allianz, Mauro Vittorangeli, izjavil da so se italjanski donosi “umirili” v nov “interval” in dodal, da če se volatilnost italjanskih donosov umiri, ko bodo pogovori o budžetu končani, bodo nato italjanski zasebni investitorji in narodove banke ponovno pokupile trg, kar bo malce pomagalo vrniti cenovne nivoje.

Seveda pa, če bodo pogovori o proračunu spodleteli in bodo italjanske obveznice naredile še en korak nižje, no potem so tu vedno italjanske banke, da pokupijo še več dolga, saj vedo, da imajo ECB, ki jim ščiti hrbet. Problem je zgolj, da se ECBjin “hrbtni ščit” QE (kvantitativno sproščanje) zaključi konec leta.

doom-loop-italija

Konec QE programov in riziko kapitalskih odlivov iz italjanskega trga obveznic

Obstajata pa dve bolj trenutni grožnji: sodeč po Vittorangeliju sta dva ključna dejavnika, ki ju bodo opazovali trgi, obeti evrocone za rast – ker “italjanski dolg potrebuje pozitivno nominalno rast”, da je vzdržen in da se nadaljuje prisotnost Giovanni Tria v Vladi, kot ministra za finance.

Če g.Tria odide, lahko investitorji to interpretirajo kot konfrontacijsko potezo z populistično koalicijo, je posvaril g.Vittoraneli.

Rdeča nit je, da se skrbi Italije, in vnovčevanje italjanskega državnega dolga niso razširili na druga tržišča evrocone, sodeč po g.Owenu iz Jefferies.

“Neto tuje kupovanje sredstev v evro območju se je nadaljevalo tudi junija, po dveh zaporednih mesecih upadanje, po tem, ko smo imeli 17 zaporednih mesecev nakupov,” je izjavil. “Sporno, je to zaradi tega, ker so se gospodarska presenečenja za regijo spet obarvala pozitivno.”

Vse, kar bi bilo potrebno, da se to spremeni, je še nekaj mesecev rekordne odprodaje italjanskih obveznic preden investitorji odidejo iz Italije in s ECBjinim koncem QE programov čez 4 mesece – in evropska državna dolžniška kriza bo ponovno vzplamtela.

<– “Nihče ni pripravljen na ECB” – prihajajoča dolžniška kriza eurocone   Italija obljubila Veto proračuna EU zaradi migrantskega spora –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.