ZDA so več let vodile skrito vojno proti Wagner plačancem v Afriki

V nedavnih dokumentih Pentagona, ki so pricurljali v javnost (slovenski mediji so pisali o krivcu/žvižgaču, nič pa o vsebini v dokumentih…zanimivo, kajne?), je bilo razkrito, da ameriške special forces in obveščevalna skupnost že dolgo let vodijo proxy vojno usmerjeno v eliminacijo Wagner Group plačancev na Srednjem Vzhodu in v Severni Afriki. Bidenova vlada (in osrednji slovenski mediji, ki so kalibrirani na “bidenovo frekvenco”) že dolgo časa izražajo zaskrbljenost zaradi vloge Wagner skupine, ne samo v Ukrajini, kjer je Wagner skupina vodila operacije, ki so pripeljale do zavzetja Bakhmuta, ampak tudi zaradi vse večje prisotnosti Wagner skupine v Afriki.

Wagner plačanci v Siriji

Ta tajna vojna je, sodeč po vsebini tajnih dokumentov Pentagona, ki so se najprej pojavili na omrežju Discord, v teku že kar nekaj let pred ukrajinskim konfliktom. V dokumentih najdemo potrditev, da je ameriška vojska aktivno usmerjena preko tajnih operacij v eliminacijo Wagner plačancev. Washington Post je bil prvi, ki je opozoril na vsebno dokumentov glede ameriške obveščevalne skupnosti in Wagner skupine. Poročal je sledeče:

Eden od dokumentov v Pentagonovih dokumentih navaja skoraj ducat “kinetičnih” in drugih možnosti, ki se jih lahko uporabi v okviru “koordiniranih ameriških in zavezniških disrupcijah”. Dokumenti predlagajo dobavo informacij ukrajinskim silam o tarčah in pomoč za poboj Wagner poveljnikov ter navedbe oziroma citati drugih zaveznikov, ki so “pripravljeni uvesti podobne smrtonosne ukrepe proti Wagner celicam v Afriki“.

https://www.washingtonpost.com/world/2023/04/23/wagner-russia-africa-leaked-documents/

Ampak Washington Post prav tako poudari, da te operacije niso uspele degradirati wagnerjevo prisotnost in operacije. Zanimivo je, da je v teh dokumentih celo opis večjega incidenta v Libiji:

Kljub temu v teh dokumentih ni veliko dokazov, ki bi nakazovali na to, da CIA, Pentagon in druge agencije s tem operacijam niso dosegle nič drugega, kot samo manjše ovire za Wagner skupino v obdobju šestih let. V tem obdobju je skupina plačancev katere nadzira Putinov zaveznik Prigozhin, pridobila strateške podpore v vsaj osem od 13 afriških držav, kjer je Prigozhin operiral vsaj do določene kapacitete, piše v enem od dokumentov. Edini direkten vojaški napad, ki je omenjen v teh dokumentih kot “uspešno izveden nepripisan napad v Libiji, “ki je uničil” logistični avion Wagner skupine.” V dokumentu ni zapisano ničesar podrobnejšega o sami operaciji in ničesar o tem zakaj je bilo to specifično letalo aviatične flote Wagner skupine tarča.

Nejasno ostaja ali je bila libijska operacija izvedena preko ameriških proxy sil na tem področju (kot naprimer ameriško izurjene libijske milice) ali pa je šlo za direkten napad specialnih sil ali pa CIA operativcev. Najverjetneje je bil prvi scenarij (proxy sile) glede na izjemno stopnjo nevarnosti za ameriške komandose v Libiji. Ruski državni medij so prav tako opazili to zgodbo. Pri RT so ta teden zapisali, da “Druga zgodba iz pricurljanih dokumentov, ki jo je objavil Post v ponedeljek navaja dokument v katerem je zapisano, da je ukrajinska vojaško obveščevalna služba GUR ter njen vodja Kirill Budanov, načrtovala napad na Wagner oficirje v Maliju.” Rusija trdi, da to dokazuje namerno kampanijo umorov Wagner PMC poveljnikov.

ZDA prisotnost Wagner skupine v Afriki dojemajo kot del širših naporov za razširitev ruskega vpliva na afriškem kontinentu. Wagner je že dolgo časa aktiven znotraj Sirije saj je predsednik Assad povabil ruske zavezniške sile v konflikt leta 2015. Nedavno je Zahod celo za razvijajočo se krizo v Sudanu obtožil Rusijo in njene plačance.

Rusija vzpostavila nadzor nad vzhodnim Bakhmutom –>

<– Videoposnetek: Putinov govor glede Ukrajine, ki so ga globalisti skrili pred svetom