18 znakov, da globalni finančni trgi vohajo kri v vodi

Objavljeno 19.7.2011 na http://www.infowars.com/18-signs-that-global-financial-markets-smell-blood-in-the-water/

Ali vohate? Kri je v vodi. Globalni finančni trgi so v pretresih. Bančne delnice se koljejo v tem trenutku. Pričakovane donosnosti evropskih obveznic(yield-i) letijo v nebo. Večje korporacije najavljajo ogromna odpuščanja. Celoten globalni finančni sistem drvi v ponovno veliko krizo. Torej, ali lahko potencialno vidimo ponovitev leta 2008? Žalostno je, da če se naslednja velika kriza ponovi, bo najverjetneje veliko hujša, kot ta iz leta 2008. V letu 2008 je bil ameriški državni dolg manjši od 10 trilijonov dolarjev. Danes sega preko 14 trilijonov(1000 milijard=1 triljarda). V letu 2008 ni bila nobena evropska država na robu bankrota. Danes jih je kar nekaj na robu. Tokrat, če se začne globalni finančni sistem lomiti, velike vlade ne bodo imele toliko moči za preprečitev zloma. Ko se znaki šibkosti širijo, prodajalci na kratko(short sellers) in špekulanti začnejo iskati priložnosti. Vohajo denar.

Leta 2008 so bančne delnice bile tiste, ki so utrpele najhujše padce. Danes se zdi, kot da se jim to dogaja ponovno. Banke, ki so “too big to fail”, so nenhno na udaru. Nihče dandanes nima kaj veliko simpatije do bankirjev, ampak če bomo videli ponovitev 2008, bodo odrezali kreditiranje in prosjačili za ogromne bail-oute oziroma dokapitalizacije. To seveda za že tako šibko gospodarstvo nebi bile dobre novice.

V evropi se kreditna kriza očitno vsak dan bolj širi. Donosi na državne obveznice(yieldi) držav PIIGS gredo v nebo. Višje kot bodo zahtevani donosi zrasli, hujša bo postala kriza. Med tem je globalne finančne trge zajela slaba volja. Pesimizem je povsod in strah se širi. Prodajalci na kratko(shortarji) in špekulanti so zmotivirani, da skočijo na vsak znak slabosti. Investitorji po celem svetu so sedaj zelo živčni.

Torej kaj se bo zgodilo sedaj?

No, tega nihče ne ve zagotovo.

Dejstvo pa je, da stvari ne izgledajo ravno najbolje.

Tukaj je zbranih 18 znakov, da globalni finančni trgi vohajo kri v vodi…

#1 Delnice bank so strašansko na udaru. Bank of America je v ponedeljek 18.7.2011 dosegla novo dno. Delnice Bank of America so izgubile 4% in so na ta dan 9.61,00$

#2 V letu 2011 je delnica Bank of America izgubila okoli 27% vrednosti napram tečaju le-te proti koncu leta 2010.

#3 Bloomberg poroča, da bo Bank of America morala popraviti svojo kapitalsko ustreznost za 50milijard USD.

#4 Delnice Goldman Sachs-a in Morgan Stanley-a so blizu 2-letnega dna.

#5 Delnice Citigroup-a so v ponedeljek 18.7.2011 padle za 2.5%.

#6 Moody’s je nedavno opozoril, da bo prisiljen znižati kreditno oceno Bank of America, Citigroup-u in Wells Farg-u.

#7 Barclays Capital, Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase in Morgan Stanley razmišljajo o velikem odpuščanju zaposlenih ali pa to že pospešeno izvajajo.

#8 Namestnik direktorja IMF-a pravi, da je grška kreditna kriza “na rezilu noža”.

#9 Moody’s je oklestil Irske obveznice vse do “junk statusa”.

#10 Donosnost 2-letnih Portugalskih obveznic je sedaj preko 20%, donosnost(yield) 2-letnih Irskih obveznic je preko 23% in donosnost 2-letnih Grških obveznic je sedaj preko 35%.

#11 Delnice največje Italjanske banke so v ponedeljek 18.7.2011 padle za solidnih 6.4%.

#12 V ponedeljek je bila zahtevana donosnost 10-letnih Italjanskih obveznic na najvišji ravni, odkar so sprejeli euro valuto.

#13 V ponedeljek je bila zahtevana donosnost 10-letnih Španskih obveznic na najvišjem nivoju, odkar so sprejeli euro valuto.

#14 Delnice največje Nemške banke so padle za zavidljivih 7% v ponedeljek 18.7.2011 in so s tem v mesecu juliju izgubile že 22%.

#15 Citigroup-ov vodilni ekonomist William Buiter pravi, da bo brez direktne intervencije evropske centralne banke, v Evropi kmalu sledil niz državnih bankrotov.

#16 Cisco je objavil, da bo odpustil 16% svoje delovne sile.

#17 Borders Group je objavila, da gredo vsa njena sredstav v likvidacijo. To pomeni, da se bo zaprlo 399 trgovin in 10.700 delavcev bo izgubilo službo.

#18 V časih velikih kriz mnogo investitorjev išče varno zavetje za svoj denar. V ponedeljek 18.7.2011 je cena zlata poletela preko 1.600,00$/unčo.

To niso normalni finančni časi. Svetovni kreditni mehurček je začel pokati po šivih in nihče ni popolnoma prepričan, kaj bo sledilo. Vsekakor bomo priča, kako bodo svetovne finančne oblasti poizkušale ohraniti svoj sistem. Ampak, kot smo videli leta 2008, zadeve lahko zelo hitro uidejo izpod nadzora. Spomnimo se, kako zelo malo ljudi je v začetku leta 2008 mislilo, da bo največja bančna inštitucija v ZDA na koncu le-tega leta prosjačila za stotine milijard dolarjev. Ko izgine zaupanje, se lahko igra zelo hitro obrne. Za veliko večino ekonomistov je bilo nepredstavljivo, da bo sredi leta 2011, zahtevana donosnost na 2-letne grške obveznice preko 35%.

Ampak evo nas, tam smo.

Celoten globalen finančni sistem je hiša kart postavljena na peščenih temeljih. Danes je bolj ranljiv, kot je bil, kadarkoli v obdobju od 1945 dalje. Ko pade nekaj velikih domin, je zelo velika verjetnost, da se bo sprožila ogromna verižna reakcija. Današnji globalni finančni sistem ni bil načrtovan z varnostjo in gotovostjo v mislih. Narejen je zato, da lahko pohlepni ljudje zaslužijo čimveč denarja v čimkrajšem času. Bankirjem je pravzaprav vseeno za višje dobro človeštva. Kar je njim pomembno je to, da zaslužijo kupe denarja. Na globalnem finančnem trgu je veliko preveč tveganja, veliko preveč kredita in veliko preveč vzvoda. Človek bi si mislil, da je bilo leto 2008 kot neka budilka, ampak dejstvo je, da je prišlo do zelo malo pomembnih sprememb. Finančne novice bodo postajale vse slabše. Ta obstoječ finančni sistem je preprosto nevzdržen. Je popolnoma neuravnotežen v svojih temeljih. Realnost je, da se baloni ne morejo širiti v nedogled. Na koncu vedno počijo. V naslednjih nekaj tednih od 21.7.2011 dalje opazujte gibanja bančnih delnic in zahtevane donosnosti obveznic evropskih držav.

Upajmo, da se bodo stvari stabilizirale.

Upajmo, da naslednji val finančnega nazadovanja ne bo zadel prav nas.

Upajmo da ni celoten svetovni finančni trg na robu ogromne eksplozije.

Ampak za vsak slučaj pa se je dobro pripraviti na to.

2 thoughts on “18 znakov, da globalni finančni trgi vohajo kri v vodi

  1. Odličen blog, odličen prispevek. Zaključiš da se je bolje pripraviti na nove pretrese na finančnih trgih. Predlagaš umik v zlato?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.