ACTA 2.0 – konec svobode na internetu

Svoboda izražanja je trn v peti EU tehokratov. Nov zakon o inelektualni lastnini, ki ga je sprejel Evropski Parlament v Septembru ogroža naše temeljne pravice.

Internet pomeni svobodo. Še vedno. Lahko (še vedno) svobodno iščemo vsebino z spletnimi iskalniki. Lahko (še vedno) svobodno in brez dodatnih zahtev dostopamo do virov v besedilu. To se bo kmalu spremenilo.

Člen 13 kontroverznega zakona navaja, da bodo za vsebino iskalnih nizov uporabnikov interneta odgovorni ponudniki interneta. Ta nov zakon jih zavezuje k uporabi takoimenovanih upload filtrov. Zahteva po uporabi filtra prepušča programski kodi, da odloči, kaj je uporabnikom dovoljeno naložiti na internet in kaj ne. Povedano drugače, ponudnik interneta bo nadzoroval in cenzuriral naše aktivnosti na internetu: vsaka naložena slika, videoposnetek, vsako besedilo bo preverjeno.

Porodi se vprašanje: kakšni kriteriji bodo prisotni pri tej cenzuri in kako ter kdo bo sprogramiral ta softwareski filter? Evropska Komisija bo skoraj zagotovo kmalu predlagala podrobne usmeritve za boj proti lažnim novicam, širjenju terorizma po internetu ter boj proti tistim, ki kršijo avtorske pravice. Vredu, ampak kmalu bo to postalo orodje za brisanje kritikov EU, neodvisnih bloggerjev, ki želijo osvetliti nesposobnost in ošabnost bruseljskih tehnokratov, disidentov (ne-levičarskih liberalcev). In stavimo lahko: direktive bodo implementirane zelo hitro in nepopustljivo v vse EU države.

Člen 11 uvaja neke vrste davek na povezave (linke). Od sedaj naprej, ko objavimo neko povezavo na svoji spletni strani, bo potrebno lastniku (avtorju ali založniku) plačati. Tehnokrati verjamejo, da če se sklicujemo na specifičen vir in ga povežemo v naših besedilih s hiperpovezavo, je vir upravičen do odškodnine. Seveda o samih zneskih ni niti ene besede v zakonu, to naj bi se določilo po pogajanjih z državami članicami EU. Torej, če se uredniška ekipa odloči, da bo na podlagi novega zakona služila, potem internetni iskalniki ne bodo prikazali rezultatov, ki bi vsebovali povezave na njihovo vsebino. Dvorezen meč za urednike in založnike, ker se stranke sedaj lahko obrnejo direktno na vir, ki bo še vedno izdeloval svojo vsebino, ki bo na voljo brezplačno. Zakon obrača internet, kot ga poznamo, popolnoma na glavo. Delo novinarjev, znanstvenikov, ki morajo objavljati online in v svojih publikacijah citirati, zato da so kredibilni in lahko dokažejo svoje teze, je s tem zelo oteženo. Obstoj celotne spletne kulture z svojimi značilnostmi, kot so memeji, glasbeni mixi, parodije, medijski arhiv Wikipedije itd. ter najbolj pomembna zadeva: svoboda izražanja mnenja, je sedaj ogrožen. Nov zakon naj bi zagotovil prihodnost novinarstva. Fridhelm Greis iz Golem.de je izračunal, da ta nov EU zakon o avtorskih pravicah pravzaprav priviligira samo velike založniške hiše in uredniške pisarne, ne pa manjših in bolj kritičnih. Založniška hiša Axel Springer bi potem recimo skoraj 64% svojih prihodkov ustvarila iz obdavčitve hiperpovezav.

To dokazuje, komu bruseljski tehnokrati dejansko služijo. Postopoma nam odrekajo svoboščine zato, da lahko velika podjetja ustvarjajo še več dobička. Eno podjetje, ki bo izgubilo z vpeljavo novih EU direktiv je Google. Prisiljen bo deliti milijone eurov svojega prometa celo v Nemčiji z ponudniki spletnih strani, založniki in kolesarskimi podjetji, katerih spletne naslove bodo prikazalo njegovi iskalni nizi.

Google je imel podobno izkušnjo že v Španiji, kjer je bil takšen kontroverzen zakon vpeljan že zelo zgodaj v 2014. Založniki so upali, da jih bo zakon naredil bogatejše. Plačljiva dovoljenja za sveže novičarske objave naj bi ameriško podjetje prisililo, da izkašlja denar za njih. In poglejte, kaj se je zgodilo: Google je preprosto zaprl Google News v Španiji, zato, da mu ni bilo potrebno plačati nobenega dovoljenja ali davka. Čeprav Google News ni vseboval oglaševanj, s katerimi si podjetje služi večino denarja, ni bilo nobene dodane vrednosti za Google od takrat, ki bi prišla iz njegove informacijske storitve, Google je preprosto izgubil veliko bralcev. Španski uredniki pa so se s tem ustrelili v nogo: ker ni bilo več njihovih strani v Googlu, je obisk njihovih strani padel za dvomestne odstotke.

Za konec pa citat drugega 11 člena in sicer 11 člena Temeljnih pravic Evropske Unije:

“Vsak ima pravico do izražanja. Pravica vključuje svobodo imeti svoje mnenje in sprejemanje in podajanje informacij in idej brez vmešavanja javnih avtoritet in neodvisno od mej.”

Avtorske pravice ne smejo ogrožati temeljnih pravic. Pika.

<– Kako dolgo bo trajalo preden bo umetna inteligenca povzročila, da bomo ljudje odveč

5g omrežje uporablja identično EMF valovanje kot Pentagonovi sistemi za obvladovanje množic –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.