Zaščitite svojo zasebnost: 13 stvari, ki jih morate TAKOJ izbrisati iz Facebooka

1 – Stanje Vaših razmerij (relationship status)

Obstajajo situacije, kjer to ni velika skrb, kot naprimer, če preprosto navedete, da ste poročeni, ker že tako ali tako nosite poročni prstan vsak dan, za tiste, ki pa ste še vedno v igri zmenkovanja, zakaj bi delili tekoče informacije o Vašem zmenkarskem življenju? Te informacije prihranite za ljudi, ki so pomembni v Vašem življenju.

2 – Slike otrok

Bodisi so to Vaši otroci ali pa drugi otroci s katerim imate bližnjo odnos, kot naprimer nečakinja ali pa nečak, ali pa otrok prijatelja, pomislite dvakrat preden objavljate slike otrok online. Prvič so Vaši otroci premajhni, da bi dajali soglasja k temu da so njihove slike javne. Drugič, tvegate,da bodo te slike padle v roke plenilcev otrok. Ne tvegajte njihove varnosti.

3 – Kje Vaši otroci obiskujejo šolo

Ponovno, upoštevajoč dejanja plenilcev otrok, bodite previdni, da ne delite informacij o tem, kje se Vašega otroka lahko najde, kot naprimer, kje obiskujejo šolo ali v katerih rekreativnih skupinah so vključeni. Te informacije se lahko uporabijo za dostop do Vašega otroka.

4 – Pijane ali vprašljive slike

Nekoč uporabljeno samo za kontaktiranje prijateljev in družinskih članov, današnji socialni mediji so eni prvih krajev, kamor potencialni zaposlovalci pogledajo. Če je Vaš profil poln naključnih slik pijančevanja, zabav, ki ste jih obiskali ali neumnih podvigov, ki ste jih izvedli, bo to narisalo manj kot odgovorno sliko o tem, kdo ste.

5 – Prijateljev, ki jih ne poznate

Za nekatere je postal Facebook tekmovanje v priljubljenosti, kjer je štelo samo koliko prijateljev lahko akumulirate ne pa povežete s tistimi, ki jih dejansko poznate. Nevarnosti zbiranja prijateljev je, da ne veste, kdo je na drugi strani računalnika. Sprejem tiste naključne zahteve za prijateljstvo Vas lahko dejansko ogrozi. Ne počnite tega.

6 – Informacije o kreditni ali debitni kartici

To izgleda očitno; ampak boste presenečeni! Če izvajate online plačila, kot je naprimer kupovanje Facebook oglasnega prostora, vedno pojdite nazaj in odstranite informacije o kartici naknadno. Te informacije, ko so shranjene online, so na voljo, da se jih ukrade.

7 – Vaša telefonska številka

V našem visoko tehnološkem svetu Vaša telefonska številka dejansko nekomu lahko razkrije veliko število podatkov. Ne samo, da olajšujete prevarantom, da pokradejo Vaše informacije ampak razmislite o sledečem – bi hodili gor in dol pol ulici in delili vsakomur Vašo telefonsko številko? Ne! Zakaj? Ker ne želite, da jo imajo vsi. Torej zakaj bi jo objavili javno na spletu?

8 – Objave v katerih ste bili označeni

Ko dobite obvestilo, da Vas je Vaš prijatelj ali pa član družine označil v objavi, bodite pozorni na to, kaj to lahko je. Slike in objave, ki jih delite niso edine, ki jih bodo drugi videli, če iščejo Vas v socialnih omrežjih. Odznačite se iz vsega, kar lahko naslika Vas v negativni luči.

9 – Vaš rojstni datum

Seveda, občutek je dober, ko dobite poplavo sporočil za tvoj rojstni dan, saj Facebook opomni vsakogar, da je to tvoj veliki dan. Vendar, z javno objavo svojega rojstnega dne pravzaprav olajšate delo tistim, ki iščejo krajo identitete, saj jim dostavite nekaj ključnih podatkov.

10 – Vaš manager ali nadrejeni

Namenoma ne boste objavili nečesar, kar bi zbudilo skrb pri tvojem šefu, torej zakaj bi to tvegali? Nekaj tako preprostega, kot je slika iz prejšnje noči, ko si šel ven s prijatelji ali pa objava z navedbo Vaše naveličanosti s situacijo na delu lahko ustvari težave zate na delovnem mestu. Šefu preprosto ne povejte, da imate profil na socialnem omrežju, ne obstaja nobena potreba po oglaševanju le-tega.

11 – Lokacijske storitve

Ta preprosta nastavitev na Vašem Facebook računu ima lahko resne posledice. Pomislite za trenutek, s prijatelji se odpravite na nekaj pijač, Vaš Facebook razkriva, da ste ob trenutku objave v Vašem najljubšem baru. Tako ste sedaj ostalemu svetu sporočili, da je Vaša hiša prazna, kar omogoča okno priložnosti za tiste, ki želijo vlomiti v Vaš dom. Ne samo to, vsem sporočate kje Vas lahko najdejo v vsakem danem trenutku tudi če ne želite biti najdeni s strani teh ljudi. Odklopite lokacijske storitve.

12 – Kam greste na počitnice

Tudi če imate lokacijske stortive izklopljene, lahko še vedno oglašujete, da je sedaj idealno vreme za vlom v Vašo hišo. Kako? Pomislite na Vaše zadnje velike počitnice. Ste objavljali svoje slike ko ste bili tam? Ste delili načrte za prihajajoče počitnice preden ste odšli? Vseeno bi bilo, če bi na zelenico pred hišo pribili obvestilno tablo.

13 – Vaše potovalne karte/načrti

Lahko je res razburljivo, da končno pridobite ta “boarding pass” za Vaš naslednji let ali pa karto za potovanje z vlakom gor in dol po deželi, ampak deljenje teh informacij na socialnih medijih je to ponovno enako, kot če bi vabili potencialne roparje in plenilce, naj obiščejo Vaš dom.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.