Kako evropska energetska kriza lahko postane evropska prehranska kriza

  • Podivjana inflacija terja davek na evropsko industrijo a bliža se že druga grožnja.
  • Dva največja dobavitelja gnojil – Rusija in Belorusija – sta ukrepala proti evropskim sankcijam tako, da sta ukinila izvoz gnojil v EU.
  • Dejstvo ostaja, da je globalna prehranska veriga, še posebej njeni evropski členi, v nezavidljivem položaju.

Podivjana energetska inflacija je opustošila evropsko industrijsko aktivnost, največje breme le-te nosijo največji potrošniki energije. Talilnice aluminija in jekla se zaradi vhodnih stroškov energije zapirajo. Proizvajalci kemikalij se selijo v ZDA. BASF načrtuje trajno krčenje (delovne sile in obsega proizvodnje).

No obstaja pa še večja težava kot jo vsi prej našteti predstavljajo za svoje veje industrije. Proizvajalci gnojil prav tako ugašajo svoje tovarne. Uvoz gnojil v EU je upadel, ker sta največji dobaviteljici gnojil za Evropo – Rusija in Belorusija, obe trenutno pod “evropskimi sankcijami za pomoč Ukrajini”. Obe državi sta se na sankcije odzvali tako, da sta ukinili izvoz gnojil v EU. Izjave evropskih uradnikov, da izvoz oziroma uvoz gnojil v EU ni pod sankcijami, pač ne pomagajo. Globalni jug (BRICS) se očitno zaveda, da je FIAT dolar in FIAT euro realno gledano ničvreden in predmet organizirane manipulacije kupne moči (inflacija/deflacija), saj je vezan na eni strani na obljube zahodnih vlad na drugi strani pa na vojaško moč zahodnih držav ustvari pa se ga lahko poljubno količino na način, da nekdo kupi iz zraka ustvarjen dolžniški inštrument z obrestmi ali pa se ga iz zraka natisne v obliki subvencij ali pa “pomoči ob izrednih razmerah” (npr. covid pomoč). Tako ni nobene garancije ohranjanja kupne moči denarja niti na kratek ali srednji rok, kaj šele npr.20-letno obdobje. Hkrati pa je v premnogih publikacijah, kot je naprimer knjiga “Silent Weapons for Quiet Wars” zapisano, da je bila izbira FIAT monetarnega sistema na podlagi dolga namerna izbira centralnobančnih-glbalističnih elit, saj v svojem bistvu predstavlja finančno orožje za večgeneracijsko ekstrakcijo premoženja srednjega in nižjega sloja in integracija tega uporabnega premoženja v mega centralno-bančne sklade, kot sta BlackRock in VanGuard. Ti skladi pa nato korporacijam delijo poceni – praktično brezplačne kreditne linije na podlagi ESG točkovnika. ESG točkovnik pomeni v svojem bistvu “oceno zvestobe globalističnim agendam”, kot so naprimer agenda podnebnih sprememb, CO2 emisije, teorija spola, LGTBQ+WTF?, sintetične-multikulturne tvorbe, ena svetovna vlada, ukinitev državnih meja, uničenje konzervatizma in ideje samostojne, neodvisne in samozadostne narodne države, umetna inteligenca, digitalizacija, tehnokratska družba, električna vozila, digitalni gulag socialno-kreditnega sistema, uničevanje malih družinskih kmetij, centalno-bančne digitalne valute… Očitno je “globalni jug” to spoznal že dolgo časa nazaj in so na današnjo situacijo pripravljeni.

Preberite tudi: Videoposnetek: Veliki Reset in tiha orožja za tihe vojne

Rusija je odgovorna za okoli 45% svetovne proizvodnje amonijevih nitratov – sodeč po podatkih Institute for Agriculture and Trade Policy in jih navaja Financial Times. Prav tako Rusija dobavlja 18% kalija in soli, ki vsebujejo kalij in, ki so ena glavnih sestavin NPK gnojil. Rusija je prav tako odgovorna za 14% izvoza fosfatov. Belorusija je prav tako velika izvoznica gojil, še posebej kalija. No Belorusija je zaradi očitkov o kršenju človekovih pravic podvržena EU sankcijam že od leta 2021 in za razliko od Rusije se je Belorusija soočila z napadom na industrijo umetnih gnojil zaradi sankcij EU. To pa je ustvarilo precej nesrečno naključje (če seveda verjamete v naključne dogodke v geopolitiki, kjer se sprejemajo 20-50 letne agende) za Evropo in prehransko varnost v EU.

“Dobaviteljske verige so bile neverjetno integrirane,” je ta teden za FT povedal direktor norveške Yara, ki je ena največjih proizvajalk umetnih gnojil. “Ko pogledate na zemljevid, kje je Evropa in kje je Rusija, kje so lokacije za naravne vire – te verige so se ustvarjale desetletja. Tudi med najbolj hladnimi obdobji hladne vojne so ti proizvodi normalno tekli in posel je tekel. Vse to se je v roku nekaj dni radikalno spremenilo.”

https://www.ft.com/content/d23f4a3e-e7a4-487c-b27a-a4fa402fbdeb

Kot pri zemeljskem plinu, čeprav so nagnjeni k dejanjem preden razmišljajo, je EU začela iskati alternativne dobavitelje gnojil. Maroko je ena od možnosti, je poročal Euractiv v začetku novembra, saj Maroko že dobavlja okoli 40% evropskih fosfatov. Ta števillka bi se lahko še bolj povečala. Druga možnost je centalna Azija – specifično Uzbekistan. Uzbekistan izvaža gnojila večinoma v Azijo in v nekatere srednje-vzhodne države a to se vse lahko spremeni po srečanju ministrov EU in centralne Azije, ki se ravno v tem trenutku odvija v Uzbekistanu.

Torej, na eni strani je bila lokalna proizvodnja gnojil zdesetkana zaradi astronomskih stroškov energije. Na drugi strani so sankcije izzvale odziv Rusije, ki ga verjetno niso pričakovali, čeprav bi ga morali (podpora Ukrajini in ne nevtralnost v tem konfliktu med globoko državo ZDA in Rusijo je bila očitna geostrateška napaka našega in EU političnega razreda zaradi katere si ne zaslužijo več, da so naši “voditelji”, saj nam prodajajo vrednote namesto poceni plina in nafte): Odziv Rusije je bil ukinitev izvoza, s tem se je Evropo, ki je eksistenčno odvisna od uvoza, izpostavilo riziku prehranskih šokov, s tem pa so seveda razkrili še eno nevarno odvisnost.

Dobro, da pozivov vajencev in lutk globalističnih interesov resnični odločevalci februarja 2022 niso vzeli resno saj bi s tem sprožili de-facto kinetično svetovno vojno. Putin je z ukrajinskim konfliktom nehote razkril tudi servilno naravo vrha slovenske politike do globalističnih agend in globalističnih centrov moči, ki so seveda v diametralnem nasprotju z interesi naroda in gospodarstva v Sloveniji.

Očitno za to težavo ne obstaja takojšnja rešitev in očitno rešitve še nekaj časa ne bo na vidiku. Tudi, če bo Evropa našla dovolj substitutov za celotno rusko in belorusko dobavo gnojil, bo račun za te dobave precej zasoljen – podobno kot evropski računi za plin, ko je ruski plinovod zamenjala za ameriški utekočinjen zemeljski plin – LNG. No ta situacija bo močno poganjala inflacijo. Institute for Agriculture and Trade Policy, ki promovira vzdržno kmetijstvo, je v nedavnem poročilu opozoril, da je svet “odvisen” od kemičnih gnojil. V poročilu navajajo, da gnojila postajajo precej draga.

“G20 narodi so plačali skoraj dvakrat toliko za uvoz ključnih gnojil v letu 2021 v primerjavi z letom 2020, izgleda pa da bo v letu 2022 strošek že trikrat višji – dodaten strošek v višini vsaj 21.8 milijarde USD. Naprimer Velika Britanija je plačala še dodatnih 144 mio USD za uvoz gnojil v letu 2021 in 2022, Brazilija je plačala dodatnih 3.5 milijarde USD.” je zapisano v poročilu.

https://www.iatp.org/the-fertiliser-trap

Seveda je velik del te inflacije posledica inflacije stroška energije saj je proizvodnja umetnih gnojil energetsko zelo potraten proces. Dejstvo ostaja, da je globalna prehranska veriga, še posebej njeni evropski členi, v nezavidljivem položaju. Rusija naprimer nadaljuje z dobavo gnojil v afriške dežele ampak afriške dežele niso uvedle nobenih sankcij Rusiji. Evropa pa se seveda ne more zanašati na preobrat na tem področju in odpraviti sankcije saj bi to uničilo še tisto malo ugleda EU, kar ga je ostalo. Tako je sedaj EU v slepi ulici in najverjetneje bodo notranje napetosti in bodoč propad britanskega funta in nato potem eura zadnji žebelj v krsti, preden bodo posamezne evropske države uvedla nazaj svoje lastne in njihovim potrebam prilagojene monetarne politike in svoj denar.

Nekdo, ki se strinja z ocenami IATP ocenami glede nevarne odvisnosti sveta od NPK kemikalij, morda v tej krizi z gnojili vidi priložnost. Nizozemska vlada utegne to celo sprejeti kot dejstvo saj poziva k 70% zmanjšanju dušikovih emisij zaradi kmetovanja – poziv, ki je sprožil množične demonstracije kmetov na Nizozemskem. Hkrati pa nam nedavni dogodki na Šri-Lanki pokažejo, da ukinitev gnojil morda ni ravno pametno še posebej, če se to stori nenadoma. V tem smislu je odvisnost od gnojil podobno velika, kot odvisnost od fosilnih goriv zaradi katere trpi človeštvo trdijo nekateri. Rdeča nit je, da je kriza povzročena zaradi preobsežne odvisnosti od zunanjih dobaviteljev povzročila, da postajamo manj odvisni od teh dobaviteljev – tako ali pa drugače.

Videoposnetek: Putinov govor glede Ukrajine, ki so ga globalisti skrili pred svetom –>

<– #ImateZlatoaliRublje? Ali je Rusija pravkar zlomila hrbet zahoda?