Rusija razmišlja o opustitvi dolarja & eura za naftno trgovino z Iranom in Turčijo

Ruski minister za energijo Aleksandr Novak trdi, da Kremlin razmišlja o sprejemanju plačil za nafto v nacionalnih valutah, še posebej s Turčijo in Iranom – obvod ameriškga dolarja. Novak je dodal, da obe državi izražata interes glede te ideje.

“Obstaja skupno razumevanje, da se je potrebno premakniti k uporabi nacionalnih valut v naših poravnavah. Za to obstaja potreba prav tako pa želja strank” je dejal minister za energijo.

Novak dodaja, da bo reorganizacija finančnih razmerij glede sprejema nacionalnih valut, zahtevala nadgradnjo finančnih in ekonomskih mehanizmov, ki urejajo trgovino z nafto.

“To zadeva oba – Turčijo in Iran – razmišljamo o možnosti plačila v nacionalnih valutah z njimi. To zahteva določene prilagoditve v finančnih, ekonomskih in bančnih sektorjih.”

Za tiste, ki ste bili pozorni, obvod ameriškega dolarja je točno to, s čimer sta grozila oba Saddam Hussein in Mummar Gaddafi preden so jim spremenili režim pod pretvezo humanitarnosti. In ja, onadva nista imela jedrskih konic.

Iran, ki je grozil z ponovnim začetkom programa jedrskega bogatenja v nekaj dneh, je podpisal dogovor s Turčijo glede uporabe lokalnih valut pri trgovanju namesto ameriškega dolarja in eura. Dogovor je namenjen izboljšanju gospodarskih vezi in bilateralne trgovine, hkrati pa spodkopava primarne valute zahoda.

“Upoštevajoč, da je uporaba dolarja v Iranu prepovedana ter da trgovci dobesedno uporabljajo alternativne valute pri svojih transakcijah, zato ni več razloga za nadaljevanje s povpraševanji, katera uporabljajo dolar kot osnovo.” je dejal direktor Foreign Exchange Rules and Policies Affairs iz centralne banke Irana, Medhi Kasraeipour.

Med novembrskim srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je iranski vrhovni vodja Ali Khamenei dejal, da je najlažji način za izogib ameriškim sankcijam proti obem državam, da se vrši bilateralna trgovina, kar bi “izoliralo američane”.

Preteklo leto je Venezuela prenehala sprejemati ameriške dolarje za plačevanje nafte, kot odgovor na sankcije je zahtevala, da se uvoženo in izvoženo nafto plačuje z evri.

“Ukrep je namenjen obvodu finančnih sankcij administracie predsednika Donalda Trumpa, sankcije, ki so bile posledica dejstva, da je venezuelska vlada prejšnji mesec v ječo zaprla politične nasprotnike ter ustvarila super-telo pro-vladnih delegatov, ki je nad vsemi institucijami. -Fox Business

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je dejal, da se Venezuela želi osvoboditi ameriškega dolarja, sodeč po Reutersu.

“Venezuela bo implementirala nov sistem mednarodnih plačil in bo ustvarila košarico valut, ki nas bo osvobodila dolarja” je dejal Maduro v večurnem govoru novemu zakonodajnemu “supertelesu”.

Po poročanju naj nebi postregel z nobenimi podrobnostmi glede tega novega predloga.

Mauro je namignil naprej, da bo južnoameriška država iskala uporabo yuana, med ostalimi valutami.

“Če nas silijo z dolarjem, bomo uporabljali ruske rublje, yuane, yene, indijsko rupijo, euro,” je prav tako dejal Maduro.

Medtem je venezuelski bolivar izgubil skoraj vso svojo vrednost, država tone v ekonomsko krizo.

venezuela-bolivar-devaluacija

“Ni možnosti, da bodo karkoli spravili pod kontrolo v Venezueli, razen če se ne dolarizirajo,” trdi Steven Hanke, profesor na John Hopkins univerzi, ki je svetoval vladam Ekvadorja in Črne Gore, ko so opustili svoje valute zaradi dolarja. “Bolivar ne obstaja več.” -CNN

 

“Dolarizacija je rešitev vendar ni optimalna rešitev” trdi Jean Paul Leidenz, višji ekonomist pri Ecoanalitica, raziskovalni skupini s sedežem v Venezueli. “Je ekstremen ukrep.”

Zgodovinski dogodki namigujejo, da opuščanje dolarja ni pameten korak. Če ekonomski morilci ne kaznujejo držav, ki iščejo obvod zelenca, bodo poslani drugačni morilci, ki bodo svoje delo opravili.

hrc-gaddafi-killing

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.