Gazprom razglasil “Force Majeure”, dobave v Nemčijo zaustavljene za nedoločen čas

Nekaj dni pred “evropskim sodnim dnem” 22.7.2022, ko naj bi se načrtovan ruski 10-dnevni remont ključnega NordStream plinovoda v Nemčijo zaključil, kar je bilo od vsega začetka zavito v oblak negotovosti zaradi Gazpromovih nedavnih izjav, da ne more več jamčiti “dobrega delovanja” zaradi ključnih turbin, ki so bile zaradi sankcij zadržane v Kanadi, je sedaj ruski energetski gigant eni večjih strank v evropi razglasil Force Majeure.

Povedano preprosto, Gazprom je razglasil izredne in ekstremne okoliščine zato, da se je izognil vsem pogodbenim obveznostim do te stranke, posledično se bo tok plina zaustavil za vedno, poroča Reuters 18.7.2022.

“Ruski plinski izvozni monopolist Gazprom je razglasil Force Majeure na dobave plina v Evropo vsaj eni večji stranki 14.6.2022 sodeč po pismu, ki ga je videl Reuters.”

V pismu se Gazprom sklicuje na “izredne” okoliščine izven nadzora podjetja. Reuters citira vir in trdi, da je “večja stranka” Nemčija preko NordStream1 plinovoda.

Kot smo na v preteklih prispevkih že detajlirali so nemške oblasti v zadnjem času sprejele nikoli poprej videne korake v pričakovanju dlje časa trajajoče zaustavitve ruskega plina. V bistvu je Nemčija “zatemnila razsvetljavo” po celi državi, kar v praksi pomeni, da omejujejo porabo tople vode, zaprli so vsa kopališča, zgradili so centre za gretje pozimi kjer se bodo državljani lahko pogreli in nenazadnje so tudi zatemnili ulične razsvetljave saj so prešli v “alarm” fazo vse manjših zalog zemeljskega plina. Izgleda da omenjeno pismo razglaša pravno distanciranje od dobaviteljskih obveznosti od 14.6.2022, vse to pa je očitno del priprav za končno dejanje 22.7.2022, ko bodo očitno operacije plinovoda ostale suspendirane.

V eni od preteklih analiz v mesecu juliju so UBS ekonomisti napovedali, da vkolikor Rusija zaustavi plinske dobave v Evropo bodo posledice sledeče: Korporativni dobički znotraj EU v povprečju upadejo za 15%, tržne odpordaje v Stoxx600 bi se zgodile v obsegu več kot 20%, euro pa bi proti dolarju padel na 90 centov. Beg v varen kapital pa bi nemške državne obveznice oziroma yield na nemške državne obveznice potisnil na 0% (kar pomeni, da inflacija v višini 9% na letni ravni požre kakršenkoli donos manjši od 10% letno).

Eur:USD 18.7.2022 5-letni graf

“Poudarjamo, da so te projekcije grobe ocene in v nobenem primeru ne predstavljajo najslabšega možnega scenarija, z lahkoto se lahko zgodijo še večje gospodarske motnje, ki bodo pripeljale do še več negativne rasti.”

-Arend Kapteyn, vodilni ekonomist pri UBS-

Trgi pa med tem že upoštevajo in cenovno vrednotijo škodo začenši z eurom, ki je v mesecu juliju 2022 trgoval na svežem dvo-deseteltnem dnu, z dolarjem se je dotaknil paritete, to se je zgodilo prvič po letu 2002.

Situacija se razvija…

Nemci imajo z hladno zimo že veliko slabih izkušenj.

Gazprom dvomi o ponovnem odprtju NordStream plinovoda kljub temu, da je Kanada naredila izjemo pri sankcijah za siemensove plinske turbine –>

<– Gazprom zaustavil pošiljke plina v Evropo preko ključnega plinovoda

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.