“To gre preko domišljije”: Lastniki domov na poljskem več dni v vrstah čakajo na nakupe premoga pred zimo

Več različnih medijskih outletov (in nobeden iz Slovenije, sprašujemo se zakaj) poroča o katastrofalno visokih evropskih cenah plina in elektrike, Deutsche Bank napoveduje, da bo veliko število nemških gospodinjstev letos uporabljalo les za ogrevanje – napoved je postala samo-izpolnjujoča, saj je recimo statistika iskanj v Google brskalniku v Nemčiji za besedo “Brennholz” (les za kurjavo) eksplodirala izven vseh zgodovinskih parametrov.

A medtem, ko nemci ta “iskanja” opravljajo večinoma (zaenkrat) v digitalni domeni, je za številne poljake iskanje postalo še kako resnično. Po poročanju Reuters, ko se Poljska še vedno kopa v vročini poznega poletja, se je na stotine avtomobilov in tovornjakov že postavilo v vrsto pred rudnikom premoga Lubelski Wegiel Bogdanka. Poljska gospodinjstva je strah zimskega pomanjkanja in posledično čakajo več dni in noči v vrsti zato, da pridobijo zaloge goriva za ogrevanje (premog v tem primeru) pred prihajajočo hladno zimo, te vrste pa precej spominjajo na komunistične čase.

Artur,57 let, upokojenec, se je v torek pripeljal iz naselja Swidnik, ki je približno 30km oddaljeno od omenjenega rudnika v vzhodni Poljski. Upa, da bo lahko kupil več ton premoga za sebe in svojo družino. “Danes so pripeljali mobilne WCje a ni tekoče vode,” je povedal po treh nočeh spanca v njegovem majhnem rdečem hatchbacku, ki stoji v počasi se premikajoči vrsti tovornjakov, traktorjev s prikolicami in zasebnih avtov. “To gre preko domišljije, ljudje spijo v avtomobilih. Spominjam se komunističnih časov a niti pomislil nisem, da bi se lahko vrnili na nekaj še slabšega.

Arturjevo gospodinjstvo je eno od skoraj 4 milijone gospodinjstev v Poljski, ki se zanašajo na premog za ogrevanje (najverjetneje so ta gospodinjstva v boljši kondiciji kot pa tista, ki se zanašajo na zemeljski plin, katerega cena trenutno raste za 10% – 20% vsak dan in je sedaj dobesedno v stratosferi). A tudi gospodinjstva, ki se ogrevajo na premog, se sedaj soočajo z pomanjkanjem in dvigi cen, saj je Poljska skupaj z EU uvedla embargo na ruski premog zaradi “ruske invazije” v Ukrajino februarja 2022. Poljska je prepovedala nakupe ruskega premoga z takojšnjo veljavo aprila 2022, EU blok pa je predlagal ukinitev nakupov do avgusta 2022. Kljub temu, da Poljska proizvede/nakoplje okoli 50 milijonov ton premoga vsako leto iz svojih rudnikov pa uvožen premog, večina iz Rusije, predstavlja neke vrste uravnilovko za gospodinjstva zaradi privlačnih cen in dejstva, da se ruski premog prodaja v kosih, ki so bolj primerni za domačo rabo.

Preberite tudi: Poljska potrdila, da bo Rusija 27.4.2022 zaustavila vso dobavo plina vkolikor plačilo ne bo poravnano v rubljih

Podivjano povpraševanje je tako prisililo rudnik Bogdanka in druge s strani države obvladovane rudnike, da omejijo prodajo ter, da ponujajo prodajo posameznim kupcem preko spletnih platform v omejenih količinah. Artur, ki ni želel povedati svojega celotnega imena, je povedal, da je od od vseh članov širše družine zbral potrdila in ostale dokumente v upanju, da bo dodeljene količine premoga lahko odpeljal vse naenkrat. Rudnik je načrtoval prodajo goriva približno 250 gospodinjstvom v petek in s prodajo so nadaljevali preko konca tedna v upanju, da zmanjšajo čakalne vrste in čakalni čas, je za Reuters povedala tiskovna predstavnica rudnika Dorota Choma. Sprejete so tudi omejitve, ki preprečujejo kopičenje premoga in dobičkarstva na črnem trgu ali pa celo prodajo čakalnim mest v vrsti, je povedala Chomova.

Kot pri vseh rudnikih premoga tudi Bogdanka ponavadi večino premoga, ki ga nakoplje, proda elektrarnam. Lansko leto so prodali manj kot 1% nakopanega premoga individualnim strankam, posledično nimajo logistike za prodajo direktno maloprodajnim kupcem. Lukasz Horbacz, vodja Polish Coal Merchant Chamber of Commerce, je povedal, da se je upad ruskega uvoza začel že v januarju 2022, ko je Moskva železniške tire začela uporabljati za vojaški transport. “A glavni razlog za pomanjkanje premoga je embargo, ki je takoj stopil v veljavo. Trg je obrnil na glavo,” je povedal Horbacz za Reuters.

Tiskovna predstavnica Weglokoks – trgovec z premogom v državni lasti, ki je dobil mandat za iskanje nadomestnega uvoza premoga iz drugih držav – je odklonila izjavo za javnost, poljsko ministrstvo za podnebje (WTF?) pa ni bilo na voljo za izjavo. Vladni predstavniki Poljske so redno zatrjevali, da ima Poljska dovolj goriva, da bo zadostila povpraševanju. V zadnjih letih je bila Poljska najbolj glasna pri kritiziranju podnebne politike EU, ki jo je dominirala blago retardirana skandinavska najstnica in precej retardirani odrasli politiki in birokrati, ki so te nebuloze Thunbergove dojemali kot resnico. Resnica je, da je Poljska močna zagovornica premoga saj z njim ustvari 80% svoje elektrike. A izkopavanje premoga je konstantno upadalo saj stroški z globino izkopavanja seveda narastejo. Potrošnja premoga je bila na Poljskem več let večinoma na istem nivoju, posledično se jim je počasi dvigoval uvoz premoga. V letu 2021 je Poljska uvozila 12 milijonov ton premoga, od tega je 8 milijonov ton premoga prišlo iz Rusije in ta premog se je uporabil za gretje gospodinjstev in majhnih toplarn.

Preberite tudi: Podnebje in denarna sled

V mesecu juliju 2022 je Poljska dvem državnim podjetjem naročila, da uvozijo več milijonov ton premoga iz drugih virov kot je naprimer Indonezija, Kolumbija in Afrika, prav tako je Poljska uvedla subvencije za lastnike domov, ki se soočajo z podvojeno ali potrojeno ceno premoga že v zadnji zimi. “Skoraj 60% tistih, ki uporabljajo premog za ogrevanje bo najverjetneje prizadetih zaradi energetske revščine,” je povedal Horbacz.

Medtem pa pri rudniku Bogdanka, Piotr Maciejewski, 61 let, lokalni kmet, ki se je vrsti pridružil v torek trdi, da je pripravljen na dolgo čakanje. “Moj traktor bo ostal v vrsti, jaz pa grem domov, da ujamem vsaj nekaj spanca,” je povedal.

Gazprom zaustavil pošiljke plina v Evropo preko ključnega plinovoda –>

<– Nemčija opozarja, da bi se lahko zaustavile celotne veje industrije zaradi pomanjkanja plina

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.