Kibernetični napad zaustavil proizvodnjo proizvajalca kmetijske opreme AGCO Fendt

Kibernetični napad je prekinil operacije AGCO/Fendt, ki je eden največjih proizvajalcev kmetijske opreme. AGCO/Fendt, ki ima korporativni sedež v Duluth v ameriški zvezni državi Georgia, je v izjavi za javnost in za SecurityLedger.com povedal, da so bili predmet kibernetično-varnostnega incidenta, ki je “prizadel nekatere naše proizvodne obrate. Delamo vse na tem, da težave odpravimo. Naša prva prioriteta je, da vzpostavimo nazaj tiste kritične aktivnosti, ki so potrebne, da bodo lahko kmetje nadaljevali z kmetovanjem.” Podjetje je napad potrdilo v četrtek 5.5.2022.

Tovarne zaustavljene v Nemčiji, Franciji

Zaustavitev tovarn oziroma proizvodnje se je zgodila, sodeč po poročanju v nemških in francoskih publikacijah, v Marktoberdorf (Nemčija) kjer so bili delavci začasno poslani domov (Allgäuer Zeitung). Vdor v računalniška omrežja podjetja je zaustavil proizvodnjo in transport traktorjev v tem poslopju. Naknadno je bil kibernetični napad identificiran tudi v poslopju AGCO/Fendt v Bäumeheim, Nemčija. V svoji izjavi AGCO/Fendt ni podal nobenih informacij o načinu odprave kibernetičnega napada in vnovičnega zagona proizvodnje. Tiskovni predstavnik podjetja je povedal, da bo AGCO/Fendt “podal sveže informacije prizadetim delavcem, trgovcem, dobaviteljem in strankam, ko se situacija razvija”.

Kibernetični napadi na kmetijstvo so v porastu

Do sedaj nekih podrobnosti o tem, kdo bi napad izvedel, ni znanih, niti ni znan motiv napada na te proizvodne obrate. Policija in uradni predstavniki v ZDA že nekaj časa opozarjajo, da obstaja povišana stopnja tveganja za napade na kmetijstvo. Po vrsti ransomware napadov na silose žitaric v septembru in oktobru 2021 je ameriški FBI posvaril, da se utegne zgoditi še več kibernetičnih napadov na kmetijski sektor, ko se bo začela sejalna sezona. FBI je povedal, da je večje število kibernetičnih napadov bilo že v 2022 usmerjenih proti silosom žitaric in drugim igralcem v kmetijski dobaviteljski verigi. Med njimi recimo se je zgodil Lockbit 2.0 ransomware napad v marcu 2022 na podjetje, ki se opisuje kot “multi-državno podjetje za žitarice”, ki prav tako dobavlja semena, gnojla in logistične storitve. Februarja 2022 se je zgodil poizkus napada na “podjetje, ki nudi mletje krme in druge kmetijske storitve”. Opozorilo FBI ni posebej omenjalo napadov na proizvajalce kmetijske opreme a strokovnjaki trdijo, da imajo tovrstni napadi potencial, da močno prizadanejo kmetovalno aktivnost ter, da teh napadov ni mogoče odpisati v smislu “to se ne more zgoditi”.

Riziko kibernetičnih napadov se povečuje

V poročilu pozavarovalnice Lloyd’s of London glede razvijajočih se rizikov v globalni dobaviteljski verigi za hrano lahko preberemo, da je z pohodom tehnologije, ki je omogočila preciznostno kmetovanje, kmetijstvo in proizvodnja hrane postala bolj dovzetna za kibernetične motnje. Pod to poročilo se je podpisala Molly Jahn, ki je soavtorica in je programski menedžer v pisarni Defense Sciences pri DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – agencija v okviru ameriškega Pentagona) ter članica univerze University of Wisconsin Madison.

Preberite tudi: IMF, Svetovna Banka & 10 držav izvedlo zaskrbljujočo “simulacijo” sesutja globalnega finančnega sistema

Kevin Kenney, ki je kmetovalec iz Nebraske in zagovornik in zastopnik kmetov je povedal, da ekonomski aspekt sejalne in žetvene sezone pomeni, da je to idealen časovni okvir kibernetičnih kriminalcev in igralcev narodne države, da naredijo svojo stvar. “Komaj smo začeli z našimi najbolj pomembnimi tremi tedni leta – sajenje koruze in soje. V tem obdobju je povprečna časovna postavka kmeta vredna 1000USD/uro glede na tržno vrednost pridelka. Delujoča traktorska oprema pomeni vse,” je zapisal v elektronskem sporočilu. Isti sistem, ki preprodajalcem kmetijske opreme omogoča, da vidijo kdaj nek poljuben kos kmetijske opreme, ki so ga prodali ali pa servisirali, javi napako, kibernetičnim kriminalcem omogoča vzpostavitev oddaljenega napada, ki onemogoči taisto opremo, je povedal Kenney. Morda pa vsesplošna digitalizacija in uporaba računalniške tehnologije povezane v GPS omrežje le ni tako pametna ideja, kot se zdi na prvi glas. Dragi kmetje, ki morda berete ta prispevek, bodite previdni, da vam slučajno daljinsko ne bo kdo uničil vašega 0.5mio eur+ vrednega samovozečega digitaliziranega traktorja z touchscreeni in joysrticki samo zato, ker ne boste soglašali z podnebnimi ukrepi in agendo CO2 emisij ali pa nepremičninskimi davki in boste pripravljeni v znak protesta z traktorji zabarikadirati naprimer ljubljansko obvoznico ali pa ljubljansko mestno jedro okoli državnega zbora. Lahko se vam zgodi, da vam ravno na dan “kmečkega punta”, vaše kmetijsko bojno vozilo ne bo hotelo zagnati motorja. Zato priporočamo čim manj digitalizacije v kmetijstvu, ker to lahko čez noč postane vaša strateška prednost. Ob očitnem procesu kolapsa globalizacije in začetku fragmentacije, kjer gre “vsaka država po svoje” velja razmisliti tudi o lastni slovenski proizvodnji traktorjev v Sloveniji. IMT uber alles 🙂

…vkolikor pa želite sami raziskovati, kako je do stanja v sedanjosti prišlo in se zavedate dejstva, da so bile to v naprej pripravljene situacije in dogodki pa lahko začnete recimo v letu 2010 z najavo Lockstep operacije v globalistični publikaciji, ki jo kot svoj bilten izdaja Rockefeller Foundation…Lockstep operacija je bila v kontekstu covid lockdownov…sedaj prehajamo v fazo Hack Attack

20 dejstev o prihajajočem globalnem pomanjkanju hrane, ki vas bodo šokirala –>

<– Kdaj bo laboratorijsko vzgojeno meso postalo dovolj poceni za nakup?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.