Ustanovitelj Facebooka svari “samo bog ve, kaj to počne z možgani otrok”

38-letni ustanovni predsednik Facebooka, Sean Parker, je bil nekarakteristično isken glede svoje kreacije v intervjuju za Axios. Tako iskren, da je zaključil, da bo Mark Zuckerberg najbrž blokiral njegov profil potem, ko bo prebral sledeče.

fb-founder

Parker je pojasnil, kako socialna omrežja namenoma delajo uporabnike odvisne in potencialno s tem povzročajo možganske poškodbe ter s tem potrdil vse “veliki brat” teorije zarote, ki obstajajo o velikanu socialnih medijev.

“Ko se je Facebook šele začel, so prihajali k meni ljudje in mi govorili ‘Jaz nisem na socialnih omrežjih’ in jaz bi odgovoril ‘OK saj veste da nekoč boste’ in oni bi odgovorili ‘Ne, ne, ne. Jaz cenim svoje interakcije v resničnem življenju, cenim trenutek, cenim prisotnost in cenim zasebnost’ in jaz bi odgovoril ‘Slej kot prej te bomo že dobili.‘”

“Ne vem, če sem res razumel posledice tega, kar sem govoril, zaradi nenamernih posledic omrežja, ko le-to zraste na milijardo ali pa 2 milijardi ljudi in…dobesedno spremeni Vaše razmerje z družbo, z bližnjimi…Najbrž vpliva na produktivnost na čuden način. Samo bog ve, kaj to počne z možgani naših otrok.

“Miselni proces, ki je šel v gradnjo teh aplikacij, Facebook kot prva med njimi…je bil večinoma ‘Kako porabimo čim več vašega časa in zavestne pozornosti kot je le mogoče?‘”

“In to pomeni, da Vam moramo zagotoviti majčkeno dozo dopamina vsake toliko časa, ker je nekdo všečkal ali komentiral Vašo sliko ali objavo ali kaj podobnega. In to Vas bo pripravilo do tega, da boste prispevali več vsebine in to Vam bo prineslo…več všečkov in komentarjev.”

To je zanka reakcij socialnega-potrjevanja…popolnoma enaka zadeva, kot bi se jo spomnil heker, ker izkoriščamo ranljivost v človeški psihi.

“Izumitelji, ustvarjalci – to sem jaz, to je Mark Zuckerberg, to je Kevin Kystrom na Instagramu, vsi ti ljudje so to zavestno razumeli. In vseeno smo to storili.

V tem “priznanju” se zdi, kot da je Parker postal neke vrste “soglasni nasprotnik” na socialnih omrežjih. Vendar pa, kot navaja Axios, Parker zaključi ravno dovoljo na nor način, da Vam da misliti…

“Ker sem milijarder bom imel boljši dostop do zdravstvene nege zato…Bom doživel 160 let in bom del tega, neke vrste razreda nesmrtnih nadgospodarjev. (*smeh*). Ker veste izraz Warrena Buffeta za obresti na obresti…Dajte nam milijarderjem dodatnih 100 let in videli boste, kako izgleda razlika v bogastvu.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.