Erdogan podržavlja največjo turško banko Isbank

Zaradi rasti turške Lire, večinoma zaradi nedavnih slabosti dolarja v povezavi z manjkom gospodarskih grozljivk iz Turčije, je minilo že kar nekaj časa od zadnjega opomnika, da je Turčija sedaj resnično avtoritarna država v kateri je predsednik Recep Tayyip Erdogan njen de facto diktator, kateremu so bila omogočena skoraj neomejena pooblastila. V torek smo dobili prav takšen opomnik, ko je Erdogan eskaliral z namero nacionalizacije največjega posojilodajalca v Turčiji. “Turčija je Bankasi”, ko je pozival turški parlament lutk, da naj izglasujejo prevzem, poroča Bloomberg.

Delnice banke, ki je delno v lasti glavne turške opozicijske stranke, so strmoglavile, potem, ko je Erdogan dejal zakonodajalcem vodilne stranke AK v Ankari, da “Isbank bo postala last Zakladnice z dovoljenjem boga.

Medtem, ko je bila opozicijska stranka CHP vnovično napadena s strani Erdogana, saj ne bo dobila dividend iz njenega 28% deleža v Isbank. Erdogan jih obtožuje, da “izkoriščajo” spomin na Mustafo Kemal Ataturka, očeta moderne Turčije, ki je v oporoki predal delnice Isbanke stranki, ki jo je ustvaril po svoji volji. Erdogan, ki je vedno pripravljen podržaviti kakršenkoli vreden kapital ali sredstvo, zato, da kasneje lahko postane del imperija družine Erdogan. Odločitev zagovarja z besedami, da kar je nekoč pripadalo ustanovitelju naroda, naj nebi bilo v lasti neke politične frakcije, še posebej ne takšne, ki mu nasprotuje.

Seveda bi kakršnokoli ad-hoc podržavljanje večjih finančnih inštitucij s strani Erdogana pripeljalo do kaosa na trgih in beg tujcev iz rastočega trga: Očitno se v Isbank zavedajo naporov Erdogana in so izjavili, da bi kakršen koli napor glede podržavljanja bil smatran, kot finančni zločin. V tem času se je CHP uspešno upiral Erdoganovim zahtevam, da se odpovejo kapitalskemu deležu in štirim sedežem v upravnem odboru banke čeprav najbrž ne bo imela nobene druge izbire, kot, da se ukloni željam “parlamenta”.

www.infowars.si

Za več eksplozivnih geopolitičnih informacij in analiz obiščite:

www.infowars.si

Medtem ko stranka AK nima potrebne večine v parlamentu za unilateralno spremembo zakonov glede lastništva bank – zaenkrat – saj je po poročanju Bloomberga Erdogan predlagal svoji mlajši partnerici v državnem zboru – nacionalistični MHP, da podpre njegove zakonodajne napore, ki bi omogočili neverjeten prevzem.

Delnice Isbank so padle za več kot 6% po izjavah Erdogana, z njimi se je trgovalo 1.2% nižje po 13:00(lokalni istanbulski čas). Turška lira,ki iz neznanih razlogov nadaljuje z rastjo, kljub tej razvijajoči se epizodi turške podivjane inflacije, je prav tako malce oklestila dobičke, saj je proti ameriškemu dolarju zrasla za 0.2% oziroma pri menjalnem tečaku 5.2067 turške lire za 1 USD.

Da smo si na jasnem – obstaja razlog, zakaj trg groženj Erdogana ne jemlje resno, ki so najverjetneje samo odziv napora za vitalizacijo svoje volilne baze pred občinskimi volitvami v mesecu marcu 2019 – to ni prvič, da je obljubil prevzem Isbanke. Pravzaprav so njegovi pomočniki začeli širiti idejo o podržavljanju Isbank že leta 2015. Do sedaj se je banka upirala pozivom Erdogana k podržavljanju, vse kar pa je potrebno je, da je samo enkrat drugače.

P.S.: Naslovna slika članka – Erdogan s tradicionalnim armenskim pokrivalom imenovanim Armenit – je izbrana zato, da se pokaže prava narava naroda, ki je na začetku 20 stoletja v Armeniji izvedel etnični genocid in pobil več kot 2mio armencev, Erdogan se tem zgodovinskim djtvom in žrtvam posmehuje s tem pokrivalom.

<– Je Turčija predglasnik globalne dolžniške krize

Nemčija razmišlja o bailoutu Turčije, da bi preprečila vsesplošno gospodarsko krizo –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.