ECB-jino KUPOVANJE DRŽAVNIH OBVEZNIC: Kako se ne posreduje, Analiza: Poizkus pomiritve trgov vodi v zmedo

Objavljeno 5.8.2011 na http://www.marketwatch.com/story/ecbs-bond-buying-how-not-to-intervene-2011-08-05

William L.Watts, MarketWatch

Frankfurt(MarketWatch) – Resume kontroverznega programa ECB za kupovanje državnih obveznic tvega, da se bo zabeležil kot šolski primer, kako se ne posreduje.

Predsednik ECB Jean-Claude Trichet, je v potezi, katere timing je določen za največji možni vpliv, dejal novinarjem na globalno oddajani konferenci v četrtek, da se lahko kupovanje obveznic zgodi kmalu, mogoče celo pred koncem te konference. Potrjeno so nato trgovci sporočili, da je na trg vstopila ECB. Čez nekaj časa pa je postalo jasno, da ECB kupuje Portugalske in Irske obveznice in ne italijanske ali španske obveznice. Italijanska in španska donosnost obveznic(yield) je začasno padel, ampak se je kmalu vrnil na iste nivoje. Strateg je dejal, da se je nadaljni krog kupovanja obveznic dogajal v petek, z nekoliko boljšimi rezultati.
10-letna španska obveznica in zahtevana donosnost na njo je začasno padla pod 6% mejo ampak je kmalu prilezla nazaj na 6.05%. S tem je nazadovala 17 bazičnih točk v primerjavi s četrtkom. 10-letna italjanska obveznica in zahtevana donosnost nanjo se je malo spremenila, kljub temu ostaja na 6.11%. Kreditni trgi se očitno gibajo v znanem zloveščem krogu, pravijo analitiki. Investitorji zapuščajo italijanske in španske obveznice v strahu pred defaultom. Okužba se počasi širi v jedro eurocone, saj investitorji zahtevajo donosnosti 10-letnih belgijskih, francoskih in nemških obveznic na rekordnih nivojih od nastanka euro cone.
ECB-jina strateguja deluje nerazumljivo, je dejal Tobias Blattner, strateg pri Daiwa Capital Markets, saj so bile financerske potrebe Irske in Portugalske financirane skozi bail-oute euro cone in IMF-a, ter tako virtualno zradirane iz radarskih zaslonov trgovcev. “Brez namena, in možno da brez dovolj municije, za posredovanje na trgu španskih in italjanskih obveznic, so pripravljeni scenariji da se poveča negotovost v odsotnosti kakršne koli varovalke, da bi se krizo zajezilo,” je dejal Blattner. Za nameček je Trichet priznal, da je bilo glasovanje o nadaljevanju kupovanja državnih obveznic, neenotno, ampak da je velika večina Sveta guvernerjev ECB-ja podprla
načrt. Časopisi so po tem dogodku poročali, da je predsednik Bundesbanke Jens Weidmann nasprotoval tej potezi. “To je zelo slab signal in znak, da si o situaciji niso enotni,” je dejal Allan von Mehren, vodja analitikov pri Danske Bank v Copenhagnu. Svet guvernerjev ECB je sestavljen iz 17 predsednikov državnih centralnih bank v EU in 6-članskega izvršnega sveta, v katerem je tudi Trichet.
V petek je bila neenotnost še večja. Dow Jones Newswires je poročal, da je Juergen Stark, član izvršnega sveta ECB, prav tako nasprotoval nadaljevanju programa odkupovanja državnih obveznic, skupaj z vsaj še enim centralnim bankirjem iz BeNeLux regije. Nestrinjanje Starka je posebej zanimivo, je dejal Julian Callow, vodja evropskih ekonomistov pri Barclays Capital, ker ponavadi “je standardni postopek ECB-jevega 6-članskega sveta, da se soglasno strinjajo pri večini odločitev v naprej, pred zasedanji Sveta guvernerjev, tako je po našem razumevanju zelo nenavadno, da je prišlo do takega razkola.”

ECB je implementirala program kupovanja državnih obveznic lansko leto v luči prvega grškega bail-out-a. Do marca 2011 je pokupila za okoli 74 milijard EUR obveznic, najverjetneje v sestavi grških, irskih in portugalskih obveznic. Od marca 2011 ni opravljala nakupov obveznic. ECB-jina zaveza za kupovanje obveznic že dolgo časa izgleda kot polovična operacija, saj je bil že zagon tega programa javno močno skritiziran s strani takratnega predsednika Bundesbanke Alex-a Weber-ja. Zato je bila odločitev voditeljev eu, da ustanovijo reševalni sklad, EFSF(european financial stability facility), videna kot čudež za ECB, da se jo razbremeni kupovanja obveznic na sekundarnem trgu. Ampak tehnične in legislativne procedure potrebne za zagon EFSF terjajo svoj čas, tako da je ECB edina inštitucija z možnostjo pomiritve krize. V luči velikosti španskega in posebej italijanskega trga obveznic, se strategi sprašujejo, če lahko tako razklana ECB sploh zagovoti dovolj veliko kupno moč, da zajezi potop trga. Član ECB-ja Luc Coene je pritrdil v petek, da nedavni nakupi obveznic niso zajezili okužbe s strahom ter so tako spet postavili politiko pred zid, da zagotovi rešitev. Nakupi obveznic “jasno niso pomagali če pogledate odziv trgov,” je dejal Coene Belgijskemu radiu. Coene je centralni bankir Belgije. Coene je dejal, da morajo politiki izboljšati komunikacijo s trgi ter pripraviti poteze za krepitev ukrepov za ekonomsko upravljanje po vsej euro coni, ali pa v nasprotnem primeru tvegajo prihodnost skupne evrske valute. Obenem pa je dejal, da “trgi podcenjujejo politično voljo za ohranitev euro valute.”
Kljub nesoglasjem znotraj ECB pa je danski von Mehren dejal da povečanje turbulenc na globalnih trgih prihaja do točke, kjer je verjetna “velika reakcija politike”. Pričakuje da se bo ECB vdala in izvedla velike nakupe španskih in italjanskih obveznic. Von Mehren dodaja: “ECB je sedaj edina, ki lahko to ustavi in pritisk je ogromen, saj bo to vplivalo na cel svet.”

William L.Watts je novinar za MarketWatch v Frankfurtu.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.