Mit obnovljive zelene energije: 50.000 ton lopatic rotorjev vetrnih turbin, ki se jih ne da reciklirati, zasipajo v zemljo

Zabavno je, da nihče ni pomislil na to, kaj storiti z ogromno količino lopatic vetrnih turbin, ko enkrat dosežejo konec roka uporabe. Posledično je ironija današnjega okoljevarstvenega gibanja za zeleno energijo ta, da na tisoče ton predvidoma obnovljivih lopatic vetrnih turbin, zasipajo v razne deponije v zemlji, ker se jih ne da reciklirati.

Kdo bi si mislil? A kar je še hujše je to, da se bo količina lopatic, ki so predvidene za odpad, početverila v naslednjih 15 letih, saj bo velika večina lopatic dosegla svoj 15-20 let trajajoči rok uporabe. Poleg tega pa se je velikost in dolžina lopatic vetrnih turbin v zadnjih 20-30 letih podvojila oziroma vetrnice današnjega časa so 2x večje, kot tiste izpred 20 let.

Po pravici povedano noben okoljevarstveni aktivist ni pomislil na ogromne količine odpadkov, ki se ustvarjajo s takoimenovano “obnovljivo” industrijo vetrne energije, ker gre v celoti za skupino posameznikov z precej nižjim inteligenčnim kvocientom in precej pristransko okrnjenimi kognitivnimi sposobnostmi. V članku “Landfill begins burying non-recyclable Wind Turbine Blades” je zapisano:

Na stotine ogromnih lopatic vetrnic se pošilja na deponijo v Wyoming z namenom, da jih zakopljejo v zemljo, ker se jih preprosto ne da reciklirati. Lokalni mediji poročajo, da več različnih vetrnih farm v državi pošilja preko 900 neuporabnih lopatic vetrnih turbin, ki jih ni možno reciklirati, na deponijo Casper Regional Landfill z namenom, da se jih zakoplje v zemljo. Medtem, ko se 90% starih in odpisanih vetrnih turbin lahko razgradi, kot naprimer ohišje motorja, oziroma se jih lahko vsaj zdrobi. Lopatice, narejene iz stekloplastičnih vlaken pa predstavljajo težavo zaradi svoje velikosti in trdnosti.

“Naše naprave za drobljenje in mletje niso dovolj velike, da bi jih zdrobile,” je povedal predstavnik deponije NPR. Preden zakopljejo težke, včasih skoraj 100m dolge lopatice, jih mora deponija razrezati na manjše dele na licu mesta, ter jih naložiti eno na drugo, zato, da prihranijo na prostoru med transportom.

Wyoming pa ni edina deponija, ki sprejema odslužene lopatice vetrnih turbin. Odlaga se jih prav tako v Iowi in South Dakoti. Čeprav je najverjetneje še veliko več deponij po ZDA, še posebej v Texasu, ki sprejemajo stare lopatice vetrnih turbin. Texas ima največjo količino vetrne energije v ZDA pri 27,036 MegaWattih, sledi mu Iowa z 8,965 MW, Oklahoma 8,072 MW, Kansas 6,128 MW in California z 5,842 MW.

Ker Texas uporablja več vetrne energije, kot naslednje tri države skupaj, bodo primorani razgraditi ogromno količino lopatic vetrnih turbin v njihovih deponijah v naslednjih 10 – 20 letih.

Torej zakaj industrija vetrne energije razgrajuje svoje lopatice v zemljskih deponijah? Na žalost, zaradi načina izdelave lopatic, ni ekonomično ali praktično, da se jih reciklira, čeprav se je nekaj recikliranja v majhnem obsegu izvedlo. Spodaj je slika iz revije Low-Tech Magazine oziroma iz njihove spletne strani, kjer pojasnjujejo zakaj velikih lopatic vetrnih turbin ni mogočereciklirati.

Vendar so lopatice vetrnih turbin narejene iz lahkih plastičnih kompozitnih materialov, ki so obsežne in jih je nemogoče reciklirati. Čeprav je masa lopatic omejena v primerjavi z celotno maso vetrne turbine, ni zanemarljiva. Naprimer, ena 60m dolga lopatica, naprejena iz stekloplastike,tehta 17 ton, kar pomeni, da ena 5MW turbina proizvaja več kot 50 ton odpadkov iz plastičnih kompozitov, samo zaradi lopatic vetrnic. Lopatica vetrne turbine ponavadi sestoji iz kombinacije epoksija – proizvoda petroleja – z stekloplastičnimi ojačitvami. Lopatice vsebujejo stisnjene jedrne materiale, kot je pena iz polivinil-klorida, polietilena, pene iz tereptalata, lepljen les (prepleten z vlakni in epoksi smolo), prekrite pa so z poliuretanskimi premazi. Tako 5MW turbina oziroma vetrnica vsebuje več, kot 50 ton plastike, ki je ni mogoče reciklirati, samo v lopaticah.

Vetrne turbine so toksični amalgam edinstvenih kompozitov – stekloplastika, epoksi, pena iz polivinil-klorida, pena iz polietilen-tetrefalat, lepljenega lesa in poliuretanskimi premazi. Tako je sestavljena iz preprosto preveč sranja iz plastično-kompozitnega-epoksi sranja, ki se ga preprosto ne izplača reciklirati. Čeprav obstaja nekaj manjših centrov za reciklažo vetrnih turbin, proces ni ekonomičen, sploh ne v velikem obsegu. Kot smo že omenili, so današnje vetrne turbine veliko večje in višje. Na sliki spodaj je prikazana 83.5 metra dolga lopatica vetrne turbine, ki je na poti na montažo v 7 MW sistem:

Slika je bila posneta 2016. Tako bo v roku 15-20 let potrebno nadomestiti lopatico. Samo predstavljajte si strošek odstranitve treh ogromnih lopatic, razrez in transport na deponijo, kjer se jih bo prekrilo z več tonami zemlje. Sedaj to pomnožite z desetinami tisoč lopatic. Sodeč po podatkih Hochschule Bremerhaven&Ahlstrom-Munksjo, bo vetrna industrija ustvarila 50.000,00 ton odpadka iz lopatic v letu 2020, a to se bo do 2034 početverilo na 225.000,00 ton. Nekatere ocene za naslednih 10-20let pa so še krepko višje.

Ne verjamem, da povprečen slovenski dijak, ki je na državnem šolskem sistemu indoktriniran z radikalno okoljevarstveno agendo (ki ima, kar je zelo zanimivo, popolnoma isti vrednosti sistem, kot komunizem) razume, kako strašansko potratno uničuje resurse vetrna energija, kot enkrat pogledate na celoten proces. Vetrna energija definitivno ni obnovljiva. A še hujše…vetrne turbine ne zdržijo tistih 20-25 let, kar je napovedovala industrija. Študija iz 2012 avtorja Gordon Huges, ki se je osredotočil na raziskovanje relativno zrele nizozemske in britanske vetrne industrije, nakazuje, da bo samo peščica vetrnih farm delovala več kot 12-15 let.

Vetrna in solarna energija je katastrofa za električno omrežje

Ena stvar, ki jo fanatiki obnovljivih virov ne omenjajo pa je, da več, kot se doda solarne in vetrne energije v omrežje, bolj volatilno in problematično postane omrežje. Ameriško elektro-energetsko omrežje se napaja z bazno energijo iz premoga, zemeljskega plina in jedrskih elektrarn…večinoma. Ta vrsta generiranja energije je zelo stabilna, ravno zato se imenuje bazna energija (baseload energy). Ko sta prišla v igro vetrna in solarna energija, so fanatiki zelene obnovljive energije mislili, da bo to zamenjalo elektrarne na fosilna goriva. Žal, več, kot se dodaja vetrne in solarne energije, več bazne energije je potrebno odstraniti. Zakaj je to “žal”? Ker, ko veter neha pihati in sonce preneha sijati, potem mora Elektro Industrija vklopiti elektrarne na zemeljski plin, da nadoknadi izpad.

To pa postaja vse večji velik problem, ko vetrna energija na določenem področju ustvarja 40% elektrike, naslednji dan pa pade na 0%, ko veter neha pihati. Na to temo – torej na ekstremne upade proizvodnje vetrne in solarne energije v zelo kratkem času, je bilo napisano že mnogo člankov. O tem problemu “prekinitve” je na voljo veliko informacij. Za primer navedemo Nemčijo. Nemčija je namestila ogromno vetrne in solarne, ki pa sedaj postaja nočna mora, saj trpijo za izpadi elektrike, hkrati pa njihovi državljani plačujejo najvišje cene elektrike v Evropi.

Nemška katastrofa z obnovljivimi viri energije – 1.del: Vetrna in solarna energija smatrani za “tehnološki neuspeh”

Nemški vetrni in solarni eksperiment je spodletel. Takoimenovana “Energiewende” (energetski prehod) se je sprevrgel v stroškovno nor debakel. Cene nemške elektrike so poletele v nebo; izpadi energije in porazdeljevanje bremena so postali normativ; idilične podeželske skupnosti pa so postale industrijska smetišča (slika zgoraj). Na stotine milijonov EUR je bilo uničenih preko subvencij za vetrno in solarno energijo, vse z namenom zmanjšanja CO2 emisij. A ta cilj je spodletel (po vsej verjetnosti zato, ker so se slovenski Socialni Demokrati vkrcali na eko-fašističen vlak in kar rešuje retard, kot je recimo Matjaž Nemec, je vse obsojeno na propad): CO2 emisije še vedno naraščajo.

A tega seveda ne veste, ker se te informacije ne pojavljajo v mainstream medijih, predvsem pa ne v okoljsko najbolj zavednih zelenih (rdečih) medijih v Sloveniji, takoimenovana “lubenica koalicija” medijev (RTV, POPtv, Akanal, Dnevnik, Delo…). Lubenica koalicija so poimenovani vsi, ki se na zunaj prikazujejo kot zeleni okoljevarstveniki, a njihova vsebina je rdeča, kot zastava ruskih boljševikov iz časov Staljina in Lenina. Podoobno kot lubenica, zunanjost je zelena, a ko se jo prereže na polovico, je notranjost krvavo rdeča – zato “koalicija lubenica medijev, strank in posameznikov”. Nezmožnost koalicije lubenica medijev ni zmožna poročati o dejanskem dogajanju v Nemčiji, najbrž zato, ker ima uspeh mnogo očetov, neuspeh pa je sirota. Ker so zadnji 2 desetletji porabili za promocijo Nemčije, kot “prvovrsti primer” tega, kako lahko vsi preidemo na 100% obnovljivo prihodnost, je sedaj najbrž težko na očeh javnosti priznati, da so jih ideologi obnovljvih virov imeli 2 desetletji skupaj za polpismene norčke.

Predlagam, da si preostanek članka preberete na tej povezavi(samo v angleškem jeziku): Nemška katastrofa z obnovljivimi viri – 1.del: Vetrna in solarna energija razglašeni za neuspeh.

Članek se nahaja na spletni strani StopTheseThings.com, katerega priporočam, da si preberete. Objavljajo ogromno dobrega materiala glede globalne vetrne industrije. Naprimer, na tej strani se nahaja tudi zanimiv članek o vetrni turbini, ki jo je kupil šolski odbor šole Akron-Westfield’s in je bila vzpostavljena leta 1999. Vetrna turbina naj bi zagotavljala šolo oziroma okolico šole z cca. 2 učiteljskimi plačami vrednosti energije, ko bi po 10 letih odplačali posojila. Sodeč po članku na StopTheseThings.com – Turbinske težave: investicija šolskega odbora v vetrno turbino se je zaključila s finančno katastrofo:

Po desetletju uničenih finančnih upanj, mehaničnih težav ter strašljivo dragih popravil, si šola liže rane in tožijo. Izkušnja do danes je bila popolna finančna katastrofa. In sedaj je prišel tudi astronomski račun za čiščenje oziroma za odstranitev nočne more.

A-W odstranitev vetrne turbine lahko postane predmet proračuna
The Akron Home Towner
Julie Ann Madden
11 oktober 2019

Kolikšni stroški bodo povezani z odstranitvijo nedelujoče vetrne turbine iz svoje lokacije?

Sodeč po podatkih A-W člana šolskega odbora Nick Mathistada, bodo stroški prbližno $ 220.000,00 USD:

$ 183.000,00 USD za razmontiranje in odstranitev vetrne turbine;
$ 37.000,00 USD za razgradnjo/odstranitev temeljev, zapolnitev jame temeljev in ozelenitev.

“To so proračunske številke, stroški dela bi se formulirali ob kasnejšem datumu, vkolikor pride do tega,” je Mathistad pojasnil v sporočilu Akron Hometowner časopisu.

Priporočam branje celotnega članka, saj je vreden dobrega smeha. Očitno je avtor članka narobe razumel in je mislil, da je mesto Akron v Ohio zvezni državi a nahaja se v Iowi. Ko enkrat preberete članek, se vam situacija odigra kot tipična “SLED SOLZ”, saj je bil ubogi šolski odbor obremenjen z mehaničnimi izpadi in težavami, ki so stale celo premoženje in ravno, ko naj bi se turbina poplačala po desetih letih…se je nepopravljivo pokvarila….LOL.

To je res, vetrna turbina pa nedelujoča stoji tam že skoraj desetletje…rjavi. Sedaj pa, izgleda, da je šolski odbor vstavil $ 220.000,00 USD visok strošek razgradnje in odvoza vetrne turbine v svojo $ 5.2 milijonsko obveznico. Spet…LOL.

Moram Vam priznati: Sem preprosto osupel nad količino norosti in neumnosti, ki jo najdem v posameznikih, podjetjih, korporacijah in državah (Marjan Šarec, Socialni Demokrati ter razni naravovarstveniki in borci za obnovljive vire energije predstavljajo kulminacijo te polpismene debilnosti in blage osebne retardacije), ki večajo obsege inštaliranih vetrnih in solarnih elektrarn. Gre za popolno katastrofo, ki se bo samo še slabšala, več časa, kot bo minilo.

Za zaključek pa lahko napišemo samo, da bi svet moral to energijo, ki se je porabila za investicije v solarno in vetrno energijo, porabiti za prehod naše družbe v manjši vpliv na okolje ali pa na zmanjšanje obsega rasti. To bi bila pametna in logična poteza. Ampak, mi jemljemo zadnje kapljice fosilnih goriv in jih vlagamo v “domnevno obnovljivo” energetsko zeleno juho klovnov, ki je ni mogoče razgraditi in, ki bo postala resna obveznost (finančna, energetska, okoljska) v prihodnosti, ko ne bomo imeli razpoložljive energije na voljo za razgradnjo in odstranitev na desetine tisočih vetrnih turbin, ki prekrivajo zemljsko površino.

Postanimo resni glede zelene energije –>

<– Lastniki električnih vozil šokirani – nova študija potrdila, da so električna vozila bistveno slabša za podnebje, kot dizelska vozila

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.