Poročilo: Angela Merkel se je potegovala za še en mandat po izvolitvi Donalda Trumpa, zato da bi “obranila liberalni mednarodni red”

Nov škandal s presojami prošenj za azil dodatno zrušil kredibilnost Merklove.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sprejela odločitev, da se poteguje za ponovno izvolitev po zmagi Donalda Trumpa v 2016, sodeč po besedah bivšega svetovalca predsednika Obame. Izjavila naj bi, da se čuti dolžno “varovati mednarodni liberalni red” pred Trumpom.

“Kanclerka Nemčije, Angela Merkel, je Obami dejala, da se počuti bolj zavezana kandidaturi za še en mandat zaradi Trumpove izvolitve, zato da bi branila liberalni mednarodni red,”

sodeč po povzetkih nove knjige, ki bo izšla kmalu in jo je napisal namestnik svetovalca za domovinsko varnost v administraciji predsednika Barack Obame. Sodeč po Rhodesu, ko sta se Obama in Merkelnova zadnjič razšla,

“ga.Merkel je imela solzo v očeh. “Popolnoma sama je”, je opazil g.Obama.”

Medtem ko so predsednik Obama in njegova ekipa verjeli, da bo Hillary Clinton zmagala, se je Rhodes zazrl nazaj v volitve in zaključil, da “nisem se mogel otresti občutka, da bi to moral videti, da prihaja.”

Kljub Trumpovi izvolitvi in kljub porastu podpore populističnim strankam po Evropi, je Merklnova ostala neomajna pri svoji podpori “liberalnemu mednarodnemu redu” – kljub razočarajočim rezultatom njene CDU/CSU stranke in njenih koalicijskih partnericah, Socialnimi Demokrati, na zadnjih parlamentarnih volitvah, kjer je nacionalistična sttranka Alternative fur Deutschland (AfD) pridobila sedeže.

“Mednarodne pogodbe in inštitucije se slabijo. To je zaskrbljujoče, ker naš multilateralni globalni red izhaja iz lekcij, ki smo se jih naučili iz groznih svetovnih vojn v zadnjem stoletju,”

je dejala na Global Solutions Summitu v Berlinu v ponedeljek.

Merkelina migrantska politika se sooča s ponovno kritiko zaradi nedavnih odkritij neregularnih presoj prošenj za azil medtem ko je več kot 1.6mio migrantov vstopilo v Nemčijo pod vodstvom Angele Merkel.

Zakonodjalci AfD pozivajo k parlamentarni preiskavi migrantske politike Angele Merkel, potem ko je notranji nadzor 4.568 odločb za azil Zvezne pisarne za Migracije in Begunce (BAMF) našel vejo v mestu Bremen, ki je zavestno in konstantno prezirala/kršila pravne okvire in notranja pravila.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.