Gazprom zaustavil pošiljke plina v Evropo preko ključnega plinovoda

Potem, ko so evropski narodi včeraj uvozili največ plina v zadnjih mesecih iz ruskih virov in panično oblikovali zaloge, saj je ultimat ruskega predsednika Vladimirja Putina po plačilu plina v rubljih prišel in odšel, je sedaj ruski plinski gigant Gazprom uradno zaustavil vso dobavo plina v Evropo preko plinovoda Yamal-Evropa, ki je ključna arterija za evropske energetske zaloge.

Namesto, da teče proti Nemčiji in EU, so se plinski cevovodi v petek in soboto obrnili in smer toka plina se je po informacijah Gascadea (operater plinskega omrežja) obrnila v nasprotno smer. V zadnjih mesecih je sicer EU pospešeno uvažala zemeljski plin LNG iz ZDA…

…in kljub obljubam “predsednika” ZDA Bidena, da bo povečal izvoz v EU (čeprav je povedal tudi, da vsa ta dodatna kapaciteta ne bo prišla samo iz ZDA), so raziskovalci pri Goldman Sachs že pokazali, da je izvoz LNG iz ZDA že sedaj na maksimalnih kapacitetah.

Dodatno težavo za od plinovoda odvisno Evropo pa je ta, da kontinent trenutno nima infrastrukture, ki bi omogočila hitro povečanje uvoza LNG, katerega je potrebno previdno procesirati in “prepliniti” preden se ga lahko distibuira odjemalcem in drugim distributerjem energije. Spodnji zemljevid prikazuje stopnjo odvisnosti od ruskega plina po različnih evropskih državah.

A ne gre se samo za nemce, ki se morajo sedaj soočiti z manjkom ruskih plinskih dobav. Britanski energetski velikan Shell je bil prav tako odrezan od ruskih dobav v okviru odziva na britanske gospodarske sankcije proti Rusiji, je povedal Dmitry Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

London želi biti vodja vsega anti-ruskega. V tem želi biti celo pred Washingtonom! To je sedaj cena tega!

Dmitry Peskov

Do sedaj je Velika Britanija edina država, ki je uvedla sankcije proti ruski Gazprombank, preko katere se izvaja plačila za ruski zemeljski plin. Ukrep Britaniji efektivno onemogoča sposobnost plačila za surovino, Gazprom pa je bil tam prisiljen opustiti prodajo in trgovanje. V skladu z putinovim dekretom, da se za ruski plin plačuje v rubljih je Gazprom vzpostavil račune za tuje valute in stranke katerih valute se bodo konvertirale v rublje na moskovski menjalnici. Sedaj, ko je Putin privil pritisk, se evropski narodi soočajo z težko izbiro: lahko sodelujejo in svetu pokažejo, da so bili napori za zmanjšanje odvisnosti od ruske energije zamanj. Lahko pa se soočijo z katastrofalno gospodarsko krizo, ko bodo cene energije poletele v nebo, kar bo pripeljalo do omejevanja porabe, izpadov omrežij in drugih ukrepov, v luči katerih bo ameriška naftna kriza iz leta 1970 izgledala kot otroška igra.

Escobar: Kako bo Rusija udarila nazaj zaradi ZDA/EU deklaracije vojne –>

<– Escobar: Kako bo Mariupol postal ključno središče eurazijske integracije

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.