Ameriški LNG ne more zamenjati ruskega plina, ki ga je Evropa izgubila

  • Evropa se zanaša na ameriški uvoz LNG s katerim bo nadomestila izpad ruskega plina, 70% ameriškega LNG izvoza v septembru 2022 je bilo namenjenega v Evropo.
  • Na dolgi rok bo morala Evropa najti druge vire zemeljskega plina saj se bodo v prihajajoči zimi zaloge plina izpraznile.
  • Na koncu bo Evropa morala zmanjšati povpraševanje po plinu v prihodnosti saj nikjer več ni na voljo velikih dobav.

BloombergNEF poroča, da se Evropa ne more zanašati samo na uvoz ameriškega LNG s katerim naj bi nadomestila dobave ruskega plina preko plinovodov, ko bo po koncu te zime ponovno začela z polnjenjem zalog. Do sedaj je bil ameriški LNG ključen za evropsko povpraševanje saj Evropa panično išče dobave in je pripravljena celo plačevati v naprej za spot-dostave, na ta način ponujajo več kot večina Azije.

ZDA pošiljajo rekordne količine LNG v Evropo s katerim pomagajo svoji “zaveznici”, sodeč po podatkih Refinitiv Eikon katere je citiral Reuters, saj je 70% ameriškega izvoza plina v septembru 2022 namenjenega v Evropo. Kljub temu se je občuten padec ruske dobave plina zgodil samo v mesecu juniju, kar pomeni, da bi lahko letos Evropa še vedno nakupila nekaj zalog ruskega plina.

Pred zimo 2023/2024 pa bo vrzel med povpraševanjem in dobavo zemeljskega plina v Evropi veliko večja brez ruskega plina. Evropa ne bo uvozila veliko ruskega plina – oziroma nič plina, če bo Rusija odrezala dobave preko edinega plinovoda, ki je še ostal aktiven/operativen preko Ukrajine in sicer preko TurkStream plinovoda. V primerjavi z relativno stabilnim uvozom iz Rusije v prvi polovici 2022 preden je Moskva postopoma zmanjšala volumen preko NordStreama ter nato popolnoma odklopila plinovod v septembru, bo zima 2023/2024 bistveno težja, kar se tiče iskanja plina za Evropo.

To enoletno povečanje uvoza ni dovolj, da bi lahko nadomestili popolno prekinitev ruskih dobav preko plinovodov, saj ta povečan uvoz pokrije malo manj kot polovico ruskih dobav LNG,” je povedal analitik BNEF Arun Toora.

“Dobra novica je, da je Rusija blizu tega, da je odigrala zadnjo karto v smislu plinskega vzvoda, ki ga ima nad Evropo. Kljub temu Evropske težave ne bodo izginile z narcisami naslednjo pomlad,” je v začetku oktobra 2022 sporočilo svetovalno podjetje iz Londona Timera Energy v svojem poročilu o zimskem plinskem trgu.

Brez večine ruske dobave plina bo Evropa morala nadomestiti okoli 40 milijard kubičnih metrov izgubljenih dobav ruskega plina naslednje leto. Samo LNG tega povpraševanja po energiji ne more nadomestiti saj svetovno gospodarstvo kratkoročno nima novih oziroma dodatnih predelovalnih kapacitet za utekočinjenje. To velja tudi za ZDA, s tem pa je omejena elastičnost povpraševanja v Aziji, prav tako ima Evropa ogromne omejitve pri kapacitetah re-plinifikacije. Zato se bo, po besedah Timera Energy, evropsko povpraševanje/potrošnja moralo zmanjšati.

<– Nemčija opozarja, da bi se lahko zaustavile celotne veje industrije zaradi pomanjkanja plina

“Strukturni zlom” – nemška podjetja se zapirajo zaradi rekordnih cen energije –>