V socialistični Venezueli revni stradajo do smrti medtem, ko imajo politično močni pojedino

Socialistične politike venezuelske Vlade nadaljujejo z uvajanjem živega pekla za svoje ljudi. Hiperinflacija je spremenila njihovo valuto v dobesedno smeti. Stopnje smrtnosti so poskočile v nebo v skupinah, kot so dojenčki, noseče matere in starejši, saj so se zaprle zdravstvene ustranove in zdravila so postala redkost. Hrana je izginila iz trgovinskih polic, kar je prisililo prebivalstvo konzum hišnih ljubljenčkov in živali iz živalskega vrta.

Long live Socialism
Venezuela Socialism

Nedavna anketa je pokazala, da ima kar 78% venezuelcev težave pri “zagotavljanju da si nahranjen”.

Seveda to ne velja za vse venezuelce

Zgodaj ta teden je bil predsednik Nicolas Maduro viden v high-end restavraciji v Istanbulu, kjer je ležerno večerjal drage zrezke medtem ko je kadil dobre cigare, račun je plačalo bogastvo, ki ga je njegov režim iztisnil svojemu ljudstvu. Ponovno vidimo, da so pod socializmom “vse živali enakovredne ampak nekatere živali so bolj enakovredne kot druge”. Medtem ko je zgražanje nad Madurovo plehkostjo popolnoma na mestu, nam služi samo kot glasen opomnik kako socializem dejansko deluje v resničnem svetu. Bolj kot gospodarstvo postane regulirano, bolj s tem profitirajo tisti z močjo. Manj očitno, kot večerja Madura, ki so mu jo pripravili zvezdniški kuharji, pa smo podoben vzorec opazili po celi državi. Režim razume, da je njegovo preživetje odvisno od tega, da so puške Vlade usmerjene proti ljudem in ne proti njim samim. Zaradi tega je država v vladavino korupcije, policiji in vojski pa je omogočen dostop do vode in zalog v zameno za njihovo lojalnost.
Madurova Vlada lahko profitira od trgovine na različne načine. Kot je južno-afriški poslovnež lansko leto povedal novinarju AP, mu podkupnina pravega uradnika omogoča, da prodaja materialne stvari venezuelski Vladi. Lahko si privošči, da plača, ker mu Vlada plača višjo ceno, kot pa jo doseže na mednarodnih trgih. Vlada nato vzame hrano in jo da vojski, ki je nato sposobna nahraniti svoje družine, ostanek pa prodajo, in to za dolarje in ne za vse bolj ničvredne bolivarje. Zabeleženo je bilo, da so v Venezueli danes črna tržišča s hrano “bolj donosen posel kot droge.” Kot je to pri vsakem drugem tržišču, je tudi tu posel še boljši, če pride z zaščito Vladne značke. Ne samo da je Madurov režim aktiven pri zalaganju črnega trga vladnega osebja, ampak tudi pošiljajo policijo nad bachaquerose – ilegalne preprodajalce – ki tekmujejo z njimi.

To pa ni edini način, kako lahko tisti z državnimi privilegiji  profitirajo od grozot socializma.

Kot je nedavno poročal Miami Herald, tisti, ki so blizu Maduru – vključno z njegovimi posvojenimi sinovi – so lahko izkoristili vladne menjalne tečaje po tečajih, ki ne upoštevajo hiperinflacije, ki se dogaja v državi. Zaradi tega se je pričel primer pranja denarja v višini 1.2milijarde USD na sodišču v Miamiju.

“V zveznem primeri Miamija, tožilci obtožujejo, da je mreža venezuelskih poslovnežev in direktorjev v državni naftni družbi PDVSA uspela hitro spremeniti za 42 milijonov USD bolivarjev v 600 milijonov USD preprosto na način, da so organizirali “posojilo” podjetju v državni lasti. PDVSA je uporabil vladno menjalnico, da je odlplačal posojilo v nekaj mesecih in, sodeč po zapiskih zveznega sodišča, prekanaliziral večino nazaj v to omrežje. Člani tega omrežja so nato skrili denar v Evropi (Slovenija? Miha kordiš?) in v ZDA ter pokupili graščine od Cocoplum do Wllingtona v južni Floridi. Russell Dallen, poslovnež iz Miamija, ki obvladuje kapitalsko-investicijsko podjetje in je nekoč bil lastnik časopsa v Venezueli, je označil vladno valutno shemo za “konstantno napravo za denar”. “To je eden od razlogov, zakaj Venezuela tega še ni spremenila (vladnega menjalnega tečaja)”, je dejal Dallen, finančni investitor, ki podrobno spremlja primer pranja denarja.”

Ta korupcija seveda ni unikatna za Madurov režim – ampak je preprosto stranski produkt socialističnega sistema, ki ga je podedoval. Hugo Chavez lahko še vedno ostane popularen med mnogimi v državi, a njegova lastna korupcija je omogočula njegovi hčerki, da uživa luksuzno življenje. Njeno premoženje je ocenjeno na milijarde, tako da si lahko celo privošči več hiš, kot Bernie Sanders in lepše obleke kot Alexandria Ocasio-Cortez.

 

Kar Amerika želi je socializem. Kar želi Venezuela je voda in toaletni papir.

Socializem se proda idealističnim in naivnim kot način, da se konča ne-enakost, ki obstaja na prostem tgu. V resnici samo spremeni način, kako se moč in privilegiji konsolidirajo. Na prostem trgu se bogastvo akumulira skozi prostovoljno menjavo in zadovoljevanje potreb potrošnikov – eden od mnogih načinov, ki nas dela bolj človeške. V socializmu se akumulira skozi silo in brutalnost. Kot je F.A. Hayek pojasnil v “The Road to Serfdom” je rezultat ta, da najslabši pridejo na vrh.

Za ljudi v Venezueli se njihova prihodnost ne bo izboljšala preprosto samo z menjavo Madura za bolj zmernega socialističnega voditelja. Izboljša se lahko samo z zavrnitvijo ideologije, ki je desetletja erodirala državno bogastvo. Do takrat pa bodo tisti s politično močjo nadaljevali z življenjem na stroške svojih sosedov.

<– Friedman o inflaciji Hanke o hiperinflaciji      Nnihče ni pripravljen na ECB prihajajoča dolžniška kriza eurocone–>

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.