STEVE FORBES NAPOVEDUJE UVEDBO ZLATEGA STANDARDA V ROKU 5 LET

Objavljeno 12.5.2011 na http://rt.com/usa/news/steve-forbes-new-gold-standard/

Globalne valute so v fluktuiranju že mesece, zlato in srebro pa sta hitro skočila preko preteklih rekordov. Pred nedavno korekcijo, je srebro zraslo za 60% v letu 2011, po navedbah http://www.marketwatch.com
Nestabilni valutni trgi so nenehno izzvani s stabilnostjo trgov dragocenih surovin. Nestabilnost ima veliko vidnih načinov da stabilizira valute v prihodnosti.
“Ljudje vedo, da je nekaj narobe z dolarjem”, je dejal poslovnež Steve Forbes organizaciji Human Events. S tem potrjuje izjave zagovornikov zlatega standarda kot je npr. republikanski kongresnik Ron Paul, da se nam zlati standard približuje. “Kar se zdi osupljivo danes lahko postane običajna modrost v zelo kratkem času” je dodal. “Ne moreš uničevati svojega denarja brez povračilnih dogodkov.” Scott Carter, izvršni podpredsednik Goldline-a, je dejal, da vse več ljudi spoznava vrednost zlata v času ko dolar in valutni trgi nihajo. “Centralne banke so bile neto prodajalke zlata desetletja. Bile so dobaviteljice večine zlata na trgu,” je dejal. “V zadnjem času pa vse centralne banke držijo zlato, ki ga imajo, ali pa so ga dodatno kupovale. Ne samo Mexico, tudi Rusija nakupuje zlato. Centralna banka Indije je kupila gromozansko količino zlata približno 1.5 leta nazaj. Vemo tudi, da Kitajska nadgrajuje svoje zlate zaloge.” Carter pojasnjuje, da centralne banke, ki so podrobno seznanjene s papirnatimi valutami, vidijo dober razlog v stabilnosti, da diverzificirajo stran od nacionalnih valut v korist zlata. Pojasnil je, da bi vračilo na zlati standard prineslo omejitve centralnim bankam. Kontroliral(zlati standard) bi količino denarja, ki bi ga banke lahko natisnile s tem, da bi prinesel standardizirano vrednost na valute in bi s tem preprečil akumulacijo dodatnih dolgov. Prav tako bi zlati standard preprečil devaluacijo valut. Nov zlati standard bi omejil valute in prisilil vlade v brzdanje svojih stroškov. To, je dodal Carter, bi bilo dobro za ameriški dolar, ampak v kratkem roku pa bi imel velik ekonomski vpliv, ker bi bile vlade prisiljene omejiti svoje trošenje. “Naš kongres bi prisilil, da bi živel znotraj okvirov zmožnosti” je dodal. To nebi bila nova Amerika, ZDA so že delovale na zlatem standardu. “Ni bilo dolgo, odkar smo bili na zlatem standardu. Minilo je šele 40 let odkar smo zaprli zlato okno pod Nixonovo administracijo,” je dejal Carter. “Večino našega obstoja smo bili na zlatem standardu, temu ni tako zgolj samo zadnjih 40 let.”


Nov zlati standard bi prinesel omejitve centralnim bankam in na novo odkrito stabilnost in konsistenco v vrednostih valut – umiril bi volatilnost, ki je tako pogosta na današnjih finančnih trgih. Gerald Celente, direktor Trends Research Instituta v New York-u je pojasnil, da je Forbes nekoč kritiziral naložbe v zlato in kakršna koli namigovanja o vrnitvi na zlat standard, danes pa si je premislil, ko je dolar, skupaj z ostalimi valutami, pokleknil. “Steve Forbes je tako pozen s temi dognanji,” je dejal. “Cenejški kot je dolar, dražje so surovine. Dolar ni vreden niti digitalnega papirja, na katerem je natisnjen,” je dejal Celente. “Ameriški posel je vojna, v nasprotju s Kitajsko, katere posel je posel.” Celente je dejal, da Amerika troši veliko preveč, devalvira dolar in zapravlja triljarde na pre-razvitem vojaškem
sistemu. Zlati standard bi ukrotil centralno banko, ampak vlada bo vgradila pravila, da bo ohranila oblast in nadzor nad igro v sistemu.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.