Ameriški dolar ni izpolnil petro-dolarskih obveznosti in ruskih bančnih obveznosti

Prvič od leta 1971 ZDA niso izpolnile svojih bančnih obveznosti in obveznosti petro-dolarskega sistema, kar pomeni “peak USD”. Ker samo peščica javnih oseb razume situacijo in ker Bela Hiša v ZDA širi nevarne dezinformacije glede delovanja valutnih trgov (currency markets) bomo v današnjem prispevku pojasnili ključne točke tega mehkega kolapsa in kaj to pomeni za prihodnost valutnih trgov.

1. Kolaps varnega zatočišča – Ameriški FED je zaplenil 800 miljard + ruskih in rusiji sorodnih sredstev. Vkolikor ste investitor, ki ni rezident ZDA, boste sedaj dvakrat pomislili preden boste svoja sredstva parkirali v “varno ZDA”. Obstaja mnogo alternativ, kot so Singapur, Švica, Dubaj, Kajmanski otoki itd… Povedano z drugimi besedami, “iskanje varnega zatočišča” ne pomeni več “kupite dolarje” – ni važno, kaj bo zamenjalo USD, pomembno je, da se zamenja.

2. Petro-dolarski kolaps – Zaradi sankcij, ki so vzpostavljene proti največjemu proizvajalcu nafte na svetu – Rusiji, se je Rusija odločila, da zahteva plačilo za svojo nafto v rubljih. S tem je nova globalna valuta za nafto postala rubelj. Rusija je rubelj vezala na zlato ter s tem povzročila, da ima rubelj sedaj podlago v zlatu in nafti. Večina BRICS držav je storila enako ali pa se je odločila, da bodo trgovali z nafto v rubljih. Bidenova vlada z blokiranjem ameriške proizvodnje nafte ni pripomogla k izboljšanju situacije, niti ni pripomoglo k izboljšanju situacije dejstvo, da so ameriški voditelji nakazali, da se bodo proti inflaciji borili z še več inflacije. Kitajska se strinja, da trguje z nafto v rubljih ali pa yuanih, ker jo potrebuje za svojo žejno proizvodno bazo s tem pa jasno poslala ne-USD signal.

3. SWIFT sistem je zamenjal SPFS-CIPS sistem. Blokiranje Rusije v SWIFT sistemu je prisililo države, ki so v SWIFT sistemu pod pritiskom ZDA oziroma blokirane v tem sistemu, da poiščejo alternative. Tako Rusija kot Kitajska imata že več let vzpostavljene alternative, kot je CIPS in singapurski NIUM.

4. Premik k yuanu. Pred dogodki, ki se dogajajo okoli rusko-ukrajinskega konflikta, se je Kitajsko smatralo za toksično hišico iz kart. To se je drastično spremenilo, ko so se stekle milijarde v yuan in to ne samo iz Rusije ampak tudi od ruskih partnerjev, ki z veseljem svoje transakcije poravnajo v yuanu, Kitajsko pa dojemajo kot manj agresivno in bolj razumevajočo velesilo (saj je Kitajska deležna pritiskov ameriške hegemonije).

5. Opuščen status svetovne rezerve. Med krizami FED po potrebi dobavlja dolarje preko swap dogovorov, ameriška vlada pa dobavlja pomočč preko različnih nevladnih organizacij in entitet pod kontrol Washington DC, kot so naprimer IMF, World Bank itd… Ravnanja glede Rusije nimajo paralele v zgodovini. Medtem ko so ZDA igrale vlogo globalne vojaške supersile so vedno varno hranile sredstva sovražnikov v svojih rokah ne glede na to ali je bil sovražnik Adolf ali pa Saddam. Dejansko je ameriški FED celo talil nacistično zlato in ga na novo rebrandiral – storitev v belih rokavičkah na nivoju. ZDA so vojne vzdrževale, da več milijard sredstev, ki so jih ameriški bankirji namenili za financiranje nasprotne strani (nacistov) včasih tudi direktno Hitlerju osebno, sploh ne omenjamo…

6. Hipersonične rakete. Ameriški dolar ni brez podlage, kot mnogi trdijo, dejansko je podprt z bombami oziroma povedano z drugimi besedami, podprt je z ameriško vojaško superiornostjo. Ameriška mornarica ščiti trgovinske poti, Space Force varuje komunikacije itd… Rusija je uporabila hipersonično raketo s katero je v prah spremenila tajno NATO bazo znotraj Ukrajine. Sporočilo poslano zahodu je bilo jasno – hipersonične rakete nimajo protiobrambe niti predhodnega opozorila in ker so tako hitre jih ni niti potrebno opremiti z bojno konico (z naprimer jedrsko konico). Kljub temu, da ZDA uradno niso vpletene v vojno (čeprav se mnogo američanov bori proti rusom v Ukrajini in operativci CIA urijo rusko vojsko – tudi zloglasni Azov bataljon), je to zmaga v kinetični vojni za Rusijo. Z uporabo hipersoničnih raket Rusija lahko uniči ameriško mornarico, vojaške baze v zelo kratkem času. Seveda se ZDA lahko odzovejo in spremenijo Moskvo v steklo z jedrskimi konicami a to ni bistvo. Vojna je šahovska igra in superiornost ameriške vojske je povzročila, da je usd vladal svetu vse od takrat, ko so britanci predali plamenico američanom precej generacij nazaj. Ameriška zunanja politika je 80% bullshit in 20% tehnološka superiornost – ta superiornost, ki je ostala je v vesolju. Kraj kjer imajo ZDA ogromno prednost pred Rusijo in Kitajsko skupaj je vesolje. Kakorkoli, kontekst današnjega prispevka je usoda ameriškega dolarja kot svetovne rezervne valute.

7. BRICS/OPEC iščejo alternative. Sedaj ko so mnogi prisiljeni konvertirati v rublje ali yuane za nakup nafte mnogi iščejo alertnativna plačilna omrežja. To ni enosmerna ulica – Rusija je vzpostavila kapitalske kontrole in ruski državljani so potrebovali okoli 30 dni, da so vzpostavili podjetja v Kazahstanu, Kitajski, Hong Kongu, Singapurju in na ostalih lokacijah, kjer lahko zaobidejo pravila. Te lokacije so alternativni kapitalski centri (alternativa New Yorku in Londonu) in te lokacije so sedaj dobesedno poplavljene z novim poslovanjem.

8. ZDA neto uvoznica. Ker se 80% dobrin proizvaja na Kitajskem in drugje, morajo aeriški gospdoarski igralci plačati za iste materiale z svojimi hiperinflatornimi dolarji. Z drugimi besedami, padajočo vrednost dolarja (in eura) lahko vidite na bencinskih črpalkah in v trgovinah.

Preberite tudi: Rusija je pripravljena na odklop SWIFT plačilnega sistema: Rusko zunanje ministrstvo

Torej, ko smo opisali vse te momente zgoraj, zakaj se je potem US Dollar Index okrepil? Ker so vse valute v indeksu podprte z ameriškim dolarjem in ameriški dolar izvaža hiperinflacijo. Pa preigrajmo nekaj gospodarskih scenarijev. Ameriški dolar se devalvira – to se odraža v cenah osnovnih surovinskih proizvodov in storitev kot so naprimer hrana in energija (orožje in maslo). Trgi z kovinami so popolnoma zmanipulirani zato ne uporabljaje argumenta zlata, da se temu izognete. Ameriški dolar so devalvirali za celih 25% – 30% v eni sami potezi. Predstavljajte si, da ste japonski proizvajalec, ki je odvisen od ameriških tehnoloških igračk za izdelavo svojih izdelkov (kot naprimer večina elektronike,avtomobilov, računalnikov…). Sedaj so se vam vhodni stroški proizvodnje povečali za 30% za iste dobrine. Te dobrine oziroma “tehnološke igračke” potrebujete v nasprotnem primeru ne boste zmožni proizvajati izdelkov in v bistvu sploh imeti podjetja. Zato nakupite več ameriških dolarjev, kar povzroči rast vrednosti USD/JPY para. Vkolikor si ogledate nabor valut, ki so proti dolarju padle gre večinoma za valute G8 trgovinskih partneric. Temu se reče FX “real money flows” kar po slovensko pomeni “povpraševanje po ameriških dolarjih”. To ni beg na varno ampak je panično iskanje načina, da lahko plačate več za iste dobrine. Brez dvoma je situacija kompleksna in zato je tu današnji članek. Makroekonomskega izpada ne morete razumeti samo z pogledom na monetarno politiko kljub temu, da ostaja najbolj pomemben dejavnik. V sedaj opisanem primeru pomanjkanja dobrin lahko višajo cene in prav tako okrepijo usd.

Predstavljajte si, da ste sklad v Delaware, ZDA, a vaši investitorji so v Rusiji. Sedaj je sklad zaklenjen, denarja v ZDA ne morejo pošiljati. Sedaj pa namesto, da kupujete ameriške doalrje kupujete Bitcoin ali pa neko tujo valuto in tega ne pošiljate v ZDA ampak v Singapur, Hong Kong ali pa na Kitajsko, definitivno pa tega ne pošiljate v ZDA, kjer so bili rusi pravzaprav pokradeni s strani Office for Foreign Asset Control. Morda je bil to vedno načrt, da se zgodi, a sedaj iz kilometerske oddaljenosti vidite, kaj bo “rešitev” – digitalni dolar oziroma CBDC (Cental Bank Digital Currency) o kateri beremo že več let, Bela Hiša je sporočila sledeče:

Prednostno raziskujte in razvijajte ameriško CBDC vkolikor se bo izdajanje te valute izkazalo za nacionalni interes. Ukaz usmerja ameriško vlado, da oceni potrebe po ustrezni tehnološki infrastrukturi in kapaciteti potrebni za vzpostavitev potencialne CBDC na način, ki ščiti interese ZDA. Ukaz prav tako spodbuja FED, da nadaljuje z raziskovanjem, razvojem in oceno potrebnih vložkov za vzpostavitev U.S. CBDC, vključno z razvojem načrta za širši nabor dejanj ameriške vlade v podporo delu FED. Ta trud prioritizira ameriško sodelovanje v več-državnem eksperimentiranju, zagotavlja mednarodno ameriško vodenje pri promociji CBDC razvoja, ki je konsistentno z ameriškimi prioritetami in demokratičnimi vrednotami.

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/03/09/fact-sheet-president-biden-to-sign-executive-order-on-ensuring-responsible-innovation-in-digital-assets/

No tu pa nastopi glavna klofuta v obraz – to so smer so že davno začrtali. Sedaj je očitno, da je bil Bitcoin eksperiment modernega mentarnega suženjstva, ki se je promoviral kot liberalna svoboda. “Kdo pa potrebuje banke, ko pa imate Bitcoin” so govorili, in to o sistemu, ki je zgrajen na SHA-256 in katerega je patentirala ameriška NSA (National Security Agency). Hopla.

Preberite tudi: Centralni bankirji priznali, da “načrtujejo popoln nadzor!”

Zakaj uničiti svojo lastno valuto? Dobički!!!!

Vprašati se je potrebno zakaj izdelovalci politik želijo uničiti svojo lastno valuto. Kratek odgovor na to vprašanje ne obstaja a ena beseda situacijo opiše pravilno: Dobiček. Gre za vzpostavljanje Economic Hit-man/Soros modela v državi, ki je to izumila. Brata Dulles, Kermit Roosevelt in William Stephenson (Intrepid) so izdelali gospodarski model imperializma mešanega z trgovinskim kapitalizmom (monopoly letalonosilk) ravno v trenutku, ko so britanci plamenico predali merikancem. Jenkiji so dobili kredit a vsi vemo, kdo še vedno vleče vse niti iz Londona – ista skupina, ki obvladuje trg zlata in polovico svetovnih financ. Model je precej preprost. Najprej financiraš aktivizem in podpreš kontroverznega političnega kandidata kot je naprimer Zelensky (igralec je najbolj primeren saj je to potrebno za njegovo vlogo). Njegovi pogledi in politike so irelevantne saj ima za opraviti samo eno nalogo, dovolj pa je bil podmazan z stanovanji v Miamiju, drogami in ženskami (ali fantki, stvar okusa posameznika), da je sedaj dobesedno vaša lutka. En telefonski klic in slike, kako je poreden se pojavijo povsod. A to ga ne briga, plačan je na desetine milijonov dolarjev da počne samo eno preprosto stvar: Da sprejme posojilo IMF z 20% obrestno mero. Takšnih posojil ni mogoče odplačati. Ko se zgodi bankrot države se bo država morala odpovedati najbolj dragocenim kovinam in materialom, katerekoli že so.

ZDA so seveda malce bolj zapleten primer ker večina teh posojil in programov izhaja iz ZDA – a uporabljen model je enak. Vedno vsebuje devalvacijo valute, družbene nemire, včasih krvavo “revolucijo”, ki je bolj podobna umoru. Biden je naprodaj (v celoti ali po kosih…fuj!), prav tako so naprodaj ZDA, njihov načrt pa je razkroj ZDA na majhne delčke in preprodaja teh delčkov najboljšemu ponudniku (tako dosežejo večjo vrednost). Prav tako ne smete pozabiti, da je inflacija dobra za bogate ljudi in zelo slaba za revne ljudi. Z drugimi besedami – to je vojna tistih, ki imajo proti tistim, ki nimajo. Samo poglejte, kako so se prtfelji ultra-bogatega razreda napihnili med COVID – ko smo trpeli v srednjem in nižjem sloju. Torej, če ste mnenja, da so ZDA suverena in neodvisna država, kako potem pojasnite sledeč citat:

“Vloga Trumana (letalonosilke, ki jo gledate v Jadranu), skupaj z drugimi zavezniki je odvračanje rusov od nadaljne agresije in, da je v stalni pripravljenosti za ukaze, ki jih lahko izda naš predsednik ali pa kak drug voditelj po svetu, z namenom zaščite Ukrajine in ukrajinskih ljudi.”

-Carlos Del Toro

Kdo je Carlos? Wikipedia navaja sledeče:

Del Toro je bil rojen v Havani na Kubi. S starši je v ZDA imigriral kot otrok. Vzgojen je bil v Hell’s Kitschen, Manhattan. Del Torro je pridobil diplomo bachelor znanosti in iz električnega inženirstva leta 1983 na United States Naval Academy. Del Toro je na univerzi Naval War College nato pridobil še Master of Art diplomo iz področja državne varnosti in diplomo Master of Professional Studies s področja zakonodajnih zadev na univerzi George Washington University.

Torej od kdaj pa ameriška mornarica sprejema ukaze “od drugih voditeljev sveta” in kdo so ti voditelji? So to voditelji lokalnega internacionalnega verskega kluba? Gre morda za Klaus Schwaba?

Pomembno je imeti v mislih ameriško vojaško superiornost ker je neizbežno in neločljivo ovezana s hegemonijo ameriškega dolarja – v dobrem in slabem. Edini razlog, zakaj se je svetovna rezervna valuta premaknila iz Londona v New York je ta, da je bila Britanija po vojni finančno, fizično in moralno opustošena po drugi svetovni vojni. Potrebovali so bail-out, zaloge, potrebovali so podporo. Kar pa naplavi še eno zanimivo zadevo – ZDA je bila v položaju za diktiranje pogojev pogajanja v Bretton-Woodsu zato, ker je imela delujočo in nepoškodovano proizvajalsko bazo. Tovarne v Evropi in drugje so bile večinoma porušene. Kakšno je trenutno stanje proizvodnje v ZDA? Katera država ima danes največjo proizvodno bazo ne glede na to, kako se gospodarski iznos iz teh tovarn gospodarsko oceni? (Kitajska…)

Pomembno je imeti v mislih, da ZDA lahko ustvarjajo ameriške dolarje po želji, sistem deluje tako, da daje moč bankam članicam, ki imajo v lasti FED. Vojni zmeraj sledi, ali pa se zgodi že tik pred vojno, ogromna devalvacija valute. 25% devalvacija je gromozanski korak za valuto, ki je bila nekoč poznana kot globalna rezervna valuta. Vkolikor ste mnenja, da ta številka ni točna, si oglejte vaše račune na bencinskih črpalkah, trgovinah s špecerijo ali pa račun za plin in les za ogrevanje. Vse se draži in to ni samo zaradi nafte. Na tej povezavi si lahko ogledate še nekaj tehničnih faktorjev (za oboževalce prepoznavanja vzorcev na grafih, katere ljubkovalno imenujemo tehnična analiza), kot je naprimer usihajoče povpraševanje po US Treasuries.

V naslednjih 6 mesecih bomo zagotovo priča še večjemu upadu vrednosti ameriškega dolarja a neznaka, ki ostaja je reakcija prebivalstva na zahodu. Čeprav si elita močno želi, da bi verjeli, da o prihodnosti odločajo oni, to ni res. Ko se v javnosti kaže ankete javnega mnenja preko osrednjih medijev (aka. propagandni outleti) to počnejo zato, da bi spreminjali javno mnenje. Študije so pokazale, da vkolikor javnosti kažeš študije z določeno “pristransko noto” ali pa z raziskovanjem napačnih stvari, bo to vplivalo na množično zavest naroda. Zato bo reakcija ljudi, podjetij in drugih gospodarskih igralcev na pomanjkanje hrane, pomanjkanje izdelkov ali pa na padec delniških trgov določala smer, katero bo ubrala prihodnost.

Viri:

1. https://www.bis.org/publ/othp33.htm

2. https://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=6829355.PN.&OS=PN/6829355&RS=PN/6829355

3. https://www.gfmag.com/topics/blogs/ban-may-bolster-swift-alternatives

4. https://www.pymnts.com/news/payment-methods/2022/nium-launches-swift-brokerage-payment-alternative/

5. https://www.wsws.org/en/articles/2018/12/05/intr-d05.html

6. https://www.aljazeera.com/news/2022/3/19/russia-uses-advanced-hypersonic-missiles-in-ukraine-for-first-tim

7. https://thediplomat.com/2022/03/can-chinas-swift-alternative-give-russia-a-lifeline/

Ruski geoekonomski Car predstavi nov globalni finančni sistem –>

<– Surovinsko-valutna revolucija se je začela…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.