Nemški polprevodniški velikan oklestil rast prometa za 50%

Med prebiranjem poročila ameriške centralne banke FED, razdelka bostonske sekcije FEDa, smo našli dve zelo zaskrbljujoče navedbe glede trenutnega stanja industrije polprevodnikov. Prva navedba, čeprav ni kritična ampak bolj zabavna anekdota o tem, zakaj naj bi bil ameriški trg delovne sile rezistentno močan v času, ko se je večina visoko-frekvenčnih indikatorjev dobesedno prekucnila. Tole je pisalo v takoimenovani “Beige Book” glede trga delovne sile v kontekstu sektorja polprevodnikov:

Proizvajalec polprevodnikov, ki se sooča z velikim upadom povpraševanja iz Kitajske, je zamrznil zaposlovanje, a so odklonili odpuščanja, saj traja od 3 -6 mesecev, da izučijo nove delavce.

A druga omemba bostonske podružnice FEDa o sektorju polprevodnikov je bila veliko bolj kritična. Tole so zaposali pri bostonski podružnici ameriške centralne banke FED glede anekdotske navedbe proizvodnje in sorodnih storitev.

Dve podjetji poročata o ogromnih padcih v prodaji in dve podjetji poročata o velikih šibkostih. Podjetji, ki sta sporočili, da imata resne težave, sta podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo polprevodnikov in podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo pohištva…Polprevodniško podjetje prodaja večinoma avtomobilski industriji in trdi, da je bil 40% padec novih naročil iz Kitajske največji padec v prodaji vse od propada Lehman Brothers investicijske banke leta 2008. Dve drugi podjetji, ki imata obe visoko izpostavljenost do pol prevodnikov, sta sporočili, da se je trg močno upočasnil od začetka 2018. – vir

Od takrat naprej je podjetje za podjetjem iz branže polprevodnikov izdajalo opozorila o stanju industrije, četudi je philadelphijski indeks polprevodnikov dosegel, paradoksalno, najvišje stopnje vseh časov, so trgovci stavili na skorajšnje takojšnje okrevanje sektorja, ki naj bi ga zanetila Kitajska in njen poizkus ukrepov z različnimi spodbudam.

A vsaj za eno podjetje, ta “skorajšnji takojšnji” trenutek ne more priti dovolj hitro, saj je pred nekaj trenutki, Infineon, evropski polprevodniški velikan, obupal nad rožnato prihodnostjo ter oklestil svojo oceno prometa v letu 2019v luči nadaljevanja globalnih ekonomskih negotovosti ter šibkejšega povpraševanja na končnih trgih.”

Podjetje Infineon svoj celoletni promet vidi v višini 8milijard eur +/-2%, kar na polovici nakazuje na 5% rast, v primerjavi z prometom v 2018, ki je bil 7.6milijarde eur, kar pomeni, da je Infineon pravkar razpolovil svojo prejšno oceno o 9% rasti.

Kar je najbrž še bolj strašljivo je, da za trenutni kvartal podjetje pričakuje rezultate po segmentih v skladu s pričakovanji, kar pomeni, da so vse slabosti naložene v ozadju, kar pa sovpada s stopnjo, katero pa trg vse bolj dojema kot recesijo v drugi polovici 2019.

Podjetje je v pogovoru o slabostih dejalo, da naj bi stopnja rasti oddelka za avtomobilski in industrijski nadzor moči bile nad povprečjem celotne skupine (razen seveda, če se bodo šibkosti in slabosti v avtomobilski industriji nadaljevale), medtem ko se za oddelek upravljanja z močjo&večtržne divizije pričakuje, da bo rasel malce počasneje. Za oddelek rešitev za digitalno varnost se še vedno predpostavlja, da bo padec prodaje enomestna odstotna številka v primerjavi z lanskim letom.

A resnični razlog za znižanje napovedi je preprost:

“Številni končni trgi so še vedno šibki.” je Infineon izjavil v sredo. “Še posebej je trend padanje prodaje vozil na Kitajskem pridobil v februarju, kar je povzročilo, da so se zaloge prodajalcev občutno povečale.”

Za dobro ukrepanje je podjetje prav tako znižalo napovedi za dobiček in sedaj pričakuje, da bo 16% namesto 17.5% in izjavilo, da “poslovni kazalci nakazujejo na počasnejše okrevanje, kot se je pričakovalo do sedaj”, nekaj kar morajo vsi ti algoritmični prodajalci SOX še preštudirati.

Novice o Infineonu so poslale delnice južno za 8.6%, največji dnevni padec vse od 12.11.2018.

www.infowars.si

za več geopolitičnih analiz obiščite:

www.infowars.si

Bail-out držav članic – evropska (dis)unija –>

<– Turčija na robu kolapsa – nočni swapi dosegli 700%, CDSi poleteli

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.