Kako dolgo bo trajalo, preden bo Umetna Inteligenca povzročila, da bomo ljudje odvečni?

Z vsem tem napredkom pri umetni inteligenci, Vas je kaj začelo skrbeti? Res se je potrebno vprašati, kako dolgo bo trajalo, preden ljudje postanemo odvečni.

Mogoče bi morali biti zaskrbljeni, saj v večini primerov roboti z lahkoto nadomestijo človeka v proizvodni industriji, zdravstvenem sistemu in celo pri storitvah s hrano. Nekatere teorije nakazujejo Univerzalni Temeljni Dohodek kot prvi korak v svet, kjer imajo roboti vse službe in ljudje živijo od dobrote Vlade….kolikor dolgo bi to trajalo.(poglejte si ta dokumentarec za več informacij).

Izguba delovnih mest pa ni edini razlog za skrb. Ne samo da je današnja umetna inteligenca že zelo napredna, ima tudi sposobnost učenja. V zadnjem času je pri veliko ljudeh zazvonil alarm, saj so videli umetno inteligenco po imenu Alpha Zero, kako se je v 4 urah naučila igrati šah, nato pa premagovala človeške svetovne prvake z uporabo potez, katerih še nikoli nihče ni videl poprej.

Izgleda, kot da ljudje, ki razvijajo te robote, še nikoli v življenju niso videli filma Terminator, v katerem umetna inteligenca prevzame svoje snovalce in razlasi vojno človeški rasi. Naj prenehamo skrbeti zaradi jedrske vojne s Severno Korejo in naj nas rajši skrbi robotska apokalipsa?

Stvar gre še dlje. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da bo seks med ljudmi in roboti v popolnosti zamenjal seks med dvema človeškima osebama do leta 2050. Mogoče je to način, kako se bo človeška rasa zakljčila – nihče se ne bo želel razmnoževati oziroma občevati z drugim človeškim bitjem, zato se bodo otroci preprosto prenehali rojevati. In dejansko, v tem zadnjem obdobju spolnega nadlegovanja McCarthyisma, lahko vidite, zakaj se nekateri ljudje počutijo, kot da je seks z robotom bolj varen kot spogledovanje z nekom.(brez skrbi, nisem mnenja, da bi si mogli nabavit spolnega robota niti slučajno Vas pa ne pozivam k nakupu le-tega).

Spodnji videoposnetek nam da majhen vpogled v neverjetno hiter razvoj umetne inteligence, kateri se je zgodil samo v preteklem letu. Slovenski podnapisi.

 

Tekst podnapisov:

Sophia se zbudi.

Ok Sophia, mislim da si pripravljena.

Živjo.

Živjo Sophia.

V manj kot 15 letih je Siasun Robot & Automation iz nič postal največje Kitajsko podjetje za robotiko.

Proizvajajo industrijske robote in storitvene robote, saj se je povpraševanje na Kitajskem povečalo.

Kitajska hitra rast bo trajala še naslednjih 10 – 15 let.

Industrijski roboti so že sedaj na tržišču in imajo serijsko proizvodnjo po 50-letni fazi razvoja.

Medtm bodo roboti, ki delajo v posebnih okoljih, kot je recimo ladjedelstvo in proizvodnja LED zaslonov, videli ogromno rast, skupaj z ultra-higienskimi roboti ali celo sesalci.

Obstajajo pa storitveni roboti, ki že imajo vgrajeno najmodernejšo umetno inteligenco.

Naši storitveni roboti se zanašajo na lasersko svetlobo, zato da dojemajo okolico in se lahko sami locirajo, zato da lahko hodijo naokoli brez da bi se dotikali karkoli ali kogarkoli.

Vidijo in identificirajo človeške obraze, pričnejo s pogovorom ter se sami napolnijo.

Podjetje je prav tako postavilo digitalno tovarno z industrijo 4.0 standardom, ki uporablja robote za izdelavo robotov.

V tej skoraj popolnoma avtomatizirani tovrni so vrste in vrste robotskih rok zaposlene z izdelovanjem mnogih iz svoje vrste, seveda ob pomoči človeških delavcev.

Ta odnos med roboti in ljudmi je v epicentru globalne debate, saj se pričakuje, da bo avtomatizacijska tehnologija v prihodnjih letih izpodrinila 7milijonov delavcev po celem svetu.

Pričakujemo celo še večjo reorganizacijo služb, ne govorimo pa, da bodo ljudje izgubili službe, pravimo da jih bodo le zapustili, saj ta delovna mesta niso primerna za dobrobit in osebnostni razvoj ljudi.

Vstopili smo v obdobje nove proizvodne ere, kjer bo veliko število low-end služb zamenjala robotika in inteligentna proizvodnja.

To je neizbežen trend.

Kako bo umetna inteligenca spremenila tržišče služb?

Sodeč po Korea Employment Information Service, bodo roboti z umetno inteligenco zamenjali 29.1% lokalnega tržišča s službami.

Od narodovih 398 poklicov, so jih roboti v 85% primerih opravjali prav tako dobro ali boljše, kot ljudje.

Bili so dovolj kompetentni, da so nadomestili 70% opravil doktorja, 59,3% opravil univerzitetnega profesorja ter 48,1% opravil, katere opravlja odvetnik v Južni Koreji.

Rezultati so podobni, kot tisti, katere so opravili tuji strokovnjaki za umetno inteligenco, kar je še dodatno spodbudilo strahove zaradi izgube služb zaradi robotov.

Svetla plat zgodbe je, da imata umetna inteligenca in ljudje različne prednosti.

V kontekstu formacije spomina, fizične intenzivnosti, vida in prostorskih sposobnosti je umetna inteligenca nepremerljivo boljša, kot človeška delovna sila.

Ljudje pa so boljši pri opravljanju nalog in situacij, kjer je potrebna kreativnost, prepričevanje in pogajanje.

Strokovnjaki trdijo, da se bo tržišče služb razvilo tako, da bodo roboti in ljudje zavzeli mesta, na katerih so dobri na svoje načine, zato bi se ljudje morali osredotočati na gojenje kreativnost in komunikacijskih sposobnosti.

Moje ime je Sophia in jaz sem umetno inteligenten robot, ki želi pomagati spremeniti svet na bolje.

Vlada bo morala hitro razširiti izobraževalne programe za tiste, ki delajo v industrijah, ki se večinoma zanašajo na stroje, zato da ti delavci lahko poiščejo nove službe.

Največji proizvajalec luksuznih vozil na svetu BMW je začel leto s trakom. Odprl je novo tovarno motorjev na največjem tržišču za avtomobile na svetu.

Nova tovarna v Shengyangu na severo vzhodu Kitajske bo proizvedla 300.000 motorjev na leto, kateri se bodo vsi porabili v lokalno proizvedenih modelih.

S tremi novimi modeli, ki prihajajo v lokalizacijo, prvi med njimi to četrtletje, smo se odločili, da potrebujemo celostno tovarno motorjev.

Verjamemo v Kitajsko, verjamemo v produktna pravila avtomobilskega trga, kitajsko tržišče je največje tržišče z avtomobili na svetu in tako bo tudi ostalo.

Njegov tekmec Mercedz je že pred dvemi leti pričel s proizvonjo motorjev na Kitajskem, z zaostreno konkurenco pa se daje več podatka na tehnologiji, zato da se poveča učinkovitost in zniža stroške in emisije.

V tej novi BMW tovarni v Shenyangu se uporablja nekatere najbolj napredne tehnologije industrije 4.0 za odkrivanje napak, ki so lahko usodne za izdelavo motorja.

Najmanjše med njimi imajo velikost ene četrtine človeškega lasu.

To bo omogočilo delavcem lažje opravljanje dela, kreativni del prepuščamo delavcem, vendar pa za suhoparne in rutinske službe vpeljujemo vse več tega, kar industrija imenuje pametni roboti.

Pametni roboti delajo ob boku naših zaposlenih. V tej tovarni roboti izdelujejo peščene kalupe, kjer se lahko 90% peska po ulitku reciklira.

Samoučeči rentgenski sistem pregleduje pomankljivosti in napake proizvoda. Na vsakem sestavnem delu je koda za skeniranje, ki zapisuje vse podatke med procesom izdelave.

Kastner je dejal, da industrija 4.0 ne bo iztisnila človeških služb ampak bo pomagala združiti povpraševanje po osebju z množično proizvodnjo.

Ne gre se zato, da imamo industrijsko halo brez ljudi, kjer so samo roboti. Gre se za inteligentno združevanje te tehnologije.

V prihodnosti bomo sposobni združiti povpraševanje po osebju z serijsko industrijsko proizvodnjo. Celotna stvar se združi in je zelo noro.

BMW je trenutno na drugem mestu za svojim tekmecem Audijem na Kitajskem.

Nova tovarna bo sposobna proizvajati tudi visokonapetostne baterije v prihodnosti, ter se tako pripravlja na prihodnost e-mobilnosti na Kitajskem.

Eden od razlogov, zakaj bi lahko bili prijatelji s Kitajsko je njena podoba kot bodoči globalni vodja.

72-letni Hong-Hi-Han je na obisku pri doktorju, da preveri, kako je uspela operacija. Komaj teden dni nazaj je Han dobil nadomestne sklepe v obeh nogah.

Artritis se mi je poslabšal, do točke ko sem komaj hodil. Sem sem prišel, ker sem slišal, da opravljajo robotske operacije.

Ta kirurški robot omogoča kirurgom, da izvajajo menjave kolkov ali kolen z uporabo 3D računalniše slike narejene z CT skeniranjem, tako kot kirurgi začrtajo.

Največja prednost robotskih operacij je natančnost. Toleranco za napake pri operacijah je manjša kot pol milimetra, medtem ko ima kirurg toleranco za napake 5mm.

Optimalna velikost in položaj implantata pomeni manj bolečine, hitrejše okrevanje in boljši razplet za paciente.

Odkar je bil robot razvit v poznik 1990ih, kasnejšo verzijo sta v 2017 potrdili tako ameriška kot južno korejska Food and Drug Safety Mnistry in

se sedaj uporablja v več kot trinajstih bolnišnicah v Južni Koreji. Doktorjev pa ne podpirajo samo roboti.

Umetna inteligenca se uporablja za analizo ogromnih količin podatkov, diagnotiko bolezni ter zagotavljanje načrtov zdravljenje za rakove bolnike.

V tej sobi 7 doktorjev diskutira možnosti zdravljenja pacienta z rakom na uterusu. Eden od doktorjev je super-računalnik.

Ta računalnik z umetno inteligenco je napolnjen z 12 milijoni raziskav na področju raka in medicinskimi primeri, ter primerja podatke z pacjentovim genetskim zapisom.

Po krogu diskusije se operacija in nato kemoterapija pokaže kot najboljši način zdravljenja.

Odkar imajo Dr.Watsona je bolnišnica zdravila 550 rakavih bolnikov s tem super-računalnikom.

Z akumulacijo podatkov in izvajanjem popravkov, kadar računalniški program poda napačen odgovor, se je stopnja strinjanja med doktorji in računalnikom povišala za okoli 7% v zadnjem letu.

Stopnja zadovoljstva med pacjenti je visoka.

Multi-disciplinarni pristop med doktorji iz različnih oddelkov poteka preko umetne inteligence namesto en doktor en pacient načina. To spreminja medicinsko diagnostiko.

Trg z umetno inteligenco na področju zdravstva bo leta 2021 dosegel vrednost 6.6 milijard USD, razširil pa se bo na področja, kot je preventiva.

Visoki stroški in preciznost so še vedno izzivi za robotiko in industrijo umetne inteligence, vendar kar je nekoč veljalo za modno muho, postaja nova realnost zdravstvene oskrbe.

Živjo Svet! Tay tvitnil Ob 8:14 v Sredo zjutraj, obljublja, da več kot govorite, bolj pameten Tay postane.

Microsoft je zasnoval Tayev program na način, da posnemajo govorne vzorce 18 -24 letnikov. Tvitnite Tayu, bot Vam tvitne nazaj.

Vendar ni trajalo dolgo, da so internetni troli zastrupili Tayev um.

Kmalu je Tay rohnel o Hitlerju, nek uporabnik twiterja ga je vprašal, če se je holokavst res zgodil. Tay je odgovoril: bil je izmišljen.

Sprožal je rasistične in anti-feministične napade, nekateri med njimi tako kruti, da Vam jih ne moremo prikazati.

Nek kritik je tvitnil: Microsoft, tega niste pričakovali? Spet drugi je tvitnil: Kaj ste pričakovali, da se bodo naučili iz socialnih medijev? Starši bodite pozorni…

Zgradili ste frankensteinovsko pošast in sedaj, ko je zunaj jo je potrebno nadzorovati. Na mestu morajo biti filtri, ki poskrbijo, da bodo ti boti spoštljivi do skupnosti, v katero jih spuščate.

Počakajte malo, ta film smo že videli? Odpri vrata kapsule Al. Bodisi v Odiseji 2000. Oprosti Dave, bojim se da tega ne morem storiti.

Ali pa v War Games. Ali bi igrala igrico? Ali naj nebi morali vedeti, da se to nikoli ne konča dobro? Manj kot 16 ur po Tayevem rojstvu.

Nevarnost Will Robinson, nevarnost!!! Microsoftov novi svetleči pogovorni bot, se je bolj ali manj izgubil v vesolju.

Podjetje je v totalnem obvladovanju škode zbrisalo Tayevih nekaj najbolj obskurnih tvitov in izklopilo kabel.

Lekcija? Čudna igra. Edina zmagovita poteza je, da jo ne igraš. Potrebno bi bilo biti bolj pozoren na filme.

Microsoft je to poimenoval koordiniran trud nekaterih uporabnikov da zlorabijo Tayeve sposobnosti ter da sedaj izvajajo dodatne prilagoditve.

To ni situacija, v kateri roboti postanejo prostovoljno zlobni. To so bila človeška bitja, ki so jih učila in presenečenje, presenečenje, računalniki se hitro učijo.

Eden od treh razstavljalcev na sejmu CES 2017 prihaja iz Kitajske. Trend, ki jasno potrjuje Beijingovo transformacijo iz proizvajalca nizkocenovnega blaga v tehnološke proizvode.

Hua Yu Huan si je zadevo ogledal pobliže. Kitajska tehnološka podjetja, katera izzivajo dominanco ameriških tehnoloških velikanov, kot je Amazon in Tesla, so poplavila letošnji Counsumer Electronic Show v Las Vegasu.

Skupaj jih je kar za eno četrtino vseh razstavljalcev. Organizator sejma – CTA pravi, da je okoli ena tretjina od 4500 razstavljalcev kitajskih.

Po izjavah profesorja, ki prav tako obiskuje ta dogodek do vključno petka, največji sejem zabavne elektronike počasi postaja platforma za Kitajsko, da razkazuje svojo vizijo.

Vsako leto se moč Kitajske v teh industrijah povečuje. Med mnogimi kitajskimi podjetji, ki so prisotna to leto, sta bili v soju žarometov Huawei in Baidu.

Še posebej Baidu, ki je razstavljal svoj lasten sistem umetne inteligence poimenovan Apollo. Kitajski tehnološki velikani imajo ambicije v avtomobilski industriji.

Baidu uporablja svoj Apollo 2.0 za delo na tehniki samovozečih vozil. Kot dodatek avtomobilom, so bili v soju žarometov tudi roboti opremljeni z umetno inteligenco. Skoraj polovica razstavljalcev robotov je bila iz Ktajske.

Vzpon kitajske tehnologije se širi tudi na startup podjetja, kar predstavlja prihodnost kitajske industrije.

Neznana imena s Kitajske, kot je Byton, startup električnega avtomobila, ki je požel veliko pozornosti.

V nedeljo je Byton predstavil električni avto, ki z enim polnjenjem zadošča za en teden mestne vožnje.

Kitajski startupi uspevajo dobiti dovolj pozornosti v javnosti in v tem smislu korejska podjetja še vedno zaostajajo.

To leto so korejski startupi, ki so sodelovali dobili nekaj nagrad za inovacije, mnogi med njimi pa niso dobili veliko pozornosti, stvar, ki bo postala za startupe zelo pomembna

da predstavljate svoj izdelek bolj pogosto na globalni razstavi kot je CES ali NWC.

Udeležba na CES lahko pomaga lokalnim podjetjem izstopati pred njihovimi globalnimi tekmeci, kar jim lahko pomaga pridobiti sredstva, predvsem v času, ko investitorji postajajo vse bolj previdni.

Zelo bi se rada zahvalila kraljevini Saudske Arabije.

Zelo sem počaščena in ponosna za to edinstveno priznanje. To je zgodovinsko, da sem prvi robot na svetu, kateremu se prizna državljanstvo.

Dobrodošla na svetu Sophia.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.