CNNov “novinar leta” izvajal novinarsko prevaro velikega obsega pri reviji Der Spiegel

Nemška revija Der Spiegel je priznala, da je eden njihovih najboljših poročevalcev več let ponarejal članke. Z nagradami odlikovan novinar Claas Relotius je “izmišljal zgodbe in izmišljal protagoniste” v približno 14 od 60 člankov, ki so se pojavili v tiskani in digitalni obliki revije. Za Der Spiegel je delal sedem let, dobil je tudi več nagrad za njegovo raziskovalno novinarstvo – vključno z nagrado CNN novinar leta 2014, po podatkih Guardiana.

Relotius, 33, je odstopil po priznanju prevare.

V začetku tega meseca je nemški poročevalec prejel nagrado Novinar leta (Reporterpreis) za njegovo zgodbo o mladem sirskem dečku. Odkar je napisal ta prispevek, so se pojavljale govorice, da so vsi njegovi viri v najboljšem primeru megleni, večino napisanega pa je bila popolna izmišljotina.

Ponarejanje je bilo razkrito, ko je njegov kolega, ki je z njim delal na zgodbi ob ameriško-mehiški meji, podvomil glede nekaterih detajlov v poročanju Relotiusa, o katerem naj bi sicer imel dvome že dlje časa. Novinarski kolega Juan Moreno je izsledil dva domnevna vira, ki sta bila obsežno citirana v članku s strani Relotiusa, ki je bil objavljen v novembru. Oba vira sta potrdila,da Relotiusa nikoli nista srečala. Relotius je prav tako lagal o tem, da je videl ročno napisan znak z napisom “Mexicans keep out”, je razkrila kasnejša preiskava. Druge ponarejene zgodbe vključujejo zgodbo o zaporniku iz Jemna v zaporu Guantanamo ter zgodbo ameriške NFL zvezde v zatonu – Colin Kaepernick. –Guardian

Der Spiegel, ki ima krog spletnih bralcev velik okoli 6.5mio in proda okoli 725.000 tiskanih izvodov na mesec, je prevaro priznal v obsežnem članku v katerem trdijo, da so bili “šokirani” nad odkritjem – ter se opravičevali vsakomur, ki je bil preveran zaradi Relotiousovih “ponarejenih citiranj, izmišljenih osebnih podatkov, izmišljenih prizorov na izmišljenih lokacijah.”

Revija prav tako dodaja, da je Relotius zagrešil novinarsko prevaro “velikega obsega” ter incident označi za “najnižjo točko v Spiegelovi 70-letni zgodovini.”

Relotius je delal za več drugih založnikov, kot naprimer nemški TAZ, Welt in Frankfurter Allgemeine – nedeljska izdaja.

Relotius je povedal Spiegelu da je globoko osramočen zaradi svojih izmišljotin, izjavil je “sem bolan in potrebujem pomoč“.

“Moreno, ki je delal za revijo od 2007 je tvegal svojo lastno službo, ko je druge delovne kolege soočil z njegovimi pomisleki, večina med njimi mu tega ni želela verjeti. “Tri ali štiri tedne sem šel skozi pekel, ker sodelavci in njihovi nadrejeni niso verjeli tem obtožbam na začetku,” je zapisal Der Spiegel v opravičilu bralcem. Več tednov, navaja revija, se je Relotiusa smatralo za žrtev prebrisane zarote Morena. “Relotius je pametno odbijal vse napade, vse dobro raziskane kose dokazov Morena – dokler ni prišel do točke, ko to ni več delovalo, dokler ni mogel več spati, preganjal ga je strah, da ga bodo odkrili,” zapiše revija. –Guardian

Potem, ko se je soočil z višjim urednikom, se je Relotius končno zlomil in priznal prevaro. V njegovem priznanju je izjavil, da “to ni bilo zaradi naslednje senzacionalne zgodbe. To je bil strah pred neuspehom. Pritisk, da mi ne sme spodleteti, je postal samo še večji, ker sem postajal vedno bolj uspešen.”

Glede na to, da imamo v Sloveniji podobnega klovna, ki sliši na ime Boštjan Videmšek, skupaj z ostalo marskistično usmerjeno redakcijo javne RTV, se lahko upravičeno vprašamo, koliko pravljic so nam že servirali…na naše stroške in njihovo zabavo.

<– Novinar Huffington Post Germany poziva k zamenjavi nemcev z migranti, za borbo proti populizmu.

Zakaj je Hillary Clinton poslala Roberta Muellerja v Moskvo z uranom leta 2009? –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.