Kitajska gospodarska rast se upočasnjuje, v letu 2018 najmanjša v obdobju od 1990

Kitajska gospodarska širitev je v letu 2018 upočasnila na najnižjo hitrost v zadnjih 28 letih, saj država čuti pritisk tarif administracije Donalda Trumpa.

Kitajska je v ponedeljek objavila, da je njeno gospodarstvo zraslo za 6.6%, najpočasnejša rast vse od leta 1990. Leto poprej je gospodarstvo Kitajske raslo z 6.8% stopnjo, a še to je bilo revidirano navzdol (prej 6.9%). Upočasnitev je bila s strani ekonomistov pričakovana (razen družbeno-političnih delavcev oziroma narciskov, ki pišejo fantazijske spise za rumeni globalistični tabloid, ki se hudomušno imenuje Finance in lokalno tajkunsko glasilo imenovanega Delo). Industrijski iznos je zrastel za 5.7% v decembru v primerjavi z letom poprej, hitrejši tempo, kot je bil zabeležen v novembru. To nakazuje, da se kitajska prilagaja tarifam boljše, kot se je pričakovalo. Ekonomisti so predvidevali, da bo iznos padel na 5.3% stopnjo rasti. Zelo verjetno je, da je bilo med predsednikom Trumpom in kitajskim diktatorjem Xi Jinpingom dogovorjeno, da se ZDA vzdržijo nadaljnih trgovinskih dejanj za 90 dni, kar je najverjetneje dalo kitajski industrijski proizvodnji kozmetični popravek proti koncu leta. Maloprodajni podatki so bili 8.2%, kar je malenkost višje, kot novembrski 8.1%. Skupaj s poročili korporacije Apple, ameriških avtomobilskih proizvajalcev in drugih ameriških podjetij, da prodaja na Kitajskem upada, to očitno nakazuje na odločitev, da se kitajski potrošniki izogibajo ameriških proizvodov.

Mnogi zunanji strokovnjaki so skeptični glede poročanja Kitajske o svojih ekonomskih rezultatih. Sumijo, da Kitajska ekonomija raste še počasneje, kot razkrivajo uradne statistike. Vrhovni pogajalec Kitajske, podpredsednik Vlade Liu He načrtuje obisk trgovinskega zastopnika v ZDA Robert Lighthizerja v Washingtonu DC konec januarja. Za tarife se pričakuje, da bodo narasle na 25% za okoli 200milijard USD kitajskih proizvodov vkolikor ZDA in Kitajska ne bosta dosegli dogovora o ukinitvi trgovinskega spora do 1.3.2019.

<– Rickards: kitajska dolžniška bomba je pripravljena na detonacijo

Prevzem novega svetovnega reda je zelo resničen in začel se bo z Nemčijo in Kitajsko –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.