Grozi nam “digitalna distopija”: 90% narodov sveta načrtuje CBDCje

V novem poročilu Bank for International Settlements Basel (BIS Basel) najdemo ocene, da je vsaj 90% nacionalnih centralnih bank vsaj v fazi načrtovanja vzpostavitve centralno bančne digitalne valute (CBDC):

Devet od 10 centralnih bank raziskuje centralno bančne digitalne valute, več kot polovica jih sedaj razvija ali pa izvajajo konkretne eksperimente. Še posebej se je delo na maloprodajnem aspektu preselilo na bolj napredne stopnje razvoja.

https://www.bis.org/publ/bppdf/bispap125.pdf

Te besede odmevajo vsebino poročila IMF iz marca 2022 v katerem navajajo, da je preko 100 narodov vsaj v stopnjah načrtovanja izdaje svoje CBDC. Celotno poročilo IMF si lahko preberete na tej povezavi, povzetek pa si lahko preberete na Bloombergu na tej povezavi.

Izgleda, da programi digitalnega denarja, ki ga izdaja vlada, dobivajo zagon po celotnem planetu vsaj od leta 2020 naprej in očitno sedaj obstajajo v več kot polovici držav planeta. Prejšnji mesec sta se temu neslavnemu klubu pridružile tudi Brazilija in Namibija. Kot pri vseh globalističnih agendah je tudi stremenje k CBDCjem del “najnovejše mode”. Najprej so bile del odziva na Covid. Nato bi nam lahko pomagale pri podnebnih spremembah. Potem so odziv na vojno v Ukrajini. Z uporabo te metode so premaknili komaj diskutirano obrobno idejo v poročanje običajnega mainstreama ter, da idejo preizkuša 90% sveta. Vse to jim je uspelo v obdobju samo nekaj let.

Zanimivo je to, da medtem, ko se o CBDCjih govori vse bolj, pa obstaja ena specifična lastnost CBDCjev o kateri se govori vse manj in manj: Programljivost. Programljivost je hipotetična lastnost digitalne valute, ki entiteti katera jo izdaja omogoča, da sprogramira omejitve in kontrolo nad njeno uporabo. To pomeni, da bi katerakoli CBDC dala državi, centralni banki ali pa korporaciji, ki jo izdaja zaradi plač, možnost nadzora nad tem kako in kje je ta digitalni FIAT potrošen. Vsaka CBDC prinese s seboj potencial nadzora VAŠEGA denarja s strani tretje osebe. Tako preprosto je to.

Seveda ima to ogromne posledice za samo idejo osebne svobode. Glede na potek zadnjih dveh let si ni težko predstavljati na kakšen način bi se takšen sistem lahko zlorabljal. Zaustavljanje plačil “za zaščito zdravstvenega sistema”, dekoracija plač za “boj proti podnebnim spremembam” ali pa naša najljubša – individualne finančne sankcije, ker niste cepljeni z eksperimentalnimi Covid19 mRNA genskimi terapijami. Ni Vam potrebno pogledati dlje v preteklost kot v obdobje protesta kanadskih tovornjakarjev, da si lahko ogledate kako država finančno razčloveči tiste, ki izražajo odpor. CBDC bi ta proces državi precej olajšala, posamezniku pa precej otežila izogib negativnim posledicam blokade dostopa do svojih zasebnih plačilnih sredstev. Več kot očitno gre pri tem za največjo etično in družbeno vprašanje v kateremkoli sistemu digitalnih valut.

In kljub temu niti poročilo BIS niti poročilo IMF niti povzetek Bloomberga ne govori o ideji “programljivosti” ali podrobnostih te možnosti. Beseda je uporabljena natanko enkrat v vseh treh dokumentih in nikoli ne pojasnijo kaj dejansko to pomeni. V slovenskih medijih, ki so bolj propagandni outleti interesnih združenj, ki jih obladujejo, so z prispevki o CBDCjih in njenih “prednostih” precej plahi. Pravzaprav čudno, saj so bili osrednji mediji vedno smatrani za večjo prodajno točko za vse te ideje. Augustus Carstens, ki je vodja Bank for International Settlements Basel, je o ideji diskutiral precej podrobno v videposnetku, ki je nastal poleti 2021:

Ključna razlika pri CBDC je, da ima centralna banka absolutni nadzor nad pravili in regulacijo, ki bo določala uporabo tega izraza obveznosti centralne banke, nato pa imamo še tehnologijo, ki bo to vsiljevala.

Augustus Carstens, predsednik uprave BIS Basel
Augustus Carstens je precej zavaljen človek. Predstavljajte si njegov nadpovprečni ogljični odtis.

V članku iz Telegraph časopisa, ki je nastal junija 2021, so veseljačili o možnih prednostih valute, ki je programljiva:

Digitalna gotovina bi se lahko programirala, da bi se zagotovilo, da se jo je porabilo samo za nujne potrebščine ali pa dobrine za katere delodajalec in vlada smatajo, da so smiselne…Iz tega bi lahko prišlo nekaj dobrih izidov za družbo kot je naprimer preprečevanje aktivnosti za katero se smatra, da je na nek način družbeno škodljiva.

https://www.telegraph.co.uk/business/2021/06/21/bank-england-tells-ministers-intervene-digital-currency-programming/

Nikoli prej niso bili zadržani pri debati o programljivosti zato je omembe vredno, da so ta aspekt pogovora popolnoma zaprli. Mogoče je to znak, da so precenili upogljivost ljudi ter koliko so ljudje pripravljeni popustiti oziroma sprejeti. Dejstvo je, da že sedaj doživljajo več nasprotovanja in upiranja, kot so pričakovali. To je precej pomirjujoča misel. A ne bodite naivni: Samo zato, ker so prenehali omenjati programljivost to ne pomeni, da bodo to izpustili iz rok. Želijo samo, da vi to pozabite.

No, vkolikor se sprašujete glede seznama držav, ki testirajo digitalne valute, seznam zajema tako Ukrajino kot Rusijo, tako ZDA kot Kitajsko, tako Britanijo kot EU. Vse ekipe v ligi. Izbiranje strani vas ne bo rešilo.

Centralni bankirji priznali, da “načrtujejo popoln nadzor!” –>

<– Čarovnik iz Oza: Temna realnost, ki jo globoka država skriva pred svetom

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.