Google v preiskavi v Avstraliji zaradi domnevnega sledenja uporabnikov telefonov na stroške uporabnikov

Avstralske oblasti so začele s preiskavo Googlovih masovnih žetev podatkov iz pametnih telefonov, ki po poročanju lokalnih medijev, omogočaju velikanu iskalniku sledenje uporabnikovih premikov celo, ko so storitve lokacije izklopljene.

Preiskava izhaja iz ugotovitev Kalifornijskega podjetja za programsko opremo Oracle, ki je razkril, da Google zbira do enega gigabyta podatkov o lokaciji za vsakega uporabnika pametnega telefona brez njegove vednosti. Zaradi skoraj 10mio uporabnikov Android operacijskega sistema, bi bil strošek zbiranja podatkov, če bi jih kupili, nekje med 432mio USD in 540mio USD letno. Sodeč po strokovnjakih iz Oracle, Google zbira te podatke, da pomaga oglaševalcem. Zaradi skrbi glede Facebookovega in Googleovega vpliva na oglaševalsko tržišče je avstralska komisija za konkurenco in potrošnike – ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) začela z zaslišanji.

V nedavnem poročilu je ACCC povzela detajle obsega dostopa do podatkov uporabnikov pametnih telefonov, ki jih je sporočil Oracle. Medtem, ko Googlovo soglasje k zasebnosti trdi, da naprimer sledijo Vaši lokaciji le, ko jo aktivno uporabljate za “iskanje restavracije na Google maps ali pa ko gledate video na Youtubeu”.

Oracle trdi, da Google lahko dostopa do podrobnih podatkov o lokaciji uporabnika celo, ko so sledilne storitve izklopljene. Celo več, na telefonu ni potrebno namestiti nobene aplikacije ali imeti SIM kartice v telefonu. Razen če telefon ni izključen/ugasnjen, mu lahko Google nenehno sledi, neodvisno ali so telefoni uporabnika v aktivni uporabi ali pa v “airplane mode”. Google prav tako beleži IP naslove in WiFi točke,kjer je bil telefon povezan ali pa se skušal povezati, trdijo v poročilu.

ACCC in Australian Privacy Commissioner sedaj preverjajo razkrite informacije. “ACCC se je sestal z Oracle in premlevamo informacije, ki nam jih je predal o Google storitvah,” je dejala Geesche Jacobsen – tiskovna predstavnica regulatorja konkurenčnosti. “Preverjamo, koliko potrošniki vedo o uporabi lokacijskih podatkov in pri tem sodelujemo tesno z komisarjem za zasebnost.” Ameriško podjetje za proizvodnjo programske kode Oracle je že dolgo vpleteno v spor z Googlom zaradi nedovoljene uporabe intelektualne lastnine Oraclea – Jave. Kljub temu, da Google vztraja, da je sledenje podatkom legalno, ko se zgodi ob soglasju uporabnikov mobilnih naprav, zagovorniki zasebnosti podatkov niso prepričani, da je to dovolj jasno pojasnjeno uporabnikom Androida, da to vključuje tudi njihovo mobilno napravo. To pa spet pušča odprto vprašanje, koliko veljave oziroma kako resnično je to soglasje. Preiskave v Googlov proces zbiranja podatkov prihajajo po škandalu z zasebnostjo pri gigantu socialnih medijev Facebooku, ki je obtožen zbiranja podatkov uporabnikov za marketinške namene.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.