Nemška industrija “obtičala v recesiji”, nobenih znakov, da smo dosegli dno, opozarja BDI

Nemški Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) je v četrtek opozoril, da je gospodarska rast v največji evropski ekonomiji obtičala v recesiji, z zelo malo upanja na gospodarski odboj. BDI je sporočil, da bo gospodarska rast v Nemčiji padala celotno leto 2020 brez znakov izboljšav v že tako močno načetem proizvodnem sektorju.

“Industrija obtičala v recesiji, nobenih znakov, da smo dosegli dno,” je v četrtek izjavil predsednik BDI Dieter Kempf. BDI napoveduje rast pri 0.5% v 2020, dodal pa je, da bo prilagojena rast pri 0.1%. To pomeni, da vkolikor bo uradna letna inflacija EU cone v 2020 2%, bo realna “rast” pri -1.5% do nekje -1.9% torej 4 kvartale dolga recesija, ki je očitno že 100% dejstvo. Opozorilo BDI je prišlo potem, ko je nemška gospodarska rast rahlo poskočila v četrtem kvartalu 2019, na splošno pa je gospodarska rast na najnižjih nivojih v zadnih šestih letih, saj so se trgovinska nesoglasja povečala, izvoz je padel, opazen pa je tudi strm padec v avtomobilski industriji. Uradne Vladne statistike objavljene 15.1.2020 zjutraj sporočajo, da je bila rast BDP v zadnih treh mesecih leta 2019 0.6%, najnižja vse od leta 2013, ko se je povišala zgolj za 0.4%. Torej ponovno realna “rast” prilagojena z inflacijskimi podatki v Nemčiji v zadnjih treh mesecih leta 2019 je -1.4%. Ob imploziji Deutsche Bank, BREXITU ter pristopu Velike Britanije k sklenitvi trgovinskega sporazuma z ZDA, so pogoji za popoln vihar znotraj eurocone izpolnjeni.

Nemški BDP po poameznih letih

Uradno se je lansko leto Nemčija za las izognila recesiji, saj se je BDP skrčil v drugem kvartalu a je v tretjem kvartalu zrasel za 0.1%. Ponovno, ko upoštevamo 2% letno inflacijo euromonetarnega območja, je realna rast BDP v Nemčiji negativna že vsaj dve leti, saj je bila rast BDP v Nemčiji zadnjič višja od 2% leta 2017.

Industrija in izvoz napajata gospodarstvo, in ker je globalna proizvodna recesija še vedno v polnem teku zaradi prosto-padajoče Kitajske, je upanje na velik odboj v največjem posameznem gospodarstvu znotraj EU popolnoma odveč. V središču globalnega industrijskega upočasnjevanja je avtomobilska industrija. Nemčija še vedno ni diverzificirala gospodarstva, ki temelji samo na proizvodnji avtomobilov, zato je še vedno močno izpostavljena nasprotujočim si globalnim tokovom, ki se ne bodo umirili.

Število proizvedenih avtomobilov v Nemčiji po posameznih letih

V naslednjih desetih letih bo najverjetneje iz avtomobilske industrije odstranjenih 400.000 delovnih mest, saj se bo upočasnjevanje gospodarstva najverjetneje nadaljevalo. Opozorilo BDI glede poglabljujoče se proizvodne recesije so izredno slabe novice za vse, ki so kupili delnice nemških korporacij v upanju na gospodarski odboj v začetku leta 2020.

Kolaps v Nemčiji je resničen in se pospešuje –>

<– Bo Deutsche Bank – DB povzročila naslednjo globalno krizo?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.