Italija po proračunskih bitkah z Brusljem sedaj uradno v recesiji

Odločitev italjanske Vlade, da zniža napoved rasti za leto 2019 na samo 1% med najbolj razgretim obdobjem boja za proračun populistične Vlade je pretresla investitorje in lastnike italjanskih obveznic. A izkazalo se je, da je še celo ta številka preveč optimistična. V poročilu, ki bo ponovno testiralo zaupanje trgov v tretje največje evropsko gospodarstvo, je italjanski Istat (italjanska verzija Sursa) razkril, da je italjansko gospodarstvo padlov tehnično recesijo v četrtem četrtletju oziroma v Q4, saj se je gospodarski iznos skrčil za 0.2% v zadnjih treh mesecih leta 2018, po 0.1% nazadovanju v Q3.

BDP Italije od 2010 – 2018

Novice o recesiji bodo še bolj načele razmerje med M5S (gibanje pet zvezdic) in Ligo, torej stranki, ki tvorita populistično koalicijo, ki vodi državo od zadnjih volitev marca 2018. Populisti so zelo priljubljeni potem, ko jim je uspelo izboriti dogovor z EU, ki je dovolil Italiji prekoračitev proračunskega deficita krepko preko 0.8% BDP, kar je bila ena od začetnih zahtev Bruslja, torej da italjanski deficit ostane pri 0.8% BDP. V zadnjem času pa je namestnik predsednika Vlade, Matteo Salvini, voditelj Lige, pod notranjim pritiskom, da pozove k predčasnim volitvam, ko pribljubljenost Lige v anketah raste, večinoma po zaslugi strankinega stališča do ilegalnih migrantov. Cilj bi bil, da se izrine vedno bolj zastrašujočo M5S, kar bi Ligi omogočil unilateralno oblast, morda celo koalicijo s Silvio Berlusconijem. V naglem odzivu na objavljene številke so analitiki pri Goldman Sachs sporočili, da je prostora za pesimizem še več, kot pa uradne številke nakazujejo:

  1. Italjanska rast BDP je bila -0.2% v zadnjem četrtletju oziroma v Q4, kar je manj, od pričakovanih -0.1%, hitrost rasti v Q3 je bila -0.1%. Publikacija potrjuje, da je italjansko gospodarstvo v tehični recesiji.
  2. Detajlni razrez komponent BDP ni na voljo,objavljen bo 5.3.2019
  3. S podatki Q4, je bila koledarska letna rast v 2018 v Italiji +0.9%, kar je manj kot +1.6% v 2017. Današnja publikacija BDP koledarsko letno rast Italije za 2019 napoveduje pri 0.2%.
  4. Glede na razmerje tveganj, je naša napoved za Italijo še nižja. Naša napoved o 0.2% letni rasti BDP v Italiji temelji na občutnem povečanju aktivnosti v drugi polovici 2019. A zaradi padajočega poslovnega zaupanja, okrepitve standardov bančnega kreditiranja in nadaljevanja politične nestabilnosti, je to bistveno manj verjetno, kot smo mislili še 1 mesec nazaj.
  5. Šibki gospodarski obeti predstavljajo Vladi izziv, da bo sploh lahko spoštovala svoje zaveze glede javnih financ. Ostajamo bolj pesimistični, kot je uradna napoved obetov vladnega deficita in javnega dolga zato lahko pričakujete še eno volatilno leto za italjansko gospodarstvo in ceno italjanskega kapitala.

Obstajajo pa še drugi znaki, ki nakazujejo, da so uradne napovedu italjanske Vlade, na osnovi svojega modela proračuna nerazumno pozitivne: Ovbe inštituciji – IMF in Italjanska banka (centralna banka) napovedujeta 0.6% rast v Italiji toleto, manj kot pa polovico povprečne napovedane rasti eurocone 19 držav.

Preberite tudi: Evropska gospodarska unija je nacističen konstrukt

Na žalost Maria Draghija in njegovih upov, da bo zmanjšal ogromen program ECB za stimuliranje, Italija ni edino večje evropsko gospodarstvo, ki se ubada z zabeleženim upočasnjevanjem. Strah pred recesijo se prav tako nabira v Nemčiji, potem, ko je industrijska proizvodnja prejšnji mesec nepričakovano upadla.

www.infowars.si

Za več geo-političnih in finančnih analiz obiščite:

www.infowars.si

<– Juncker svari: EU ne more preživeti brez Italije

Bail out držav članic: Evropska (dis)Unija/ –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.