Eurocona gre v fragmentacijo, Christine Lagarde kapitulirala

Najverjetneje ste naveličani govorjenja, da je eurocona na poti v gromozansko krizo. V četrtek 9 junija 2022 je ECB objavila svoja stališča glede monetarne politike, danes (14.6.2022) pa se pričakuje FOMC (Federal Open Market Committee ameriške centralne banke FED) izjavo. Glede Lagardove in ECB – osupljivo in pravzaprav neverjetno. Lagardova je poizkusila projicirati tisto pomirjujočo mirnost, ki naj bi jo centralni bankirji izžarevali, ko se vse okoli njih ruši v požaru. A dejansko je bil to Lagardin “Bagdad Bob” trenutek. Stala je na govorniškem podestu, izjavo o monetarni politiki ECB pa je brala iz teleprompterja tako kot, da bi se ji v grlu zataknila kost prašičje krače ali bolje rečeno, kost dinozavrovih reberc. Najverjetneje je šlo zgolj za ostanke njene vesti (tisto malo kar jo v Franciji obsojena kriminalka na čelu ECB še ima), kajti celo ona ni mogla pogoltniti sranja, ki ga je brala iz teleprompterja.

Inflacijo obvladujemo. Še vedno bo rast v 2022 (LOL!?), rast pa se bo še pospešila v 2023 in 2024. Tem ljudem ni uspelo pravilno napovedati niti ene četrtletne napovedi…nikoli, in kljub temu so dovolj arogantni in zagledani v sebe, da projicirajo idejo, da vedo kakšna bo rast v 2024?

Lagardova je nato sama obrnila ploščo na tiskovni konferenci saj je poizkusila obuditi duh Maria Draghija in povedala, da je pripravljena storiti “karkoli bo potrebno” za stabilizacijo situacije. Omenja, da obstajajo inštrumenti v okviru reinvesticijske kapacitete v okviru PEPP. “In če bo potrebno, kot smo jasno pokazali v preteklosti, bomo uporabili bodisi obstoječe ali pa nove inštrumente, ki bodo na voljo.” Lagardova izjavi, da “smo znotraj našega mandata zavezani k preprečevanju fragmentacijskih rizikov znotraj euroobmočja.” Torej je v igri neke vrste shema za odkup kapitala perifernih držav? Nejasnost je namenska saj izgleda, kot da Lagarde želi izvesti Draghija “karkoli bo potrebno” hkrati pa obdržati nogo na pedalu za jastrebe (zaostrovanje monetarne politike v smislu dviga obrestnih mer).

IIFov Robin Brooks je povedal:

Če ECB trgom sporoči: “branili bomo italjanski spread” bodo trgi zagotovo testirali to izjavo. S tem pa je v bistvu ECB danes dvignila verjetnost, da bodo trgi poklicali njen blef. Vsemu temu se da izogniti. Ne dvigajte. Eurocona gre v recesijo…

Končni rezultat je bil očiten vsem, ki imajo ušesa zato, da poslušajo – nejevoljno sledimo vodenju FED glede zaključka QE hkrati pa upamo, da bo nekdo še vedno mislil, da italjanski BTP, s katerimi se trguje 65bps nad ameriškimi Treasuries z isto dospelostjo, predstavljajo “dober posel” in tako investiral v državo, ki sedaj nosi vse večji riziko redenominacije (proces spreminjanja nominalne vrednosti bankovcev in kovancev v obtoku zaradi povišane inflacije in devaluacije valute). Vkolikor nebi bilo preveč debilno, bi bilo to smešno. Sedaj pa, ko so grozni podatki o US CPI povzročili, da so tudi bolj počasni investitorji dojeli, da ima FED zeleno luč za še bolj jastrebovsko/sokolsko 🙂 politiko, se je začel nor beg v iskanje parkirišč za denar, ki ga je zamrznila klovnovska predstava, ki se imenuje ameriška notranja politika. FED ima tu nadzor ampak ne na način kot veliko ljudi misli. Naslednje spoznanje, ki sledi, še posebej če bo naslednja CPI objava enako slaba je, da FED ne dviga obrestnih mer zato, da bi se boril z inflacijo ampak FED dviga obrestne mere zato, da bo zlomil ECB in Davos.

Razširjeno orlovska ECB

Dva meseca nazaj je italjanski dolg zahvaljujoč Lagardinemu laganju in dejstvu, da so vsi prehiteli njene pozicije, bil na trgu z premijo glede na ameriški dolg. Spread italjanskega dolga v primerjavi z ameriškim dolgom je bolj v rangu 650bps (6.5%) kot pa 65.

Obvezniški trgi se sedaj vsi premikajo stran od monetarnih eksperimentov katere je Lagardova podedovala od Draghija, ona sama pa nima ne izkušenj niti osebnostnih lastnosti, da bi s to predstavo nadaljevala. Glavni razlog in glavna lekcija zakaj je imel v četrtek zjutraj euro blago epizodo miokarditisa preden se je sesul na poti v toaleto tiči v tem, da je Lagardova pripravljena ustvariti nov, izboljšan QE-v-neskončnost razširjen program abecedne juhe vkolikor končanje tega QE “eksperimenta” ne bo delovalo. FED je sedaj zagotovo v vlogi evropskega likvidacijskega agenta, Lagardova nima druge izbire kot, da sledi po poti iz rumenih kock ter poizkuša potegniti najboljše iz grozne situacije, ki se vsakodnevno vidno slabša.

Vprašati se je potrebno resno vprašanje, če so sploh resno zaskrbljeni zaradi Italije na tej točki? Skoraj zagotovo je Davos Central zmanipuliral italjansko politično sceno, da se je zgodilo točno takšno stanje zadev. Najverjetneje jim za Italijo ni mar saj imajo Mario Draghija, ki bo Italijo potopil in jo spremenil v tlečo ruševino v upanju, da bodo s tem rešili severno evropski valutni blok. Glavni razlog za namestitev Draghija za vodilno figuro v Italiji je likvidacija Italije. Italjanska finančna implozija bi bila samo cause celibre, ki ga je Davos poizkusil ustvariti zato, da bi konsolidirali oblast znotraj ECB in prevzeli popoln nadzor nad bančnim sistemom, ko se sesujejo vse banke.

Spomnite se implozije Banco Popular, ki jo je Draghi prisilno likvidiral, ko je bil predsednik ECB in jo prodal Santander za 1 USD. Oblast, katero je izkazoval Draghi v tem primeru je bila osupljiva. To pa je bil tudi opozorilni strel investitorjem, da ni noben denar varen pred komisarji v ECB. Kljub temu, da je Draghi takrat zadeve zadržal v enem kosu in je imel podporo FOMC z Janet Yellen pri krmilu, se je vzpostavil primer, da ima ECB oblast nad bankami članicami, ki ga FED nima. Iz perspektive američanov je to več kot odlično.

Videli boste še veliko tega v prihodnosti v Evropi in mnogi niso pripravljeni razmisliti o ideji, da je vse to povzročeno namenoma.

Sicer se ne odvija njihov načrt, ki je bil ta, da se sesutje eurocone zgodi po njihovem načrtu in ne po načrtu trgov, ampak še vedno je to načrt. Upali so, da jih bo FED ubogal in banke v New Yorku obvestil, da so ostale brez prijateljev. DAVOS v tej situaciji improvizira, ker jih FED pošilja v rudnik saj se eurodolarski trgi sušijo, a še vedno iz slabe situacije poizkušajo izvleči najboljše. In ravno zato je Lagardova želela omehčati trge, ko je izjavila, da “Imamo vse pod nadzorom in še vedno imamo orodja”. To je vse, kar vedno slišite od centralnih bankirjev, ker v realnosti nimajo nič več pojma kot ga imamo mi.

Vkolikor se evropski bančni sistem sesuje na način, kot to napovedujemo, bo to uničilo eurodolarske trge, saj bodo tiste banke, ki so predhodno lahko okrepile svoje dolarske račune, to sposobnost izgubile, ko jih bo absorbirala ECB. Ko bodo trgi enkrat ta potencialni razplet resnično prebavili, petkov shitshow je bil najverjetneje začetek tega spoznanja, takrat bomo priča velikim premikom v spreadih obveznic, O/N stopnji denarnih trgov ter podivjanim krivuljam pri zadevah, kot so 1 in 3 mesečni USD LIBOR. SOFR/eno mesečni LIBOR spread je v sredo poletel na 44bps. Po predstavi ECB in slabšega US CPI kot je bilo pričakovano (8.6% proti pričakovanim 8.3%) je težko verjetno, da ne bomo videli še širšega spreada kot pa 53bps, kateremu smo bili priča ob predzadnjem FOMC sestanku.

Politični izpad

Kar je najbolj pomembno je to, da je izpostavljeno, da ECB nima funkcionalnega centra s tem pa spodkopava skoraj vsakega malce bolj pomembnega politika v euroconi. Zelo malo verjetno je, da bo bančna kriza naredila koalicijo Olafa Scholza v Nemčiji močnejšo ali pa Draghijevo skrbniško vlado v Italiji še bolj skrbniško. Ti fantje bodo začeli čutiti resnično politično jezo, saj inflacija zažira srednji razred, visoke cene energije odžirajo korporativne dobičke, regulatorni tiraniji Bruslja pa ni videti konca, birokratski tiraniji s katero se je zavezal hudiču, da bo vsem po grlu porinil anti-ogljikovodično agendo (anti-bencin in anti nafta).

Po vsem povedanem je jasno, da bo Davos nad jedrom EU želel obdržati nadzor, saj jedro EU nosi največ politične moči. Česar pa ne bodo mogli nadzorovati, ko se bo to vse začelo odvijati, pa so dejanja takoimenovane periferije. Bolgarska vlada, ki je nameščena s strani Davosa je izgubila ključnega partnerja. Boris Johnson je v Veliki Britaniji pečenka, saj je Noč torijevskih dolgih nožev prišla in odšla. Nihče se ne zna obrniti proti svojemu vodstvu kot torijci (Thatcher, May in sedaj Johnson). Turčija je storila praktično že vse razen, da je razglasila vojno z Grčijo, zaradi erdoganove kreativne interpretacije grške suverenosti, saj jo obtožuje, da militarizira otoke v Egejskem morju. Estonija je izgubila večino zaradi inflacije, ki jo ni povzročila Rusija ampak njihova lastna rusofobija. Gosspodarska realnost, ki so jo sprožili Lagardova&Co. in je ne morejo več nadzorovati bo povzročila, da bo v Evropi v roku enega do dveh let padla praktično vsaka večja vlada, hkrati pa Lagardova&Co. s svojimi dejanji spodbujajo države, kot so Madžarska, da razglasijo neodvisnost od Bruslja.

Zato je bila Lagardova tako nagnjena k temu, da nas opomni, da se zaveda “fragmentacijskih rizikov” ter, da jih obvladuje. Škoda, da je to zgolj mlatenje prazne slame in daleč od resničnosti. Ali bo zaradi tega sploh zaključila svoj mandat je sedaj pod velikim vprašajem. Ključno je, da Rusija nadaljuje z zmagovanjem v Vzhodni Ukrajini hkrati pa uporabi ta čas za utrjevanje pozicij na jugu in s tem izpostavlja brezupen bankrot Zahoda. Očitno je, ko je izbruhnila vojna v Ukrajini, da gre tu za tekmo velikega reseta in niti ni nujno, da gre za Davosov Veliki Reset.

Putin dviguje operacijski tempo neoliberalcem iz Davos množice v Evropi in Beli Hiši in uporabnim budalam iz vrst neokonzervativcev v krogih ameriške in britanske zunanje politike kot tudi Kongresu in obveščevalnim službam zato, da bo ustvaril ultimativen geopolitičen ruski kotel za njihov pohlep. Ukrajina vsem predstavlja eksistenčno grožnjo. Vkolikor neokonzervativci izgubijo so za vedno zaključili z svojim vplivom v krogih zunanje politike na zahodu, ker jim ne bo uspelo penetrirati trdnjave Rusije. Vkolikor Davos izgubi bodo njihovi veliki načrti za globalno dominacijo zreducirani v najboljšem primeru na EU in nekatere dele Commonwealtha. Vkolikor pa izgubi Rusija pa bo celotni globalni jug postal ujet v na osnovi dolga zasnovanem FIAT suženjstvu zahodnega centralno bančnega kartela, ker bodo obvladovali tok ruskih naravnih virov na način, da se jih ne bo moglo ustaviti. Več o tem kasneje.

Preberite tudi: Ruski geoekonomski Car predstavi nov globalni finančni sistem

Po Bojo the Bozo iz Velike Britanije, kdo od velikih bo padel naslednji? Prisotne je veliko špekulacije,da bo padla nemška vlada a podobno zgodbico smo poslušali že v kontekstu Italije. Koalicija bi lahko padla v Nemčiji in predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeyer, ki je 100% Davosov človek, bo zavrnil razpis novih volitev in prisilil stranke v formiranje nove tehnokratsko-tehnične vlade, ki bo v izvajanju politik neločljiva od trenutne vlade. Ker so zeleni vrinjeni v skoraj vse državne delegacije nemškega Bundesrata do resnične spremembe politike ne bo prišlo saj zeleni preko glasov nadzorujejo dejansko sprejemanje zakonov. Zato je Scholz tako šibak. Ker vsaka zvezna dežela v Bundesratu glasuje kot blok zeleni obvladujejo 41 od 69 glasov imajo zaradi tega efektiven nadzor nad politiko. To je bil največji dosežek Merklove kot kanclerke poleg tega, da je prevarala Putina, da je mislil, da je dogovor iz Minska kaj drugega kot pa zguba časa, časa v katerem je NATO gradil in uril ukrajinsko vojsko, vojsko katero sedaj putinovi možje teptajo v zemljo.

To je Merklova ustvarila v sodelovanju z vsako vlado zvezne dežele, ker je zavračala AFD koalicije in preprečevala formacije AFD koalicij v vsaki zvezni deželi. Merklova je poskrbela, da ne glede na to kaj se zgodi, nasprotovanja zeleni revoluciji na področju zakonodajne agende v Nemčiji ne bo. Davos pa dela na tem, da sproži kolaps nemške vlade, vladanje pa bi nato prenesli na Bruselj. Zato pa bo, vkolikor nemška vlada kolapsne in Steinmeyer zavrne nove volitve, bo tehnična vlada še šibkejša kot Scholzova vlada, s tem pa bodo zagotovili popolno izdajo nemškega prebivalstva v korist EU.

Najbolj grozen del pa bo, da bodo še vedno mislili, da imajo nadzor nad svojo usodo, ker nemcem se še vedno govori, da v vrhu EU politiko obvladujejo oni.

V realnosti pa se bo zgodilo, da bo EU počila vzdolž prelomnic kapitalske učinkovitosti, euro pa jo bo popeljal v bankrot, posledično pa se bo zgodil resnični politični razkol. Vzhodna Evropa bo šla po svoje isti trenutek, ko ji bo EU poizkušala vsiliti energetski embargo glede Rusije še posebej, če bo Rusija pridobila Odesso in dostop do rečnega sistema Donave. Bodite pozorni na padec naslednje Sorosove marionetne vlade, ki se bo popolnoma sesula zaradi gospodarske realnosti umirajoče EU.

Čestitke Christine Lagarde, uspelo ti je narediti točno nasprotno od nameravanega, torej ustvarila si nasprotje od enotnega bančnega in političnega sistema. Ker ljudje se vedno odzovejo na spodbude. V ZDA so zavrnili agendo podnebnih sprememb, zavrnili socentralno bančne digitalne valute in zavrnili so kontrolo orožja. V Rusiji so zavrnili kredit in naciste. Kitajska pa je preprosto rekla ne oligarhom, ki niso kitajci.

Precej lahko je v okviru tega scenarija raztrgati EUSSR. Precej lahko je tudi videti, kaj se bo zgodilo naslednje.

Bail-out držav članic: Evropska (Dis)Unija –>

<– Zaton in propad Evropske Unije

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.