Nemčija razmišlja o bailoutu Turčije, da bi preprečila “vsesplošno gospodarsko krizo”

Špekulacije, ki so se potrdile kot resnične glede nedavnega pivota Turčije proti Evropi, kot odgovor na diplomatski spor z Trumpom, naj bi že prinesle prve sadove. WSJ (WallStreet Journal) poroča, da “nemška Vlada razmišlja o nujni finančni pomoči Turčiji, saj v Berlinu naraščajo skrbi, da bi vsesplošna gospodarska kriza lahko destabilizirala regijo.

WSJ dodatno piše da, “medtem ko so pogovori v zgodnji fazi in ni nujno, da bo rezultat pogovorov kakršnakoli pomoč. Možnosti, ki se omenjajo obsegajo vse od koordiniranega EU bailouta, podobnega tistemu, ki se je uporabil med dolžniško krizo eurocone, pa vse do projektno-specifičnih posojil razvojnih bank v državni lasti in bilateralne pomoči.

Poročilo prav tako omenja, da sta dva višja uradnika v Berlinu dejala, da sta se nemški finančni minister Olaf Scholz in turški finančni minister Berat Albayrak o nekaterih od teh možnosti pogovarjala na zadnjih pogovorih. Te možnosti pa zajemajo vse od koordiniranega EU bailouta, do projektno-specifičnih posojil razvojnih bank v državni lasti in bilateralne pomoči.

Druge možnosti, kot je popoln bailout, lahko vsebujejo posojila EIB (European Investment Bank) oziroma posojila EBRD (European Bank for Research and Development) za specifične projekte, je dejal eden od višjih uradnikov. Kakršenkoli tak ukrep potrebuje dogovor držav članic EU.

Glavni motivacijski faktor, ki stoji izza nemške iniciative: obvladovanje širjenja krize:

Berlin se boji sesutja turškega gospodarstva, ki bi se lahko prelilo v Evropo, povzročilo dodatne nemire na Srednjem Vzhodu in sprožilo nov val imigracije proti severu. “Pripravljeni smo storiti veliko za stablizacijo Turčije,” je dejal visok nemški uradnik. “Nimamo kaj veliko izbire.”

Ni potrebno posebej poudariti, da bi takšna pomoč zaznamovala “neverjetno zbliževanje” med Nemčijo in Turčijo, ki sta močni zaveznici že več kot eno stoletje a sta se v zadnjih letih močno odtujili, saj vladavino turškega predsednika Recep Tyyip Erdogana zaznamuje naraščujoča avtoritarnost.

Potencialno zmanjšanje udarca v ego Angele Merkel nakazuje dejstvo, da Francija pri tem sodeluje, saj je v ponedeljek gostila svojega turškega rojaka v Parizu. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je dejal, da je pomembno podpirati turške napore za pomoč pri popravilu svojega gospodarstva.

V to reševanje pa se bo verjetno moral vključiti tudi IMF (International Monetary Fund), sodeč po izjavah dveh višjih uradnikov iz Bruslja, kar pa bi seveda zakompliciralo situacijo, saj je Erdogan večkrat dejal, da nikoli ne bo pristal na IMF bailout.

Po vseh teh izrečenih besedah, niso vsi za stvar, nek drug nemški uradnik je posvaril, da niti Nemčija niti Evropa nimata dovolj resursov na voljo, zato lahko brez sodelovanja IMF ponudita samo omejeno in začasno podporo Turčiji.

“To je popolnoma nora in slabo-informirana politika,” je dejal nek višji nemški uradnik.

Kakršnakoli nemška pomoč Erdoganu lahko vsebuje politična tveganja za nemško kanclerko Angelo Merkel. Anketa, ki jo je prejšni teden objavil Deutschlandtrend, ugotavlja, da 72% nemcev nasprotuje kakršnikoli finančni pomoči Turčiji.

Na koncu pa WSJ piše, da je neizbežno za Evropo, da bo potrebno zagotoviti nekakšno obliko pomoči Turčiji.

“Ne moremo samo sedeti in gledati, kako bo odplaknilo Turčijo. Migracijski pritiski in geostrateška pomembnost, kot tudi gospodarske povezave, so preveč pomembni,” je dejala ta oseba.

Lira je bila navdušena nad novicami in je poskočila med trgovanjem iz dna pri 6.28USD na 6.16USD, čeprav je nekaj dobičkov že vrnila, saj so trgovci prebrali drobni tisk predloga, ki bi se zgodil samo, če se bo Erdogan počutil dovolj obupanega, da bo prišel prosit za nemško in IMF pomoč.

usd-lira-30082018

Borzni tečaj Ameriški dolar : Turška lira od 17.8.2018 – 28.8.2018

<– Je Turčija predglasnik globalne dolžniške krize?     “Nihče ni pripravljen na ECB” – prihajajoča dolžniška kriza eurocone –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.