MARIO MONTI, NOVI GOSPODAR BALONOV

Prevod članka http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,820973,00.html

ECB pod taktirko Maria Draghija poplavlja trge z denarjem, da bi obvaroval euro-cono pred razpadom. Uspeh operacije je negotov, ampak največji dobičkarji te operacije so že znani: evropski bančni sektor, ki je v težavah.

Zadnje čase dobiva Mario Draghi veliko pohval, predvsem s strani zastopnikov finančne industrije. Na Wall Streetu slavijo tega centralnega bankirja kot “rešitelja evrope”. Veliki investitor George Soros ga hvali kot človeka, ki je “premagal kreditni krč”. Obenem pa združenje nemških bank izjavlja, da je politični bankir na dobri poti, da omeji državno dolžniško krizo.

Kdor ima koristi rad poje himne in hvalospeve. En bilijon eurov(1000 milijard) je Draghi že podaril kreditnim inštitucijam v euro-zoni, domnevno, da bi stabiliziral valuto. V resnici služi to “obstreljevanje” z denarno “Big Bertho” tlakovanju novih dobičkov težavnemu finančnemu sektorju. Za 1% si lahko kreditne institucije sposodijo denar pri ECB, in ga nato lahko z 4% ali 5% “vtaknejo” v španske ali italjanske državne obveznice – lažje svoj denar težko zaslužiš. In najlepše je to, da so dobički zagotovljeni, saj banke lahko te na novo pridobljene državne obveznice zastavijo pri centralni banki, ki tako prevzame nase večino rizika. Tako sledi Draghijev denarni krog najbolj priljubljenemu modelu finančne branže, po katerem se dobički privatizirajo, izgube pa se kolektivizirajo med ljudi.

DENARNA POLITIKA PO AMERIŠKEM VZORU

To je pravzaprav glavni razlog za hvalospeve in veselje kreditnega sektorja. Evropska monetarna politika tako prepoznavno sledi ameriški prevladujoči doktrini, po kateri se vrhovnega denarnega politika(centralni bankir) ne gleda samo kot borca proti inflaciji ampak tudi kot glavnega ekonomskega planerja. Konjunktura začne slabeti, zniža obresti, da spodbudi rast. V primeru, da špekulantje naženejo cene nepremičnin v nebo, jih pusti pri miru, da se ne ogrozi rast in momentum rasti. In ko balon poči, reši banke, da obvaruje finančni sistem pred kolapsom. Moderni varuh valute opravlja svoj posel po logiki investicijskega bankirja, ki je Draghiju dobro poznana še iz njegovih časov pri Goldman-Sachs-u. Proti dolgovom se bori z novimi dolgovi in odstranjuje posledice finančnih mehurčkov, tako da napihuje nove mehurčke. “Asimetrična reakcija” je žargon, ki ga finančna industrija uporablja za izraz, s katerim označujejo najvišjo simetrijo. Njihov profit je zagotovljen, kljub temu, da se gospodarski zagon in gospodarski upad vedno sledita ciklično eden za drugim. Azijska kriza, internetni dot.com mehurček, sesutje sub-prime trga, kar sedaj strokovnjaki imenujejo ekonomija mehurjev, je bila za banke in sklade vedno dobljena stava. V gospodarski rasti pobirajo gromozanske dobičke, ki so v času gospodarske recesije zavarovani s strani davkoplačevalcev. Pravilno pojmovanje pragmatične krizne-politike anglo-saksonškega izvora bi bilo: “Subvencijska politika v korist finančne industrije”.

SLABO ZAKRINKANI LOBIZEM

V resnici ti hvalospevi novi evropski centralni politiki niso nič drugega, kot slabo zakrinkano lobiranje. Ko ameriški finančni minister nameni nove milijardne injekcije frankfurtskim varuhom valute, govori predvsem kot odvetnik Wall Street-a. Predsedniki anglo-saksonških investicijskih bank nato praviloma zahtevajo nižanje obrestnih mer, eno za drugo, z mislijo na poslovne interese svojih kruhodajalcev. Finančna komunikacija je skovana v analitičnih oddelkih največjih bančnih/finančnih koncernov, ki kliče po vedno večji intervenciji centralnih bank, je potožil vice-guverner Banke za mednarodne poravnave – BIS Basel v Švici, ki je krovna organizacija monetarnih oblasti. To je propaganda, katere sadovi so resnično osupljivi. Noben politik si sedaj nebi upal javno zahtevati pomoč za banke iz državnega proračuna. Če pa se subvencije delijo preko centralnih bank, pa velja to za pametno/dobro politiko. Pri tem pa je nasprotje dobrega največkrat samo dobro mišljeno, kar se kaže v Draghijevih ukrepih. Njegova denarna injekcija naj bi pomagala zdravim bankam v južni evropi.Pravzaprav pa le-ta koristi predvsem nenazadnje bolnim bankam na severu evrope: iskalci večje potrošnje/zagona, žrtve finančne krize, kot naprimer Dusseldorfska IKB ali pa hčerka Commerzbank – Eurohypo. Sedaj jih umetno ohranja pri živlenju Draghijeva finančna injekcija obenem, ko v Bruslju komisar za konkurenco Joaqim Almunia kriči: “Nočemo več zombie bank”.

EVROPSKE VLADE MORAJO SANIRATI SVOJE BANKE

Ugovor je očiten, in povečan se še s tem, da je izhod iz Draghijevega likvidnostnega programa popolnoma nejasen. V treh letih morajo institucije svoje kredite vrniti ECB, vendar pa, kaj se bo zgodilo, če tega ne bodo sposobne? Že se pojavljajo glasovi, ki želijo program podaljšati iz 3 na 5 let. Seveda mora FIAT institucija reagirati, če grozi gospodarska implozija. To je nauk iz svetovne gospodarske krize v 30ih letih 20. stoletja. Ampak kupovati čas je dobra strategija samo v primeru, da se kupljeni čas tudi pravilno porabi. Evropske vlade morajo znižati državne dolgove in sanirati svoje banke. V kolikor to ne uspe, bo naslednji crash izpadel toliko večji. Šest tednov po nastopu svojega službovanja je Draghi postal opevani junak finančnega sektorja. Toda to je minljiva slava, kot lahko to vidimo na primeru njegovega ameriškega kolega Alana Greenspan-a. Dolgoletni vodja FED-a je bil opevan z naslovi kot so bili “čarovnik trgov”, dokler je trge držal v dobri volji z nizko obrestno mero. Ko se je izkazalo, kaj so pravzaprav naredile njegove finančne gobe, so ga isti bankirji, ki so ga opevali, začeli zaničevati z izrazi, kot so “mr.Bubble”, “gospodar balonov”. Draghi mora paziti, da se mu ne bo zgodilo isto.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.