EU podprla omejene sankcije za Iran zaradi načrtovanega bombnega napada v Parizu

Evropa se je znašla v neprijetnem položaju. Na eni strani si prizadevajo, da bi rešili iranski jedrski dogovor iz leta 2015, kljub stalnemu ameriškemu pritisku, da naj opustijo JCPOA, na drugi strani pa ukrepa proti domnevnim iranskim terorističnim akcijam v srcu Evrope.

Predstavniki EU so v ponedeljek objavili, da bo evropski blok podprl odločitev francoske vlade, da sankcionira iranske državljane, ki so bili v preteklem mesecu obtoženi načrtovanja večjega bombnega napada na zborovanje iranske opozicije v Parizu 30.6.2018. Čeprav so sankcije namenjene posameznim zarotnikom in proti njihovim vodjem v iranski obveščevalni agenciji bolj simbolne, ima poteza ogromen vpliv na Evropsko-Iranske odnose, glede na to, da bodo sankcije potencialno sprejete po celem bloku.

Reuters je poročal: Ministri so dejali, da se tehnično delo lahko začne za zamrznitev sredstev po celi EU za dva iranca in iransko obveščevalno službo, zaradi spodletelega načrta za izvedbo bombnega napada na zborovanju izgnane iranske opozicijske skupine blizu Pariza.

To je prišlo istočasno s še vedno trajajočo preiskavo na Danskem, potem, ko je policija odkrila še en načrt za izvedbo umorov v večjem obsegu na svojem teritoriju. Danska je od odkritja načrta podobne sankcije zahtevala za celotni EU-blok, sodeč po izjavah diplomatov. Sankcije proti iranski obveščevalni agenciji, na katero preiskovalci kažejo prst, bi bile bolj ali manj enakovredne proti-vladnim sankcijam, kar pa bi pripeljalo do nadaljnega zloma poizkusov ohranitve trgovinskih odnosov, saj ameriške sankcije odvračajo tuja podjetja od ohranjanja prisotnosti v Iranu. Iran je v svoj zagovor vztrajal, da sta oba načrta, za bombni napad in umore, izmišljotina in pozval k pogovoru. Iranski mediji in komentatorji že dlje časa kažejo s prstom na izraelski Mossad in na anti-Iranske z zahodom povezane skupine, kot je naprimer MEK, češ, da so oni uprizorili “lažne” operacije v najbolj občutljivih trenutkih v katerih poizkuša Iran svoje trpeče gospodarstvo ohraniti nad gladino.

Reuters zaključi o pomembnosti ponedeljkove objave: Čeprav povečini simbolično, je pripravljenost EU, da sankcionira Iran dokaz premika po mesecih razkola znotraj bloka EU, glede vprašanja kaznovanja irancev, ki so bili obtoženi destabilizacijskih aktivnosti v Evropi in Srednjem Vzhodu.

Medtem pa ameriški establišment, ki že dolgo časa želi spremembo režima v Tehranu in je to tudi širši cilj srednje-vzhodne politike, kaže s prstom na domnevne iranske teroristične aktivnosti v tujini, kot primarni razlog zakaj so raztrgali JCPOA dogovor, katerega je uredil Obama. Sam Trump pa se na to osredotoča kot na stalno temo. Bela Hiša je prav tako uporabila zadnje obtožbe o terorizmu, ki ga naj bi izvajala iranska obveščevalna agencija, za razlog, da se mora tudi Evropa umakniti od trgovine z Iranom. Obtožbe o preprečenem terorističnem napadu v mesecu juniju: “Trije osumljenci za načrtovanje terorističnega napada so bili aretirani v Franciji in Nemčiji…zaradi domnevnega načrta za teroristični napad z bombo na srečanju, ki ga je organizirala skupina National Council of Resistance of Iran in Paris.”

Medtem je Evropa večinoma držala z iranskim vrhovnim voditeljem Ayatolo Al Khameneiem, ko je izjavil, da “Evropske banke morajo varovati trgovino z Islamsko Republiko.”

“Evropa naj popolnoma jamči za prodajo iranske nafte. V primeru da američani lahko poškodujejo našo prodajo nafte.” je rekel v trenutku, ko se je Washington potegnil ven iz JCPOA sporazuma. “Evropejci bi to morali nadoknaditi in kupiti iransko nafto.”

Vendar je sprejetje omejenih sankcij s strani EU pridobilo zalet, saj potencialne obtožbe v prihodnosti o iransko sponzoriranih terorističnih napadih lahko pridejo na dan v neprijetnih trenutkih. Zaradi tega je možno, da se bodo dogodki okoli jedrskega sporazuma razvili v smer, da se bo dogovor popolnoma črtal.

<– Iranski zunanji minister grozi, da bo objavil imena zahodnih diplomatov, ki so prejemali podkupnine, da so ustvarili iranski jedrski dogovor

Rusija razmišlja o opustitvi dolarja in eura za naftno trgovino z Iranom in Turčijo –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.