PADCI TRGOV SIGNALIZIRAJO KONEC KAPITALIZMA – EKONOMIST

Objavljeno 5.8.2011 na https://rt.com/news/markets-crash-end-capitalism/

S svetovnimi trgi v stanju nestabilnosti po največjem padcu od leta 2008, ekonomski analitik Michael Mross razlaga, da ta potop ni “normalna” kriza. Svetovni trgi imajo veliko težav z okrevanjem po vsesplošnem padcu, kot posledica zastrašujočih novic v slabeči ekonomiji ZDA in situaciji v evroobmočju.
“To ni normalna kriza,” je Mross povedal RT. “In to ni bil normalen padec, ki smo mu bili priča ta teden. To je začetek konca…ki bo povzročil tudi konec kapitalizma po mojem prepričanju.” Dejal je, da je bila panika sprožena s strani politikov, ki ne sanirajo dolgov na prave načine. “Kaj je bolezen, ki je vse te težave sprožila?”, je vprašal retorično. “Bolezen se imenuje dolg. Vse zahodne države so v dolgu. Izgubijo kredibilnost in kaj se zgodi potem, ko zgubijo kredibilnost? Potem banke bankrotirajo.”
Mross verjame, da bodo sedaj politiki v Bruslju poizkusili na vse načine preprečiti kolaps euro valute, ker če kolapsne evro valuta, svetoven potop postane neizbežen. “Mislim, da bodo politiki storili vse da preprečijo zlom eura,” napoveduje Mross. “Če se euro zlomi, bo to dogodek, ki bo potopil kapitalistični sistem. Potem bomo imeli globalni potop. To že je strah, ki je prisoten na trgih.” Ob tem, ko raste strah, da bo ameriška ekonomija ponovno padla v recesijo, je Mross dejal, da ne vidi nobene rešitve za ameriške ekonomske težave, kajti proizvajanje več dolga je samo po sebi glavni problem trenutne krize. Mross je dejal, da so plemenite kovine najbrž rešitev, na katero se lahko povprečni ljudje zanesejo. “Kar lahko svetujem vsakomur je to, da naj vsak pri sebi pogleda, če ima dovolj dragocenih kovin, kupite nekaj zlata, kupite nekaj srebra. Zapravljajte denar dokler zanj tudi nekaj dobite,” je dejal.
Jeff Steinberg, višji urednik revije Executive Intelligence Review, je dejal, da sta evropska in ameriška kriza sedaj popolnoma prepleteni in brez fundamentalne reorganizacije bankrota, ni nobenega upanja za okrevanje celotnega trans-atlantskega sistema. “Ta trans-atlantska kriza ne bo rešena v okviru obstoječega sistema,” je dejal. “Največjih 6 New Yorških bank sedi na 1.6 trilijarde $ samo Španskega in Italijanskega dolga.” Verjame, da bo trenutna ekonomska kriza v zgodovini poznana kot veliko hujša, kot velika depresija. “Velike New Yorške banke se soočajo danes z večjim volumnom toksičnih naložb, kot je bilo to v obdobju propada investicijske banke Lehmann Brothers,” je dejal. “Od takrat ni bilo nobenega pravega okrevanja. Banke so, pravzaprav nemočno bankrotirale,” je izjavil. “Govorice tukaj v Washingtonu se širijo, da sta Bank of America in Citigroup – dve največji od velikih šestih – v katastrofalnem stanju.”

Uncategorized

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.